Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tamron 17-50, Canon 24-70 oraz Canon 85 i 50

toguko
    Guest

Domyślnie Tamron 17-50, Canon 24-70 oraz Canon 85 i 50

Na poczatku kupilem Tamrona 17-50mm f/2.8 i bylo wszystko ok do momentu, gdy dokupilem Canona 85mm f/1.8. Zachcialo mi sie podobnej jakosci zdjec i zastanawiam sie nad kupnem Canona 24-70mm f/2.8 (w Tamronie brakuje mi 50-70mm, a rzadko uzywam 17-24mm, a jak bede potrzebowal, to zawsze moge podpiac Tamrona). Moje pytanie jest takie: jak byscie porownali jakosc zdjec robionych Tamronem 17-50, Canonem 85 oraz Canonem 24-70? czy zauwaze roznice, gdy przesiade sie z Tamrona 17-50 na Canona 24-70? Aha jeszcze zastanawiam sie na stalka Canon 50mm f/1.4. Jakbyscie porownali Tamrona 17-50 na 50mm z ta stalka?

Zablokowany

Domyślnie

Poleci ten wątek, obawiam się. Szkieł, o które pytasz nie da się wprost porównać.

24-70 to doskonała jakość USM, dobra optyka. 85 to stałka i do tego lekkie tele więc tamrona możesz sobie schować w porównaniach. Nie porównasz jakości stałki i zooma klasy L z tamronem. Różnic między tamronem a 24-70 jest wiele. Wszystkie na korzyść L. Jeśli masz pieniądze to kup to szkło. Jeśli nie masz, a odpowiada ci klasa optyki tamrona to dokup tamronowskiego 28-75 i będziesz miał pokrycie zakresu.

Początki nałogu

Domyślnie

Jak trzymasz w reku 24-70 to wiesz za co zaplaciles.
    U Tamrona relacja podobna :-)

Zablokowany

Domyślnie

hehe, racja

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wydaje się, że w fotografii bardziej chodzi o obraz, a nie o to, ile metalu sie kupiło w danej cenie ;-)

toguko
    Guest

Domyślnie

a jakbyscie porownali jakosc obrazu 85 i 24-70?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Wydaje się, że w fotografii bardziej chodzi o obraz, a nie o to, ile metalu sie kupiło w danej cenie ;-)
    Upaszczasz, waga 24-70 to nie metal, ale raczej szkło napchane do wnętrza. Poza tym solidna, uszczelniona obudowa robią swoje. Tamrony to plastik fantastik. Przy moim użytkowaniu nie pożyłyby długo. Miałem, a i owszem nawet kilka, ale nigdy nie dłużej niż pół roku - no może pierwszego 17-50 z rok max. Sprzedawałem zawsze przed upływem gwarancji, powód to obawa i padnięcie. Ja nie niszczę sprzętu, ale nie obchodzę się z nim jak z jajem, body serii jeden i szkła L uwalniają mnie z obaw o rozpad akcesoriów w czasie pracy. O taką 50 1.4 np drżę lekko, ale ma osłonę p.słonecznę więc jest pewniej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Upaszczasz, waga 24-70 to nie metal, ale raczej szkło napchane do wnętrza.
    Dobre. Szkoda, że oba obiektywy mają po 16 soczewek w 13 grupach więc to chyba jednak metal

tomhagen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toguko Zobacz posta
    a jakbyscie porownali jakosc obrazu 85 i 24-70?
    podpinam się do pytania.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

mowcie co chcecie ale dla mnie 24-70 to teraz cel numer jeden jezeli chodzi o szklarnie
    raz mial przyjemnosc nim focic i naprawde ciezko szkło ale czuc za co sie placi
    a jakos fotek dla mnie b dobra
    a co do samego pytania w watku jakosc zdjec na korzysc 85 ale pamietajmy ze jest to b dobra stalka - jedna z lepszych w normalnych pieniadzach
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów