Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: 5d + t28-75 vs 40d + c17-55

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

A ja tylko tyle powiem, że u mnie 5D bardzo dobrze współpracuje z t 28-75. Nie narzekam, AF celny z tym szkłem, ostrość ustawia dość szybko jak na tamrona - większość fotek z tego zestawu uważam za udane. Obiektyw bardzo plastyczny, sprawdza się głównie jako spacerzoom. Jedynie co mi przeszkadza to konstrukcja - duża otwarta przestrzeń między tylną soczewką i bagnetem umożliwia zbieranie się tam pyłków. Potem wszystko ląduje na matrycy.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Dobra, mam szybkie pytanie.
    Przy szklarni Tamron 28-75 i Canon 85/1.8 USM, lepiej wziąć 40D czy 5d? Zastosowanie - w 95% śluby, w miarę możliwości przy świetle zastanym.
    Co sądzicie?

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Przy szklarni Tamron 28-75 i Canon 85/1.8 USM, lepiej wziąć 40D czy 5d? Zastosowanie - w 95% śluby, w miarę możliwości przy świetle zastanym.
    Co sądzicie?
    Oczywiście że 5d - te szkła chodzą doskonale
    5d + L plecak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Co sądzicie?
    40D miałem dwie doby ze sklepu.
    Szybciutko - biegusiem zamieniłem.

Nie ma skali porównawczej, wszystko przemawia na korzyść 5D lub 1D.
    Jakieś tam śmieszne serie, LCD nieco większe, takie tam pic na wodę fotomontaż.
    Co tu w ogóle porównywać.
    Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    (....)
    E... no bez rozpędzania się dla niektórych te śmieszne serie, to istotny element. To że dla Ciebie to "pic na wodę" nie oznacza, że można pisać o tym z takim lekceważeniem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Waldek jestes porzadny gosc, niepotrzebnie IMHO czasem "pojedziesz po bandzie". Serie dla niektorych to kluczowa sprawa, a nie kazdego stac na "1" i nie kazdy jej potrzebuje.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

na ostatnim ślubie w kluczowych momentach waliłem serią (5d) bo kolega pana młodego, nikoniarz, miał baaardzo pojemną kartę, robił w jpegach, palec miał strasznie ciężki i dopalał każde zdjęcie lampą (jak sie później okazał kupił specjalnie na ślub )
    więc żeby nie załapać jego flesza przezornie w najważniejszych momentach włączałem serie co prawda słabszą niż 40D ale zawsze z dwa ujęcia były ok :P

edit:
    odnośnie pytania: to wziąłbym 5d jeśli do ślubów, landszaftów i generalnie do tego co nie rusza sie szybciej niż samochody :P
    Ostatnio edytowane przez pst ; 24-06-2008 o 21:43
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Waldek jestes porzadny gosc, niepotrzebnie IMHO czasem "pojedziesz po bandzie". Serie dla niektorych to kluczowa sprawa, a nie kazdego stac na "1" i nie kazdy jej potrzebuje.
    Nigdy, ale przenigdy NIKOGO nie lekceważę.
    Wielokrotnie w życiu przekonałem się jak wysoki poziom przy bliższym poznaniu prezentują ludzie którzy wydawałoby się niepozorni.

Pytanie było 40D kontra 5D, więc założyłem, że stać pytającego na 5.

Wyraziłem jedynie mój pogląd, że fotografowanie serią to zdawanie się na przypadek, a nuż się uda.;-)
    Pozdrawiam.

Domyślnie

fotografowanie serią to zdawanie się na przypadek, a nuż się uda.;-)
    czasem to jedyna szansa na dobre ujęcie - dlaczego reporterzy na konferencjach prasowych walą seriami z błyskiem?? bo każdy tak wali i trzeba sie wstrzelić 'pomiędzy' pozostałych

na ślubie tak ekstremalnie nie jest ale można załapać flesza z compacta wujka
    i było po ujęciu po młodzi nadzwyczaj szybko ewakuowali sie z kościoła i trzeba było sie ratować 'arhtystycznym' podejściem

Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony

Domyślnie

Wyraziłem jedynie mój pogląd, że fotografowanie serią to zdawanie się na przypadek, a nuż się uda.;-)
    Czasem jest jednak tak, iz nawet gdy dobrze przewidujesz co za chwile moze sie zdarzyc w danej sytuacji ("ruchomej")- to seria dodatkowo moze "trafic" w ten najlepszy moment danej akcji i moze pomoc zrobic dobra/lepsza fotke - wowczas to nie jest tak, ze liczy sie na przypadek - tylko swiadomie wybiera sie po prostu te dodatkową mozliwosc serii.

Zgadzam sie z Toba iz zupełnie nie ma sensu robic seriami zawsze i wszedzie - bo to oczywiscie tak jak piszesz. Nalezy zastanowic sie za kazdym razem czy seria mi pomoze i oczywiscie dobrze jak mozemy chociaz w czesci przewidziec w danym momencie co sie za chwile moze zdarzyc w akcji - np. dobra znajomosc danej dyscypliny sportowej z pewnoscia pomaga lepiej "przewidywac" - podsumowujac - IMHO wykorzystujac serie w odpowiednim momencie ma to sens i bedzie z korzycia dla materialu wynikowego.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów