Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: 5d + t28-75 vs 40d + c17-55

Domyślnie 5d + t 28-75 vs 40d + c 17-55

Jak w temacie,
    stoję przed wyborem

5d + t28-75
    vs
    40d + c17-55

zależy mi oczywiście nie tylko na jakości zdjęć ale i na szybkim af, niestety dotychczasowe moje doświadczenia z tamronem nie były pod tym względem najlepsze, choć zestaw 5d pasowałby mi najbardziej
    czy ktoś ma doświadczenie z tymi zestawami i mógłby się podzielić ?

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam , o puszce nie będę się wypowiadał bo pewnie wiesz że 40 ma wiele zalet nad 5 ale 5 ma jakość której 40 nie ma. Mam jako jeden z obiektywów tamron 28-75 i oprócz tego że nie jest on demonem szybkości to według mnie jest naprawdę niezły do 5d. Oczywiście 24-70/2.8 canona jest lepsza ale to chyba nie temat tego postu. Jak chcesz to wyśle Ci jakieś fotki
    pozdr
    5d + L plecak

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KIMI Zobacz posta
    Jak w temacie,
    stoję przed wyborem

5d + t28-75
    vs
    40d + c17-55

zależy mi oczywiście nie tylko na jakości zdjęć ale i na szybkim af, niestety dotychczasowe moje doświadczenia z tamronem nie były pod tym względem najlepsze, choć zestaw 5d pasowałby mi najbardziej
    czy ktoś ma doświadczenie z tymi zestawami i mógłby się podzielić ?

5D lepszy obraz, gorszy AF
    t28-75 -loteria, średni AF, dobry z minusem obraz jak się trafi dobry egzemplarz.
    40D Gorszy obraz ale wciąż dobry, lepszy AF
    C17-55 IS - szybki AF, stabilizacja, dobry obraz fajne szkło ale drogie biorąc pod uwagę że ciągnie cię do 5D czyli do pełnej klatki to jak kiedyś kupisz FF to szkło będziesz miał do wymiany

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 07-06-2008 o 13:18
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

to moze inaczej - co fotografujesz

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

5D ma dobry AF, jeśli podepniesz dobrą L-kę np. 70-200 2.8L, 35L. Robię balet na scenie i ciężko mi znaleźć fotkę przestrzeloną. Pisanie o gorszym AF jest moim zdaniem nadużywane. Finalnie 5-tka daje zadowolenie o klasę wyżej niż seria dwucyfrowa.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 07-06-2008 o 14:13
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Gdyby nie brak wbudowanej lampy w 5d, nie zastanawiałbym się nawet nad 40d,

potrzebuję sprzętu na wyjazdy w miejsca jak Afryka czy Azja Pd wsch.
    chciałbym uzyskać jak najlepszą jakość zdjęć z możliwie najbardziej uniwersalnym obiektywem.

Ciekaw jestem jak jakościowo zdjęcia będą się różniły w tych dwóch podanych zestawach,

znalazłem jeden wątek na dpreview z podobnym pytaniem ale odpowiedzi nie wniosły wiele.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Gdyby nie brak wbudowanej lampy w 5d, nie zastanawiałbym się nawet nad 40d,
    Wbudowana lampa to jedynie imitacja lampy. Można kupić 430 za stosunkowo nie duże pieniądze lub nawet coś jeszcze niższego, a i tak będzie lepsze niż wbudowana.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Wbudowana lampa to jedynie imitacja lampy. Można kupić 430 za stosunkowo nie duże pieniądze lub nawet coś jeszcze niższego, a i tak będzie lepsze niż wbudowana.
    wiem, że zewnętrzna lampa jest lepsza...jednak wszystko waży a ja nie lubię błąkać się z dużą ilością sprzętu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    5D lepszy obraz, gorszy AF
    Nie no, kolejna wypowiedź która wprowadza w totalny błąd czytelników.
    Napiszę to tylko jeszcze raz po raz ostatni - drugi.
    5D ma super AF , niesamowicie szybki, jest to puszka do dobrych szkieł i NABITEJ łapy fotografa.

Nigdy nie robię seriami, spokojnie prowadzę obiekt i nawet z prędkością powyżej 150km/h = zamrożony.

Na 170 zdjęć w ciężkich warunkach, kurz, zmierzch, niemożliwość użycia lampy błyskowej, dym, reflektory świecące niejednokrotnie we mnie 95% "fruwających" samochodów, kładów, motocykli trafionych w punkt.
    Spoko;-)

AHA 5D nie ma wbudowanej lampy błyskowej, mój Boże załamałem się, jak to zobaczyłem przy zakupie
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 07-06-2008 o 19:57
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jak w temacie,
    stoję przed wyborem

5d + t28-75 ...
    Zdecydowanie opcja z 5D.
    Jak zobaczysz pierwsze foty, będziesz zbierał szczękę z ziemi

Patrząc na obiektywy - sportu ani ptaszków nie robisz, więc punkty w których 40D może mieć przewagę nie mają znaczenia (szybkostrzelność i crop). A zamiast wbudowanej lampy użyj latarki - efekt może być lepszy

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów