Witam,
Wprawdzie to 1 mój post ale już od pewnego czasu obserwuję to forum i nasuwa mi sie pytanie.
Czy canon 100-300 USM to obiektyw APOchromatyczny? Jakościowo podobno wychodzi jak w SIgmie 70-300 SM2 APO i to mnie zastanawia.
Pasjonuję sie już od kilku lat astrofotografią i wiem ze w tej materii na fotografii nocnej natychmiast wyjdą bugi optyki. Wiem ze APO to APO i ciezko achromatem dogonic Apochromat.
Na "bezowe" canony nie moge sobie pozwolic
Skad ta jakosc canona 100-300 USM?
Chce kupic zooma do 300mm do astrofotografii ale rowniez do fotografii lotniczej (paralotnie, spotting) no i portreciki![]()
Nie zalezy mi na macro ani ciszy. Widzialem jakie daje obrazy Sigma u kolegi i to mi odpowiada. Zdecydowanie chodzi mi o jakosc optyki i jakosc ostrosci a nie o "wodotryski"w Tych cenach. niestety rowniez zdecydowanie zoom.
Zastanawia mnie tez ta roznica szybkosci USM i Sigmy ? Jesli to tylko ms to dlaczego do samolotow jednak USM? Czy te ms podczas ladowania jakiegos samolotu albo przelatujacego nad glowa paralotniarza wyjda?
Przeczytalem w googalch ze canonowi po pewnym czasie zaczyna sie samoistnie wysuwac pod wplywem ciezaru obiektyw!! Prawda to?
Kompletnie cos takiego dyskfalifikuje w fotografii lotniczej i astro!
Czy w w/w canonie jest dolaczana oslona p.sloneczna? czy jest to konieczne?
Piotr