Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 40D - wysokie ISO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 40D - wysokie ISO

Witam,

czy ktos z uzytkownikow canon-board przesiadal sie z 30D na 40D?? Jakie sa wrazenia?
    W szczegolnosci interesuje mnie wysokie ISO w 40D. Czy jest tutaj poprawa w porownaniu z poprzednim modelem? Jesli ktos moglby umiescic lub podeslac na maila sample to bylbym wdzieczny.

pozdrawiam
    pabik

Początki nałogu

Domyślnie

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć,jednak zauważ że 40D ma troszkę więcej megapixeli to ci powinno wiele powiedzieć.
    Jest wątek na forum - poszukaj, nawet chyba nie jeden w sprawie 40D w którym poruszany jest temat porównania szumów 30D & 40D i innych wad i zalet tych modeli, jest tam wiele opinii na ten temat, przykłady też są.

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

Korzystałem ponad rok z 30 teraz 40 i nie dlatego że szumy są mniejsze tylko AF moim subiektywnym zdaniem jest lepszy. W szumach różnicy zbytniej nie widzę a jak już to raczej 30 odrobinę mniej szumi. Jeśli zależy Ci na małych szumach to raczej startuj do 5d bo tam różnica jak widzę będzie wyraźna.
    Pzdr.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogur Zobacz posta
    W szumach różnicy zbytniej nie widzę a jak już to raczej 30 odrobinę mniej szumi.
    Zawsze zastanawiali mnie ludzie którzy potrafią rozróżnić dwa zdjęcia wykonane dwoma puszkami i rozróżnić która bardziej szumi. Ciekawe, czy w ślepym teście "szumienie 40D" też by się potwierdziło.
    EN57D DIGITAL.

Uzależniony

Domyślnie

zrobiłem taka przesiadkę ale w szumach osobiście różnicy nie zauwarzyłem.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moge Wam tylko powiedizec jaka jest roznica po przejsciu z 350D na 40D KOLOSALNA
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pabik Zobacz posta
    Witam,

czy ktos z uzytkownikow canon-board przesiadal sie z 30D na 40D?? Jakie sa wrazenia?
    W szczegolnosci interesuje mnie wysokie ISO w 40D. Czy jest tutaj poprawa w porownaniu z poprzednim modelem? Jesli ktos moglby umiescic lub podeslac na maila sample to bylbym wdzieczny.

pozdrawiam
    pabik
    Jest bardzo duża różnica w kolorze szumu od iso 800. W 40D nie ma takiego wyraźnego, kolorowego zafarbu w szumach, można robić spokojnie zdjęcia nawet na ISO 1250.

Według mnie lepszy jest też AF szczególnie z Tamronem 28-75.

Super funkcją w 40D jest system odkurzania matrycy. Mam 40D pół roku i tylko JEDNEGO syfa na matrycy, który trzyma się mocno Widzialny lekko od f11 - czyli rzadko widzialny W 30D było ich kilkanaście.

Domyślnie

Nie przesiadałem się ale dosiadłem 40 D i byłem mile zaskoczony małymi szumami w zakresie do ponad 1000 ISO. Dopuszczalne są jeszcze do 1600. 3200 już nie używam bo mocno szumi. Używam najczęściej 1600 a szczególnie przy astrofoto.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W 40D szum nie jest jakimś problemem ale po dość szczegółowych oględzinach Raw-ów z obu puszek stwierdziłem, że jednak na wysokich iso ciut lepsza jest 30-tka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów