Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: Akumulatorki

swis
    Guest

Domyślnie

witam
    podejzewam ze te energizer'y sa NI-MH bez efektu pamieci, wiec nie ma powodu zeby je rozladowywac wystarczy je tylko doladowac.
    rozladowywac trzeba tylko NI-CD bo one maja efekt pamieci
    a to czy po rozladowniu zacznie ladowarka ladowac to tylko zalezy od tej ladowarki jaka masz, moja tak robi, oraz otrzywiscie ze rozladowanie wplywa niekozystnie na akumulatorki NI-CD jak i NI-MH, bo wiadomo kazdy aku ma swoja zywotnosc, ale z drugiej strony jak nie rozladujesz NI-CD to beda tracic swoja pojemnosc, wiec tak zle i tak

Dopiero zaczyna Awatar egzor
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mam pytanko ! (...?...)
    Jeżeli sobie pstrykam zdjęcia (akumulatory Ni-MH; 2000 mA; TRUST) i zrobiłem około 100 fotek, więc moje akumulatory są w połowie rozładowane. Czy mogę sobie doładować te akumulatory (ładowarka ma funkcję doładowywania ale nie ma funkcji rozładowywania), czy lepiej je "wykończyć" do końca.

Czy takie "doładowywanie" może uszkodzić akumulatory ?
    Pozdrawiam
    Egzor
    -----------
    Ja mam: Canon A60; CF 16+64+256 MB; dobre chęci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egzor
    Czy takie "doładowywanie" może uszkodzić akumulatory ?
    Jezeli juz sa uformowane, tzn na poczatku ich uzywania prawdilowo rozladowales je i naladowales w pelni trzykrotnie to bez obawy mozesz doladowywac.

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szatan
    Apropo Energizerów to mam jeszcze jedno pytanko. Czy jesli sie wyczerpia w aparacie to moge wrzucac je potem na wyladowanie (do konca) w ladowarce i potem ona sama zaczyna ladowac czy na dluzsza mete takie wyladowania szkodza akumulatorka?
    Ja tak robilem ze swoimi i bylo ok. Na ladowarce mikroprocesorowej Ansmann Pl4. zreszta ja zawsze po wyjeciu z cyfrowki rozladowywalem. Cyfrowka sie wylaczala i twierdzila ze battery empty a ladowarka jeszcze z 30 minut je rozladowywala. MOze niepotrzebnie ale za to ja czulem sie lepiej
    dSLR + coś tam...

swis
    Guest

Domyślnie

no tak dla cyfrowki mogly byc juz puste /nie bede sie juz rozpisywal dlaczego/ ale jakbys je wlozyl do innego sprzetu to nadal by dzialalo, wiec dlatego sie dlugo jeszcze rozladowywaly, ale jak akumulatorki zostaly wczesniej odpowiedniu sformatowane to takie rozladowywanie to tylko strata czasu

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moze i strata ale z kazdymi bateriami tak robie, czy to komorki czy laptop czy akumulatorki. Taka kwestia przyzwyczajenia. Zreszta mialem 3 komplety akku wiec na czasie mi nie zalezalo. Tylko w samochodzie nie
    dSLR + coś tam...

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Ja tak robilem ze swoimi i bylo ok. Na ladowarce mikroprocesorowej Ansmann Pl4. zreszta ja zawsze po wyjeciu z cyfrowki rozladowywalem. Cyfrowka sie wylaczala i twierdzila ze battery empty a ladowarka jeszcze z 30 minut je rozladowywala. MOze niepotrzebnie ale za to ja czulem sie lepiej
    Jak masz ładowarkę do akumulatorów NI-CD to zawsze będzie ładowarka najpierw rozładowywała, a potem ładowała ponownie do końca.
    Jesli masz ładowarkę do aku... NI-MH i ona rozładowuje je przed ponownym naładowaniem, to wyrzuć ją.
    Osoba która pisała sterownik do ładowarki była albo pijana, albo nawalona.
    Nie stoi nic na przeszkodzie żeby akumulatory NI-MH ładować nawet co 5 minut!
    //mj

swis
    Guest

Domyślnie

tak tak, ale jemu nie chodzilo o to ze ladowarka sama mu je rozladowuje tylko to ze on sam naciska guzik zeby roladowac.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Trzeba wyrwać guzik i zalepić!
    Szkoda czasu i prądu!
    i LASÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    //mj

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszystko ok ale ja wymuszam rozladowanie recznie przyciskiem ladowarki. Jak rozladuje to sama potem doladowuje. A Ansmann`a to jedne z najlepszych ladowarek z tego co sie kiedys orientowalem jak kupowalem takowa.
    dSLR + coś tam...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów