Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: Akumulatorki

Dopiero zaczyna Awatar egzor
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

...a tak na marginesie... i wracając do tematu... to...
    Kupiłem sobie akumulatory wraz z ładowarką (2000 mA) i ładuje mi się to jakieś 3 godziny, następnie ładowarka przechodzi w stan doładowania ale świeci się kontrolka że akumulatory są naładowane (?) No to co mam je trzymać dalej w ładowarce... (bo już nie wiem co robić). A jeżeli mam je tam trzymać te dwanaście godzin, to czy już nie jest za późno na FORMOWANIE/FORMATOWANIE* akumulatorów przy trzecim ich ładowaniu ?...

*niepotrzebne skreślić
    Pozdrawiam
    Egzor
    -----------
    Ja mam: Canon A60; CF 16+64+256 MB; dobre chęci

szatan
    Guest

Domyślnie

Czesc wszystkim!

Kupilem sobie nie dawno akumulatorki i ladowarke do mojego S1 IS. I tutaj zaczynaja sie schody. Jak juz mi je dostarczono do domku podlaczylem i zrobilem w ladowarce na wyladowanie. Po ponownym naladowaniu wsadzilem do aparatu, troche sie pobawilem i znou dalem na wyladowanie. Gdy sie naladowaly wzialem je na pierwszy tescik. Wyszedlem sobie na dwor, wlaczylem aparacik i focilem. Ogolnie LCD byl caly czas wlaczony, stabilizator obrazu tez (nigdy nie wylaczam) no i bawilem sie zoomem bo wiadomo - wygoda. Tak pobawilem sie moze z 30minutek. Energizery 2300 padly. Nie robilem zadnych zdjec z lampa nawet. Moje pytanie brzmi czy one nie powinny wytrzymac jednak dluzej? 30min. to jak dla mnie cholernie malo. Nie zdarzylem zrobic nawet 18 fotek.
    Zestawik jaki mam ladowarka i te akku jest Taki

Bede wdzieczny za pomoc
    Pozdrowionka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szatan
    Nie zdarzylem zrobic nawet 18 fotek.
    Samo nacisniecie migawki nie zzera duzo pradu, tak wiec nie ilosc zdjec sie liczy. Najwiecej zzera IS, zoom i LCD a ty wlasnie tym sie najwiecej bawiles. Poobserwuj jeszcze troche, nie panikuj na samym poczatku uzywania .

szatan
    Guest

Domyślnie

nie panikuj na samym poczatku uzywania
    Jakos sie trzymam Na grupie sie dowiedzialem ze niby sowak na ladowarce powinien byc ustawiony na 4,8V a nie 2,4V. Przestawilem, daje na wyladowanie i sprawdze. Moze pomoze

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szatan
    Na grupie sie dowiedzialem ze niby sowak na ladowarce powinien byc ustawiony na 4,8V a nie 2,4V.
    To moze byc to... oczywiscie przeczytales instrukcje ladowarki (i ew. akumulatorkow) przed rozpoczeciem korzystania? (na akumulatorkach powinno byc napisane jakim pradem sie je karmi).

edek
    Guest

Domyślnie

na 100% suwak ma być w pozycji 4,8V w przypadku kiedy ładujesz 4 akku, jeżeli ustawisz suwak w poz. 2,4V to ładujesz tylko 2 akku !!!

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

...Kupiłem sobie akumulatory wraz z ładowarką (2000 mA) i ładuje mi się to jakieś 3 godziny, następnie ładowarka przechodzi w stan doładowania ale świeci się kontrolka że akumulatory są naładowane (?) No to co mam je trzymać dalej w ładowarce... (bo już nie wiem co robić). A jeżeli mam je tam trzymać te dwanaście godzin, to czy już nie jest za późno na FORMOWANIE/FORMATOWANIE* akumulatorów przy trzecim ich ładowaniu ?...
    Widzisz bo wszystko zależy jakie akumulatorki kupiłeś. TAK!
    Akumulatorki NI-CD mają tzw efekt pamięci naładowania (tak jak kondensatory elektrolityczne). Jeśli raz naładowałeś do 90% - bo ci się śpieszyło- to przy następnych ładowaniach naładowanie do 95% będzie bardzo trudne, wręcz niemożliwe.
    Ładowarki ładują akumulatory w trochę dziwny - niezrozumiały sposób (a może zrozumiały?) i zalezy to od producenta ładowarek.
    Ale mniej więcej jest tak, że bateria ładuje się - jak osiągnie okolo 90% wartości docelowej (cztytaj jak prąd ładowania osiągnie ustaloną wartość minimalną) ładowarka poinformuje nas, że akumulatorek jest naładowany!!!
    Ale warto poczekać jeszcze okolo godziny, żeby "dobić" do pełnej pojemności.
    Co do nowoczesnych akumulatorów NIMH niklowo wodorkowych to wyeliminowano z nich efekt "pamięci".
    Co prawda te akumulatory pod wpływem ładowań i wyładowań traca również swoje właściwości przez co z biegiem używania ich pojemnośc maleje, ale w tym wypadku mozna spobie pozwolic na niedoładowanie akumulatora - bo np nam się śpieszy- a następnym razem ładować je do końca.
    Takie akumulatory GP (a może GB) o pojemności 2000 kosztują za 2 sztuki jakieś 25 zł, natomiast 2300 - ponad 50 PLN za 2 sztuki.
    //mj

swis
    Guest

Domyślnie

Kupilem sobie nie dawno akumulatorki i ladowarke do mojego S1 IS. I tutaj zaczynaja sie schody.
    hey.
    to jak z tymi akumulatorkami?? powiedz mi jak sie teraz sprawuja, bo ja tez chcem sobie kupic takie do A60 i nie wiem co wybrac

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27202620

czy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26593086

czy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27264182

jezeli ktos ma ktores z tych akumulatorkow to prosze o kontak 8)

Mute
    Guest

Domyślnie

Witam ja kupilem te z 3 linka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27264182
    czekam na przesyłke jak tylko dostane to ostro je bede testowal i poinformuje was jak sie sprawuja w moim Canone A 70 w koncu bedzie koniec roku szkolnego i bedzie co pstrykac .Pozdrawiam

swis
    Guest

Domyślnie

no ok to daj znac co i jak, ja tez na poczatku myslalem o nich, ale posiadam tez 2x2100 energizery i tez sa OK, zastanawiam sie tez co do tych camelion, ale nie wiem mzoe jednak warto zainwestowas w jakas znana firme, jak energizer

moze zna ktos jakas strone z testami akumulatorkow

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów