Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: 350D - jakie ustawiacie swoje parametry?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Froolk - a ja bym w twojej przykladowej sytuacji uzyl:

a) glowy i polara/polowke zalozyl PRZED pstryknieciem zdjecia
    b) zostawil niedoswietlone przy wywolywaniu z RAW i uzyl w PS opcji shadow/highlight do rozjasnienia ciemnej czesci zdjecia a niebo zostawil (bo zapewne byloby poprawnie naswietlone) - to samo w niedoswietlonym JPG.

Domyślnie

Taak...
    1. Kontrasty to duża zmora w gotowym JPG ale gorsze jest światło mieszane: lampa, żarowe, a czasami coś jeszcze...
    W każdym miejscu inaczej, więc na białą kartę - nic nie daje.
    2. shadow/highligts ma w wydaniu CS spore wady (aureola wokół ciemnych pól) - widziałem już "poprawione" zdjęcia w renomowanych miesięcznikach - koszmar. Chyba lepiej działa ten mechanizm w Elements 3.0.
    Ewentualnie trzeba pobawić się na maskach.

Reasumując chciałem powiedzieć, że RAW (20D i 350D) daje przewagę tylko w trudnych warunkach.
    Niestety czasem trzeba go użyć, a moim zdaniem wszystkie konwertery RAW mają jakieś wady.
    Np. DPP daje zupełnie przyzwoite kolorki (wstępnie bez poprawek) ale fatalnie podkreśla szumy cyfrowe. Nowy C1 PRO - nieźle, ale czasem ciężko sobie dać radę z ustawieniem balansu bieli - czyli znowu wracamy do kochanych krzywych.

Pawel Woo

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Froolk - a ja bym w twojej przykladowej sytuacji uzyl:

a) glowy i polara/polowke zalozyl PRZED pstryknieciem zdjecia
    b) zostawil niedoswietlone przy wywolywaniu z RAW i uzyl w PS opcji shadow/highlight do rozjasnienia ciemnej czesci zdjecia a niebo zostawil (bo zapewne byloby poprawnie naswietlone) - to samo w niedoswietlonym JPG.
    Vitez:
    a) przykład był hipotetyczny
    b) nie "głowy" a chyba portfela, nie każdego stać na to aby oprócz "zwykłego" polara koł. kupować połówkowego (BTW nie widziałem takich), szara połówka też by się sprawiła,
    c) kolega wyjął mi z ust co myślę o shadow/highlight - może Tobie wystarcza ,
    d) parafrazując Twoją wypowiedź - "użył bym głowy" i korzystal bym w większym stopniu z kultury osobistej odpowiadając komuś
    Często na tym forum spotykam bardzo niegrzeczne repliki z Twojej strony - młody wiek nie tłumaczy braku kultury EOT.

Domyślnie

Cóż...siedzę ok. 10 lat w Photoshopie, i nie uważam żeby plik jpg był w jakiś sposób zamknięty i nie dało się go odpowiednio edytować. Fotografowanie w formacie RAW nazwałem onanią tylko żartobliwie, i nie miałem zamiaru nikogo obrażać, ale mam doświadczenia ze znajomym któy jest hmm...audiofilem. Wydał kupę kasy na pierdoły rzekomo przenoszące mnie do innego wymiaru dźwięku, ale on mieszka w betonowym bloku, i od czasu do czasu ten wymiar czystego dźwięku zagłuszany jest przez wiertarkę sąsiada który właśnie przykręca nowy sraczyk
    Chodzi mi o to, że jakość ekspozycji danego kadru jestem w stanie ocenić niemal natychmiast, na podstawie obrazu na wyświetlaczu. Dlatego w sytuacjach wątpliwych, koryguję ekspozycję, zmieniam kadr, pstrykam na wszelki wypadek parę dodatkowych klatek i....cool
    Dla ciekawości, strzeliłem parę fot w RAW-ie, i stwierdziłem, że póki co, zostaję przy jpg-ach ) I przez to wcale nie czuję żeby moje zdjęcia w formacie jpg miałyby poczuć się gorzej od tych Raw-owych )

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    b) nie "głowy" a chyba portfela, nie każdego stać na to aby oprócz "zwykłego" polara koł. kupować połówkowego (BTW nie widziałem takich)
    polar/polowkowy znaczy polar LUB polowkowy a nie polaryzacyjny polowkowy .

c) kolega wyjął mi z ust co myślę o shadow/highlight - może Tobie wystarcza
    Mam PS CS2 a nie CS wiec nie wiem jak toto w CS wyglada. Jesli uzywa sie z umiarem i rozwaznie to wystarcza, co nie zmienia faktu ze wole zdjecie obrabiac przed nacisnieciem spustu (a mimo tego uzywam RAW ).

d) parafrazując Twoją wypowiedź - "użył bym głowy" i korzystal bym w większym stopniu z kultury osobistej odpowiadając komuś
    A co ma porada uzywania glowy do robienia zdjec wspolnego z kultura osobista? Kazdy doswiadczony fotograf ci tak poradzi - uzyj glowy a nie naprawiaj pozniej co zepsules w PS. Nie widze w tym nic niekulturalnego a tylko madra, dobra porade, skuteczna gdy ktos narzeka na swoje zdjecia .

Często na tym forum spotykam bardzo niegrzeczne repliki z Twojej strony - młody wiek nie tłumaczy braku kultury EOT.
    Kwestia odpowiedniego zrozumienia... Internet nie jest najlepszym medium do dyskusji z braku mowy ciala - ktora zastepuje nam bodajze 80% calosci przekazu.
    Szczerosc i bezposredniosc nie jest jednoznaczna z brakiem kultury, a jak sie komus nie podoba moja otwartosc to funkcja ignorowania jest dosc skuteczna (nie liczac cytatow). I nie ma to nic wspolnego z moim wiekiem .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ...Mam PS CS2 a nie CS wiec nie wiem jak toto w CS...
    No wyhamuj trochę. CS2 masz od dwoch tygodni może nawet krócej :-P

Janusz

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kurczaki... zapusciłem właśnie CS2 ale nie otwiera mi RAW z 350tki... wywala komunikat:

Could not complete your request because it is not the right kind of document

Ki diabeł ?

Faka... nawet update nie pomógł..

Brakuje mi czegoś ?
    Ostatnio edytowane przez Flanel ; 30-05-2005 o 22:21

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No wyhamuj trochę. CS2 masz od dwoch tygodni może nawet krócej :-P
    Co nie zmienia faktu ze nie narzekam na funkcje Shadow/Highlight w nim, a niektorzy narzekaja na nia w CS wiec tym samym sugeruje im porownanie samemu czy poprawili ta funkcje w CS2 (trial jest za free, tylko trzeba przemeczyc duuuzy download, ponad 300MB chyba) .

Domyślnie

no brakuje Ci... upgrade'u Adobe Camera Raw do wersji 3.1....

here: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

A jeżeli to właśnie ten upgrade nie pomógł... hmm reinstalka jeszcze raz? ..bo idzie na pewno...

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

jeep.. ten upgrade pomógł

dzięki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów