Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z 1Ds mark III

merlin9274
    Guest

Domyślnie Problem z 1Ds mark III

Witam,
    od kilku dni jestem szczęśliwym (o mało co) posiadaczem 1Ds markIII. Przesiadka z 40D... tu okazuje się że mam kilka problemów.

- Szukam gdzieś instrukcji w j. polskim do niego bo niestety ta dołaczona na płycie angielska jest dla mnie mało czytelna. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał jakiegoś linka do PDFa czy podesłał na maila.
    -Aparat niby umożliwia robienie zdjeć seryjnych do 5kl/s w trybie szybkim i odpowiednio mniej w trybie wolnym.
    Okazuje się że w przypadku mojego egzemplarza chyba coś jest nie tak.
    Używam karty SanDisk Extreme III 4GB przy zdjęciach seryjnych szybkich (ustwienia w konfiguracji aparatu na 5kl/s)dostaję takie wyniki:
    - RAW+L 2 kl i przerwa 5s (busy)
    - RAW 2kl 2s(busy) i znów 2 kl
    - tak samo L
    - przy S - 3 serie po 2 klatki z przerwami po 2 s
    - sRAW podobnie.
    Podejrzewam że karta jest zbyt wolna... więc pojawia się pytanie
    Jakiej karty użyć żeby móc wykorzystać pełne możliwości aparatu? Macie może jakieś konkretne modele kart?

z góry dzięki za informacje

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie jest to mozliwe aby ta karta byla za wolna on i tak zapisuje zdjecia w buforze aparatu a Ty masz po prostu przestawione szybkosci fps gdzies w Cfn zapewne.... Gratuluje zakupu

merlin9274
    Guest

Domyślnie

A dzięki...
    Heh no niestety... zresetowanie do ustawień fabrycznych niewiele daje... Przy niższych rozdzielczościach jakby było troszkę lepiej... ale niewiele.
    Jak sprawdzałem CFki są oryginalne.
    Może jakiś uzyszkodnik CB będzie miał instrukcję po polsku, albo więcej doświadczenia... bo narazie to kieruję się głównie intuicyjnie na podstawie podobieństwa funkcji z 40D... i cienko na tym wychodzę.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wydawalo mi sie ze mkIII ma polskie menu...no widac sie pomylilem no ale proste chyba bedziesz widzial jak po angielsku gdzie ejst cos z shutter fps albo cos takiego...

merlin9274
    Guest

Domyślnie

A i owszem ma polskie menu... tylko że czasem występują pewne interakcje pomiędzy ustawieniami Cfn.... Np. szczegóły w jasnych partiach obrazu nie będę wspołdziałały z ekstremalnymi ustawieniami ISO) kóre niestety opisane są w instrukcji. No ale jest opcja ustawiania ilości kl/s w trybie H i w trybie L... tyle że po ustawieniu tak jakby nic się nie działo.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro przy "małych zdjęciach" też masz taki wynik, to raczej nie karta - zwłaszcza, że pierwsze klatki i tak idą do bufora.
    Mniejszy brat, 1D Mk III, "wykręca" 10 kl/s pod warunkiem, że jest na tyle jasno, że czasy migawki pozwalają jeszcze "w międzyczasie" złapać ostrość. Ponadto, przy wysokich ISO jest wolniej, przy dużych wartościach przysłony też jest wolniej. Dodatkowo, AF ma jeszcze tryb "najpierw ostrość, potem zdjęcie" i wtedy też bywa wolniej "jak nie ma na czym oka zawiesić"

żeby usłyszeć taką serię, ustawiłem, w trybie M, czas 1/8000, wyłączyłem AF, przesłonę ustawiłem największą i... udało się
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Hmm dziwne to to co piszesz. Moze wrzuc M i 1/500 iso 100 do tego ta szybka seria powinien jechac te 5fps..jezeli nie to, to wylacz moze redukcje szumow bo ona daje takie efekty....

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Brawo iktorn92... redukcje szumów to był problem... po wyłaczeniu daje w H 10 klatek w serii na ustawieniach P ;D czyli jeden problem rozwiązany... jednak 40D nie była aż tak czuły na to. Ustawiałem redukcje automagiczne i brykało. A tu jednak .... no ale to większa ilość danych.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

hehe fajnie ze pomoglem.. a masz jeszcze jakis problem z nim;>

merlin9274
    Guest

Domyślnie

No narazie chyba nie ma problema... no przynajmniej na pierwszy rzut oka. Teraz w teren trzeba ruszć... a potem na coś wiekszego... na Syberię;D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów