obawiam się że bez lampy mógłbym mieć problem na imprezach typu "wesele", a wydaje mi się, że właśnie na tym najszybciej można zarobić na lepszy sprzęt.
obawiam się że bez lampy mógłbym mieć problem na imprezach typu "wesele", a wydaje mi się, że właśnie na tym najszybciej można zarobić na lepszy sprzęt.
Chcesz zarabiać. To oczywiście nie grzech, pod warunkiem, że umiesz na tyle, by nie spierniczyć ludziom pamiątki życia. I to jest właśnie główny problem, bo jak na razie nie wiesz nawet jakie szkła kupić, byle były w miarę tanie. W tej sytuacji zaproponuję ci coś uniwersalnego. Sony H-50. 15 krotny zoom, niezła matryca a i lampa też się nada.Cena ok 950. Jak ci się powiedzie i klienci cię nie obedrą ze skóry, wróć do tematu szkieł do Canona.
Kompakta już mam i wiem że się do tego się nie nada...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po zatym ślubów od razu robił nie będę.
na początek ze 2 imprezy za darmo, dla znajomych takich co by i tak fotografa nie brali a tak i wilk syty i owca cała. Ja poćwicze i zobaczę czy to ma sens, a młodzi będa mieli pamiątkę.
zresztą nawet kompaktem fotki wychodzą mi często lepiej niż "Fotografom" co focą śluby w mojej okolicy...
niestety takie realia. mieszkam w niedużym miasteczku (~15000) i tu za bardzo znawców tematu nie ma... ale jak by się rozkręciło to nieopodal jest już większe miasto i tam to już ze 200000 ludzików![]()
Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 17-11-2008 o 20:35 Powód: Automerged Doublepost
1. 40D
2. 580EX
3. Canon 10-22 lub Tamron (12-24)
3a. Canon 17-40/4 lub Sigma(Tamron)17-35/2.8-4 (te są o polowe tansze) - jeśli planujesz FF
4. Canon 85/1.8 lub 100/2 (dwóch na raz nie ma sensu)
5. Sigma 30/1.4 HSM
6. Grip+2*aku
7. 8GB CF
Wydaje mi się że będziesz miał fajny sprzęcik (ja przynajmniej do takiego dążę)
Na tą chwilę szacuję ten sprzęt na ok 9000,- Możesz założyć sobie firmę świadczącą usługi foto to będzisz mógł sobie odliczyć 22%VAT i reszte w koszty wpuścić, jęsli beziesz VAT-owcem na zasadach ogólnych, ale nie wiem czy za dużo ci nie podpowiadam![]()
Ostatnio edytowane przez caveman ; 18-11-2008 o 10:14
caveman - dzięki wielkie.
przy opcjach tańszych obiektywów wychodzi ok 8200.
ja troszkę inny zestaw wybrałem na razie (mniej szkieł) więcej dodatków. ale chyba jeszcze przemyślę.
1. 40D
2. 580EX
3.Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp Canon EF
4.Tokina AT-X 50-135 f/2.8 PRO DX
5.Statyw: Velbon Sherpa 450 R
6. 2*aku (oprócz standardowego)
7. 8GB CF
8. ładowarka + aku (do lampy)
9. porządna torba
10. Blenda 5w1
11. dyfuzor
zestaw za ok 8000 zł
a potem dodatkowe szkła.
te szkiełka które podałeś sa szerokie. rozumiem ze chodzi o ciasne wnętrza.
o działalności też myślałem, w sumie na tym Vat-cie zaoszczędziło by się na jakieś 7 m-cy działalności. Ale chyba na razie się nie skuszę bo jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie...
w każdym razie jeszcze raz dzięki za wskazówki
to wyzej to na slub ? bledna nie wiem jak ci sie przyda chyba ze masz pomocnika , statyw tez srednio
tamron 17-50 ok , za to drugie szklo bym wzial 85 1.8 , starczy to cykania z wiekszej odleglosci i swietne szklo , to tele jak dla mnie chybione
no comment...
tele blenda i statyw do plenerów.
statyw w zasadzie już mam ale raczej mega amatorski
pomocnika tez mamnawe tdwóch
a nad tym 80/1,8 ciągle się zastanawiam czy go zamiast tele nie wziąść