Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415
Pokaż wyniki od 141 do 144 z 144

Wątek: Obiektyw do 40d

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajax Zobacz posta
    ...
    Najeli - Sigma nie bo chyba nie. Naczytałem się głupot ze do Canona lepiej Tamrona i tak mi zostało.
    a ja naczytałem się, że lepiej Do Canona to Canona.. grunt todobry argument

...
    Czyli pozostaje chyba kupic Tamrona 17-50, choc nie wiem czy by mi przeszkadzała ciemnica w Canonie 18-135 ...
    to i to przymkniesz.. Tamrona mniej, ale moim zdaniem i tak będzie pan zadowolony.

...
    Pytanie teraz takie, jak szybko i sprawnie sprawdzic tego Tamrona, bo jak wiadomo nie ma powtarzalności. Sprawdza sie tylko na BF i FF, czy jeszcze coś ??? I w jaki sposób ??
    Ja wczoraj testowałem swoje 17-55 w domu tak:

- ostrość na pluszaku lub dobrym druku przy kombinacjach 17@f/2.8, 17@f/4.0 17@f/5.6 itd. później tak samo z 24, 35 i 55mm
    - AF (FF/BF) na linijce i w/w druku; zdjęcia pod kątem ok 45 stopni dla kilku ogniskowych w tym 17, 35 i 55 i f/5.6, co pewnie nie ma większego znaczenia, ale ostrość większa była
    - odbicia.. ja sprawdziłem na zewnątrz pstrykając pod kątem do słonka lub "lekko chowając" słonko za dach budynku sąsiada.

Najlepiej puszke do sklepu i kilka testów. ja nawet nie zrzucałem klatek na kompa, bo przy powiększeniu na LCD wystarczająco widać było BF/FF, tzn. nie widać było, bo nie występuje
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem podpiętego Tamrona do swojej 40 tki , chodził fajnie.
    plusy
    + szeroki kat
    + ostry
    + jasny
    + lekki
    + AF celny
    + cena

na minus było tylko bzyczenie silniczka, nale do przezycia

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedWine Zobacz posta
    na minus było tylko bzyczenie silniczka, nale do przezycia
    Dla mnie największym minusem SigmoTamronów jest brak wsparcia ze strony Lens Correction w DPP.

czasem mam wątpliwości czy lepsza jest np. winietująca beczka na krótkim końcu tych obiektywów; czy może 17-85 IS wprawdzie skorygowany programowo, ale za to z lepszym zakresem, stabilizacją i kulturalnie pracującym AF.

Bezposrednio w moim przypadku wygląda to tak, że chętnie bym używał Tamrona 28-75/2.8 lub Sigmy 28-70/2.8; lecz właśnie brak korekcji tych obiektywów w DPP trzyma mnie przy 24-85 USM :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A dlaczego mój wątek i pytanie zostało wykasowane i wklejone do tematu, gdzie ktos pyta o zupełnie inne szkła niz ja ????!!!!!!!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam że Tamrona to chyba bym brał ze stabilizacją, ale nie wiem czy warto dopłacać.
    Ostatnio edytowane przez rajax ; 25-03-2010 o 15:38 Powód: Automerged Doublepost

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów