Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 144

Wątek: Obiektyw do 40d

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

ToSemJa wczytaj się w to o co pyta autor watku

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToSemJa Zobacz posta
    po co Ci aparat za 4000zl jak chcesz pod to potpiac syfka ?
    A tam bez demonizowania - do formatu a4 pewnie starcza

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice
    canon

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siera6 Zobacz posta
    Witam,
    (...)
    Chce zebrac opinie uzytkowinikow o obiektywie all-in-one cos w stylu 18-200/300. I co najwazniejsze w przedziale cenowym "rozsadnym". Przez chwile obserwowalem na rynku Tamrona 18-250 ale nie wiem co sadzic to teym modelu ? (...)

http://picasaweb.google.com/siera6

No cóż. Kupowanie zaawansowanej lustrzanki i do niej jednego pośledniej jakości super uniwersalnego obiektywu "bo nie chce się zmieniać obiektywu" to moim zdaniem lekkie nieporozumienie. Dla mnie 18-250 jest uzupełnieniem zestawu. Kiedy nie chce mi się dźwigać plecaka ze szkłami - jakaś wycieczka zdjecia "pamiątkowe" - to biorę tamrona i jest ok. Dla odbitek 10x15 różnicy nie ma z innymi szkłami. (np. na wczasach 90% zdjęć nim zrobiłem).
    A tak ogólnie to obietyw jest ostry w środku kadru, na brzegach przy szerokim kącie jest już słabo (ale to widać przy powiększeniach). dla 200-250 jest już lekkie mydełko i ciemno ale da radę . Ale mi to nie przeszkadza zważywszy, że używam tego obiektywu jak jest słoneczko ( lato, morze, słońce )
    Reasumując taki obiektyw to kompromis -jeśli się na starcie na nie godzisz to będziesz zadowolony.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja ze swojej strony moglbym ci polecic (chociaz nie testowalem) obiektyw tamron 28-300 VC, to nowy model tamrona i kolega z forum (Cichy) juz go mial i testowal, jest to uniwersalne szkielko.

http://canon-board.info/showthread.php?p=393534

powyzej test. pewnie powiesz ze nie ma szerokiego kata ale podejrzewam ze nie zawsze jest on tak szybko potrzebny, a w reportarzach bedziesz w stanie w razie czego sie cofnac (reporterzy w sumie tez maja jedno szklo na miejscu). przeczytaj i przemysl czy by ci odpowiadalo
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

piotrek1830
    Guest

Domyślnie siema

mam 400d = tamrona 28-200 dla mnie bomba fakt ze slabo lapie af w ciemnosci ale to sie pomaga lampa i wszystko sie da.pozatym rewelacja tani i wystarczajacy zupelnie jak dla amatora.,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak ogólnie, to przesadzasz. Zacznę od przynudzania. jeszcze jakieś ćwierć wieku temu 90% szczęśliwych posiadaczy luster miało tylko stałkę 50mm i co? Nie robili dobrych zdjęć? Myślę, że lepsze niż obecni posiadacze megazoomów. Nie chodzi o to, żeby zrobić portret legwana w czasie spływu, bo on zwykle nie będzie udany. Lepsze są zapewne w sieci. Nie chodzi też o zrobienie pocztówek, te łatwiej kupić. Na wyjazdach chodzi raczej o oddanie klimatu. Raczej bym myślał o zestawie dwuobiektywowym. To, co Ty proponujesz, to pójscie w kierunku wygody, a nie jakości zdjęć. Gdybym miał wybrać jeden obiektyw, to 400D + 17-40/4, jeśli dwa, to 400D + kit + 24-105/4. Oczywiście przy założeniu, że stać mnie na zajefajną egzotyczną wycieczkę, ale na sprzecie muszę przyoszczędzić.

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ja do 40D zdecydowałem się na zestaw 17-40 f/4L + 50 f/1.8 II na początek. Jako kolejny etap będzie 70-200 f/4L IS + 85 f/1.8
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

szkoda że wybrałeś canona
    znacznie lepszy byłby nikon z 18-200
    propozycje tamrona i sigmy są chyba jedynymi sensownymi bo chyba nie ma innych. o Elkach canona nie piszę bo są niemożliwie ciężkie i drogie.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    ja do 40D zdecydowałem się na zestaw 17-40 f/4L + 50 f/1.8 II na początek. Jako kolejny etap będzie 70-200 f/4L IS + 85 f/1.8
    cieszymy sie razem z Toba tylko co to wnosi do watku ;-)

siera6, MZ powinienes kupic tego 18-250.. pomimo ze UZ to kompromis, ja rowniez wolalbym taki zestaw niz np. zaawansowany kompakt.. chocby ze wzgledu na af (i tak o wiele szybszy niz w malpkach), poziom szumow itp.. i powiem Ci jeszcze ze pomimo iż normalnie dzwigam ze soba +/- 10kg dosyc dobrego sprzetu to sam mysle nad takim uzupelnieniem w postaci 18-250 na wyjazdy rodzinne czy "weekendy u Cioci".. tam nie liczy sie kazdy piksel ale wygoda, mala waga i gabaryty.. i nie daj sie "onanistom" ktorzy najchetniej wepchneliby Ci "dla zasady" wszystko co ma na korpusie czerwony pasek ;-) .. w koncu to TY bedziesz robil zdjecia tym sprzetem a nie oni ;-)

podsumowując - UZ to kompromis ale jesli sie na to godzisz, to Tamron zaprezentowal sie tu od bardzo dobrej strony :-)

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów