Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

O ile nie ma tam jakichś dodatkowych, żrących substancji pomocniczych, nie powinno być problemu. Jednakże w przypadku niektórych nowoczesnych powłok ochronnych, alkohol może mieć nieprzewidziane negatywne działanie...

Sam jestem ciekaw czy to zadziała... Jeżeli ktoś wypróbował/wie jak zadziała to rozwiązanie, prosimy o podzielenie się informacją :-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Emaliasz znalazłem jakiś stary filtr czerwony od analoga i przeleciałem tymi "ściereczkami" i efekt jest taki, że wszystkie tłuszcze i brudy schodzą, jednak po odparowaniu zostaje delikatna smuga która po przetarciu szmatką od okularów znika.
    Z tego co szukałem to w są one nasączone etanolem, ale czy czystym nie wiem.

Domyślnie Czyszczenie

Płyny do mycia naczyń, alkohole ze środków czyszczących, chemia kuchenna, środki do czyszczenia szyb mogą niszczyć powłoki antyrefleksyjne soczewek korekcyjnych! Nie wiadomo więc jak wpływają na powłoki filtrów i szkieł. Na pewno są trwalsze niż w przypadku okularów, ale można mieć wątpliwości. Dlatego też, ja używam płynu do czyszczenia szkieł korekcyjnych, który można dostać u każdego optyka. Mała buteleczka - atomizer, wielkości kciuka. Cała czynność trwa moment i można wykonać ją w penerze jedną ręką. Schodzi każdy brud i plamy. Buteleczka jest mała, nie zawadza, nie jest pod ciśnieniem a przede wszystkim mam sto procent pewności że jest kompletnie neutralny dla optyki i podobnych powierzchni. Cena ok 10zł

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zwykły alkohol to nie jest dobry pomysł, bo wysychając zostawia ślady i wyglada to fatalnie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ja podobnie jak kilku poprzedników - LensPena, czasem ściereczki do obiektywów konkurencyjnej firmy na S (mam nadzieję, że mi nie zjedzą obiektywu), które dostałem przy jakiejś tam zlotowej/plenerowej okazji
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Domyślnie

Hołduję jednej i prostej zasadzie odnośnie obiektywów NIE DOTYKAĆ SZKŁA OBIEKTYWY,proponuje inwestycje paru złotych polskich w filtr UV ewentualne rysy zabrudzenia i nieumiejętne eksperymenty z czyszczeniem będą nas znacznie mniej kosztować.
    Czyszczenie obiektywu watą to profanacja, struktura waty w powiększeniu przypomina metalową myjkę do garów.
    Z pozdrowieniami "człowiek ze złotą zasadą"

Domyślnie

Tak, tylko każdy filtr zabiera nam jakość tym bardziej te tanie:/

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Tak, tylko każdy filtr zabiera nam jakość tym bardziej te tanie:/
    To kup te drogie a następnie oblicz sobie przy jak wielkich wydrukach dopiero zauważysz jakikolwiek spadeczek jakości...

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A macie patent na wyczyszczenie polara, bo nie mogę sobie poradzić z moim kenko. Na UV wystarczy mi przetrzeć szmatką ze sklepu foto, ale polara brud strasznie się trzyma.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jeszcze kilka lat temu szkła czyściło się praktycznie tylko irchą. Potem weszły różne ustrojstwa i pierońskie wynalazki, czym nowsze tym gorsze. Polecam wyjście do dobrego centrum motoryzacyjnego i szukanie miękkiej naturalnej irchy - podkreślam naturalnej i miękkiej, i tym właśnie czyści się szkła Koszt 20 zł a skuteczność fantastyczna.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów