Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Ja używam sciereczki co dają do TV LCD. Mniej pyli niż scierka do szkieł.

Zablokowany

Domyślnie

Ja od niedawna stosuje LensPena i chwalę sobie to rozwiązanie:
    http://www.foto-net.pl/sklep/produkt14867-LensPen.html

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Alkohol izopropylowy
    "Jest stosowany jako tańszy zamiennik etanolu lub metanolu, w sytuacjach gdy czystość zwykłego spirytusu skażonego (denaturatu) jest niewystarczająca, np. do czyszczenia precyzyjnych układów optycznych. Dostępne są jego różne preparaty do zastosowania technicznego, np. Kontakt IPA stosowany w elektronice i optyce (czyszczenie projektorów itp.)." Wikipedia

Teściowa załatwia za friko a do tego ściera mikro i świeci się szkiełko jak złoto
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Domyślnie

Również mam LensPen'a, ale szczerze zdaje mi się, że dość szybko stracił swoją skuteczność [~rok]. W tej chwili ta dość mała płaszczyzna do czyszczenia optyki jest jakby "wytarta" i nawet nie wiem, czy da się ją jakoś skutecznie wyczyścić z pozostałych tłuszczy.
    Ex-`pracownik` Canon Polska.
    • Canon 40D • Tamron 17-50 VC • Helios 58mm f/2 • Canon Deluxe 10 EG • REVUEtron c35s • Raynox DCR250 • 250, 500, 1000W •
    http://sobiech.deviantart.com
    http://NFSPlanet.pl

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sobiech Zobacz posta
    Również mam LensPen'a, ale szczerze zdaje mi się, że dość szybko stracił swoją skuteczność [~rok].
    To nie jest wcale tak źle, skoro rok wytrzymał. Przy cenie oscylującej wokół 30 złotych nie spodziewam się wieczystej gwarancji :wink:
    Swojego mam od trzech miesięcy i jak na razie sprawuje się ok.

Domyślnie

"Die Klaren Brillenputztuch" kupiony w Kaufland / Niemcy

kupiłem kilka paczek znajomemu do czyszczenia okularów, podczas czytania wątku dostałem "olśnienia" i w garażu znalazłem zabłąkane pudełeczko

na pierwszy ogień poszedł EF 28-80, który wcześniej "oglądała" moja 3 letnia córeczka
    ... od środka do brzegu i ... szok żadnych smug, zarysowań itp ...
    z filtrem uv było podobnie

trochę szybko wysychają, no i na początku są bardzo mokre - wskazane są powolne ruchy i delikatne dmuchanie, efekt masakryczny :rolleyes:

POLECAM :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja używam Fellowes Flat Screen TV Cleaner w sprayu i ściereczki Villeda. Wzorowa skuteczność i efekt natychmiastowy
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Dundersztyc Zobacz posta
    "Die Klaren Brillenputztuch" kupiony w Kaufland / Niemcy

kupiłem kilka paczek znajomemu do czyszczenia okularów, podczas czytania wątku dostałem "olśnienia" i w garażu znalazłem zabłąkane pudełeczko

na pierwszy ogień poszedł EF 28-80, który wcześniej "oglądała" moja 3 letnia córeczka
    ... od środka do brzegu i ... szok żadnych smug, zarysowań itp ...
    z filtrem uv było podobnie

trochę szybko wysychają, no i na początku są bardzo mokre - wskazane są powolne ruchy i delikatne dmuchanie, efekt masakryczny :rolleyes:

POLECAM :-D
    W Polsce do kupienia w Lidlu jako produkt W5, tyle że rzucają je do sklepów od czasu do czasu w ramach promocji z gazetki. Paczki po chyba 30 sztuk pakowanych oddzielnie. Super sprawa, również polecam
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna Awatar Lafar
    Miasto
    Dania, Copenhagen

Domyślnie

Ja używam "Magic Brille Renseserviet Citrus" do kupienia w Netto (w Danii nie wiem jak w Polsce) za ca. 15zł. Świetna sprawa:razz:. Pakowane po 50 szt. Nosze okulary, więc ściereczki zawsze pod ręką i do okularów i do szkiełek. Po otwarciu dość długo nie wysychają i nie zostawiają paprochów ani rys.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam pytanie, czy "ściereczki" nasączone alkoholem są dobre do czyszczenia obiektywów i filtrów (chodzi o te stosowane przez lekarzy przy zastrzykach). Na opakowaniach znalazłem tylko informacje, że są nasączone 70% alkoholu. Jest to w zasadzie coś podobnego do produktów zeissa, które pokazano wcześniej tylko zastanawia mnie czym są nasączone. Czy może lepiej kupić jakiegoś lenspena ?

Wiem, ze odkopałem, ale zakładając nowy temat byłbym zjechany, że nie używam szukajki.
    Pzdr.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów