No przecięż masz wyrażnie napisane że do czyszczenia obiektywuJednak nie było w najbliższym czasie z okolicy żadnych doniesień o zgonach żuli z powodu zatrucia metanolem więc ciekawe do czego go użyli :P![]()
No przecięż masz wyrażnie napisane że do czyszczenia obiektywuJednak nie było w najbliższym czasie z okolicy żadnych doniesień o zgonach żuli z powodu zatrucia metanolem więc ciekawe do czego go użyli :P![]()
Obiektywnie rzecz ujmując -tak.
Szkło=w żargonie, obiektyw.
Metanol przyciemnia niestety o 100% EV.![]()
Czytam, czytam całośc zawsze, pomimo tego forma wypowiedzi sugerowala tak jak napisałem :-)
Bingo, bingo - magez to jedyna "aktywna" czesc, ale i tak jest odpowiednio zabezpieczona , wiec nie ma problemu :-)
Widzicie z tą wodą to tylko tak ładnie brzmi , ze wchłonie i po kłopocie, oczywście wchłonie, własciwie sie z nią wymiesza (no powiedzmy rozpuści) , ale co sie dzieje izoproanol odparuje , bo ma niższą temperature parowania, a woda zostaje, caly bajer polega na tym, ze izopropanol zmieni napiecie powierzchniowe wody , przez co ów woda łatwiej wchłonie sie w szmatke (czy co tam jest uzywane do wycierania) :-)
Aby sprwdzic czy mam racje, mozecie zimą podczas duzego mrozu , spryskać przednią szybę samochodu izopropanolem, uzyć wycieraczek i ruszyc autem, gwarantuje, ze za 10 metrów sie zatrzymujecie, bo wlasnie sie tak stanie jak napisalem izopropanol odparuje i na szybie zostanie sama woda ktora momentalnie zamarznie :-)
Daj spokój, nie obraziłes, po to są fora aby poszerzac wiedzę, moze ja uzyłem troszeczke zbyt zgryzliwej formy wypowiedzi :-) i to ja najwyzej moge przeprosic :-)
Izopropanol w zupelnosci wystarczy, aczkowliek , jezeli ma sie szkla z gornej polki to w przypadku nie zdobycia metanolu , doradzam uzywanie etanolu (w ostateczności moze być nawet ten sirytus co w spozywczakach sprzedawaja: "Spirytus rektyfikowany" :-) )
jak masz dojscia do chemika to wogle moglbys postarac sie o metanol i poproscic dodatkowo ów chemika aby ten metanol jeszcze dodatkowo wysuszył (powienien wiedziec co to oznacza :-) )
i tym akcentem koncze wykład z chemii :-)
tserga
Gdyby to tak tylko bylo, ze tak latwo odparowac alkohol i zostaje sama woda...za jednym zamachem..latwo by sie bimber pedzilo:-P
Niestety tak nie jest. Zreszta plyn do spryskiwacza zawiera metanol, ktory jest jeszcze lotniejszy od IP i jednak trzeba sie sporo nadestylowac zeby go oddzielic od wody a nie tak sobie odparowac...
skoro ja wspomnialem o warunkach labo przy samochodzie , hmmmm no cóż nie każdy tak jak Ty pędzi bimber na masce samochodu
a swoja droga plyn do spryskiwacza zawiera 18 - 36 procent wlasnie izopropanolu, bo sprzedaz i rozpowszechnianie niebezpiecznych trucizn jakim niewatpliwie jest metanol jest jak dotychczas w Polsce zabronione
dyskusja sie robi "akademicka", bierz i rób co chcesz , ja powiedzialem swoje mozna w to wierzyc, ale nie trzeba, nikogo do niczego nie zmuszam i co najciekawsze, jak ja jestem w jakiejs dzidzinie laikiem to staram sie przyswajac wiedze, a nie "mądrować" sie, probując udowadniac, ze sie jest lepszym we wszystkim.
Odpowiadanie na ten post tez nie ma najmniejszego sensu, gdyz to co ja chcialem powiedziec w sprawie czyszczenia szkieł powiedziałem.
Dalsze nieprzemyslane odpowiedzi mające na celu prowokowanie mnie do wypowiadania w kwestiach chemicznych uznam za prowokacje, ktora potem z braku argumentow uznasz za moje trolowanie i ostatecznie nagłośnisz sprawe jaki to nowy trol sie pojawil na forum przez co ucierpie ja.