Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kosmo wydaje mi się że twardość powłok jest w każdym obiektywie taka sama

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie POLAROID lenspen ze środkiem czyszczącym

Witam,
    czy ktoś używał takowego ustrojstwa i ma jakieś doświadczenia?
    http://allegro.pl/polaroid-pioro-t-l...792204168.html
    W sumie to już zakupiłem, ale zanim użyję chciałbym się dowiedzieć...

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ja używam czegoś podobnego od 2 lat + ściereczki do optyki, tłuste ślady schodzą idealnie

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To kup te drogie a następnie oblicz sobie przy jak wielkich wydrukach dopiero zauważysz jakikolwiek spadeczek jakości...
    Generalnie się zgadzam, pod warunkiem, że mówimy o spadku ostrości. Tanie filtry to również słaba praca pod światło i spadek kontrastu, a to najbardziej boli i jest widoczne nawet na małych powiększeniach. Wcześniej kupowałem same najtańsze Marumi, do czasu, kiedy z 135L dostałem filtr Hoya Pro1. I nagle moje obiektywy (oczywiście tylko z gwintem 72mm) zaczęły jakoś lepiej pracować pod światło. I różnice, niestety, nie są niewielkie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Adamszum Zobacz posta
    Bez przesady, są to tak mikroskopijne ryski a do tego nie mają ŻADNEGO wpływu na jakość zdjęć, ostatnio czyściłem dość gruntownie obiektyw bo zawodniczki na podium postanowiły chojnie popryskać fotografów szampanem i robiłem to zwykłym płynem do mycia szyb, efekty zadowalające
    Zazwyczaj czyszczę chuchem i tiszertem, chyba że jest wyjątkowa masakra. Z tym, że ostatnio używam na każdym obiektywie filtrów UV, jakoś jest mniej stresu z czyszczeniem filtra, niż obiektywu. :razz:

Mikroryski na przedniej soczewce wpływu na zdjęcia nie mają, tylko duże i głębokie, ale to raczej wpływa (znowu ) na pracę pod światło, dokładniej flarowanie. Przykładem niech będzie moje 17-40L, które nabawiło się małej, chociaż głębokiej ryski mniej więcej w środku soczewy i samej rysy, spadku ostrości nie widać, nawet na f/11, ale już nie mogę powiedzieć, że ten obiektyw genialnie pracuje pod światło...
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 02-09-2011 o 09:37 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie

witam, od około 2 lat używam specyfiku w spreyu o nazwie "KONTAKT" AG Chemia zawierający alkohol izopropylowy, daje radę czy to filtr uv czy polar- te droższe np. kenko, marumi czy hoya czyści bez problemu...dałem za to na alegroto coś ze 20-30 zeta...najpierw używam mięciutkiego pędzla i dopiero pryskam płynem a wycieram do sucha papierkiem foto ...i życie stało się prostsze...

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

To jest preparat do czyszczenia styków, a nie szkieł. Rozpuszcza tlenki, a co zrobi ze szkłem po dłuższym czasie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Warstwy przeciwodblaskowe są napylonymi tlenkami metali na ogół.......

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Warstwy przeciwodblaskowe są napylonymi tlenkami metali na ogół.......
    no ale co się czepiacie jak kolega wyraźnie napisał, że mu czyści pięknie... nawet z napylonymi tlenkami metali...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Początki nałogu

Domyślnie

A ten "ankohol":

LINK

da radę ?

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Zazwyczaj czyszczę chuchem i tiszertem, chyba że jest wyjątkowa masakra. Z tym, że ostatnio używam na każdym obiektywie filtrów UV, jakoś jest mniej stresu z czyszczeniem filtra, niż obiektywu. :razz:
    A ten chuch jest z zawartością alkoholu czy bez?

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów