Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Domyślnie

ściereczki do optyki 'uvex' u mnie się sprawdzają.

Coś już napisał Awatar Balcer
    Miasto
    Nadmorska

Domyślnie

Szczotka ryżowa i bierząca woda

Na poważnie Mięciutka ściereczka.
    Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Raz mi się udało kupić płyn Cookina do optyki. Jeśli ktoś go zobaczy to warto brać. Jedyny, który nie zostawiał nawet śladu smugi. Te wszystkie płyny hama i inne to można używać do mycia okien, a nie obiektywów. Do tego jednorazowe chusteczki (suche do okularów) i miękka szmatka. I do kupienia w aptece gruszka do lewatywy, ale uwaga, trzeba ją umyć, może w środku być zakonserwowana czymś i będzie pryskać.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

ja staram sie raczej czyscic tylko gdy juz nic nie widze , dlatego ,ze nawet najdrozsza mikrofibra pieknie rysuje filtr ,czy soczewke a tego nie lubie. Ostatnio robilem zdjecia makro moich filtrow i wyszlo jak to czyszczenie pieknie je rysuje.

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

Bez przesady, są to tak mikroskopijne ryski a do tego nie mają ŻADNEGO wpływu na jakość zdjęć, ostatnio czyściłem dość gruntownie obiektyw bo zawodniczki na podium postanowiły chojnie popryskać fotografów szampanem i robiłem to zwykłym płynem do mycia szyb, efekty zadowalające
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Domyślnie

Najważniejsza rzecz to gruszka a nie jakaś lewatywa bo lewatywa to ma talk w srodku i inne paprochy. No i pędzelek. Przed właściwym czyszczeniem trzeba wypędzlować i wydmuchac twarde drobiny i potem to juz nie gra roli czy microfibra czy papierowe ściereczki do optyki - rys nie będzie. No i nie czyścic raz w tygodniu ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dlatego gruszkę do lewatywy trzeba umyć przed używaniem do czyszczenia obiektywu. Po umyciu można stosować. Są też małe gruszki dla dzieci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kupiłem Lenspeny i muszę powiedzieć że całkiem ładnie wyczyścił szkło które dawno temu było wypalcowane Jednak muszę kupić jakiś płyn u opytyka bo mam kilka plamek które wyglądają jak kropki po kichnięciu na monitor :P także ogólnie polecam

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antipasti Zobacz posta
    Raz mi się udało kupić płyn Cookina do optyki. Jeśli ktoś go zobaczy to warto brać. Jedyny, który nie zostawiał nawet śladu smugi. Te wszystkie płyny hama i inne to można używać do mycia okien, a nie obiektywów.
    Dawno temu kupiłem ten płyn i zastanawiam się czy jeszcze gdzieś go dostanę jest doskonały

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Ja po prostu chucham i potem miękką ściereczką, a czasami bawełnianą koszulką. W obiektywach L powłoki są tak twarde że ciężko je podrapać byle szmatką. Kiedyś zastosowałem swój trik w Sigmie 170-500 i dobrze że zacząłem od brzegu, bo po powłoce nie zostało ani śladu :-)

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów