Tak sobie czytam tego posta juz chyba ze trzeci raz, z racji ze jestem chemikiem z 20 letnim stazem pracy w laboratorium (nie fotograficznym), a wiadomo ze czlowiek sie uczy zawsze czegos nowego , to chcialem zapytać o kilka rzeczy:
1) mogłbys mi wymienic jakis element na słoiku który zawiera "metale aktywne" , pewnie wymienisz jeden i to wiem który :-) ,
2) Co z tego, ze reaguje z kwasami ?? nie widzę związku pomiędzy czyszczeniem szkła a reakcją z kwasami ?
3) w końcu muszę zapytać, aby poszerzyc swoją wiedzę , z jaką prędkościa się utlenia ? czyli jezeli "zwilżoną" izopropanolem szmatką przetrę szkło na obiektywie to po chwili ścieram już kwas izomasłowy , tak ?
Co by nie było off topa
do czyszczenia szkieł używam bibułek firmy Whatman przeznaczonych do ... soczewek, czyszcze nimi zarówno moje szkła jak i szkła w labo , ktorych wartość przekracza kilkakrotnie 800mm L (lasery do analiz dyfrakcyjnych Sympatech) , nigdy nie bylo najmnijeszych problemow , numer katalogowy ów "papiórków" podam w sobote , gdyby kogos to interesowało :-) , jako "płyn czeszczący - metanol , niestety bez znajomości, czystego metanolu nie można nigdzie kupić, gdyż jet to śmiertelna trucizna, z powodzeniem można uzywać etanolu, najlepiej zapytać w aptece o etanol farmaceutyczny, jego czystość w zupełności wystarczy :-)
pozdrawiam
Tserga