Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tsergairl Zobacz posta
    Tak sobie czytam tego posta juz chyba ze trzeci raz, z racji ze jestem chemikiem z 20 letnim stazem pracy w laboratorium (nie fotograficznym), a wiadomo ze czlowiek sie uczy zawsze czegos nowego , to chcialem zapytać o kilka rzeczy:

1) mogłbys mi wymienic jakis element na słoiku który zawiera "metale aktywne" , pewnie wymienisz jeden i to wiem który :-) ,

2) Co z tego, ze reaguje z kwasami ?? nie widzę związku pomiędzy czyszczeniem szkła a reakcją z kwasami ?

3) w końcu muszę zapytać, aby poszerzyc swoją wiedzę , z jaką prędkościa się utlenia ? czyli jezeli "zwilżoną" izopropanolem szmatką przetrę szkło na obiektywie to po chwili ścieram już kwas izomasłowy , tak ?

Co by nie było off topa
    do czyszczenia szkieł używam bibułek firmy Whatman przeznaczonych do ... soczewek, czyszcze nimi zarówno moje szkła jak i szkła w labo , ktorych wartość przekracza kilkakrotnie 800mm L (lasery do analiz dyfrakcyjnych Sympatech) , nigdy nie bylo najmnijeszych problemow , numer katalogowy ów "papiórków" podam w sobote , gdyby kogos to interesowało :-) , jako "płyn czeszczący - metanol , niestety bez znajomości, czystego metanolu nie można nigdzie kupić, gdyż jet to śmiertelna trucizna, z powodzeniem można uzywać etanolu, najlepiej zapytać w aptece o etanol farmaceutyczny, jego czystość w zupełności wystarczy :-)

pozdrawiam
    Tserga
    Nie będę się sprzeczał, przepisałem to co mi powiedział kiedyś znajomy elektronik na co dzień używający izopropanolu, coś tam sprawdziłem w necie i się zgadza.

a to, że reaguje z metalami aktywnymi i kwasami ma taki związek, że powłoki soczewek nie zawierają nic z tych dwóch wymienionych.
    Radzę czytać nie pojedynczą wypowiedź ale razem z kontekstem jako odpowiedź na pytanie czy izopropanol będzie reagował z soczewkami obiektywu.
    A element zawierający metal aktywny w obiektywie? Hmm Niektóre szkła mają obudowę z kompozytu magnezowego - o to chodzi? (nie pamiętam dobrze bo chemie ostatnio miałem 4lata temu które to są te "aktywne")
    Nie napisałem, że się utlenia w powietrzu, prawda?
    Wchłonie wodę i odparuje w temp. pokojowej.

Jeżeli obraziłem Twoje uczucia zawodowe i napisałem coś nieprawdziwego to przepraszam.

Jak mi załatwisz metanol to mogę wycierać nim zamiast izopropanolem :P
    Izopropanol jest tańszy i ogólnodostępny.

P.S.
    Co do metanolu. Znajomego ojciec jest chemikiem i w domku na działce miał kiedyś baniak 5L czystego metanolu. Żule zrobiły mu zimą włam na działkę i oprócz 2 kocy zniknął tylko ten baniak. Jednak nie było w najbliższym czasie z okolicy żadnych doniesień o zgonach żuli z powodu zatrucia metanolem więc ciekawe do czego go użyli :P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jednak nie było w najbliższym czasie z okolicy żadnych doniesień o zgonach żuli z powodu zatrucia metanolem więc ciekawe do czego go użyli :P
    No przecięż masz wyrażnie napisane że do czyszczenia obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    No przecięż masz wyrażnie napisane że do czyszczenia obiektywu
    Do czyszczenia "szkieł" chyba chciałeś napisać?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Obiektywnie rzecz ujmując -tak.
    Szkło=w żargonie, obiektyw.
    Metanol przyciemnia niestety o 100% EV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    a to, że reaguje z metalami aktywnymi i kwasami ma taki związek, że powłoki soczewek nie zawierają nic z tych dwóch wymienionych.
    Radzę czytać nie pojedynczą wypowiedź ale razem z kontekstem jako odpowiedź na pytanie czy izopropanol będzie reagował z soczewkami obiektywu.

Czytam, czytam całośc zawsze, pomimo tego forma wypowiedzi sugerowala tak jak napisałem :-)

A element zawierający metal aktywny w obiektywie? Hmm Niektóre szkła mają obudowę z kompozytu magnezowego - o to chodzi? (nie pamiętam dobrze bo chemie ostatnio miałem 4lata temu które to są te "aktywne")
    Bingo, bingo - magez to jedyna "aktywna" czesc, ale i tak jest odpowiednio zabezpieczona , wiec nie ma problemu :-)

Wchłonie wodę i odparuje w temp. pokojowej.
    Widzicie z tą wodą to tylko tak ładnie brzmi , ze wchłonie i po kłopocie, oczywście wchłonie, własciwie sie z nią wymiesza (no powiedzmy rozpuści) , ale co sie dzieje izoproanol odparuje , bo ma niższą temperature parowania, a woda zostaje, caly bajer polega na tym, ze izopropanol zmieni napiecie powierzchniowe wody , przez co ów woda łatwiej wchłonie sie w szmatke (czy co tam jest uzywane do wycierania) :-)
    Aby sprwdzic czy mam racje, mozecie zimą podczas duzego mrozu , spryskać przednią szybę samochodu izopropanolem, uzyć wycieraczek i ruszyc autem, gwarantuje, ze za 10 metrów sie zatrzymujecie, bo wlasnie sie tak stanie jak napisalem izopropanol odparuje i na szybie zostanie sama woda ktora momentalnie zamarznie :-)

Jeżeli obraziłem Twoje uczucia zawodowe i napisałem coś nieprawdziwego to przepraszam.
    Daj spokój, nie obraziłes, po to są fora aby poszerzac wiedzę, moze ja uzyłem troszeczke zbyt zgryzliwej formy wypowiedzi :-) i to ja najwyzej moge przeprosic :-)

Jak mi załatwisz metanol to mogę wycierać nim zamiast izopropanolem :P
    Izopropanol jest tańszy i ogólnodostępny.
    Izopropanol w zupelnosci wystarczy, aczkowliek , jezeli ma sie szkla z gornej polki to w przypadku nie zdobycia metanolu , doradzam uzywanie etanolu (w ostateczności moze być nawet ten sirytus co w spozywczakach sprzedawaja: "Spirytus rektyfikowany" :-) )

jak masz dojscia do chemika to wogle moglbys postarac sie o metanol i poproscic dodatkowo ów chemika aby ten metanol jeszcze dodatkowo wysuszył (powienien wiedziec co to oznacza :-) )

i tym akcentem koncze wykład z chemii :-)

tserga

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Widzicie z tą wodą to tylko tak ładnie brzmi , ze wchłonie i po kłopocie, oczywście wchłonie, własciwie sie z nią wymiesza (no powiedzmy rozpuści) , ale co sie dzieje izoproanol odparuje , bo ma niższą temperature parowania, a woda zostaje, caly bajer polega na tym, ze izopropanol zmieni napiecie powierzchniowe wody , przez co ów woda łatwiej wchłonie sie w szmatke (czy co tam jest uzywane do wycierania) :-)
    Aby sprwdzic czy mam racje, mozecie zimą podczas duzego mrozu , spryskać przednią szybę samochodu izopropanolem, uzyć wycieraczek i ruszyc autem, gwarantuje, ze za 10 metrów sie zatrzymujecie, bo wlasnie sie tak stanie jak napisalem izopropanol odparuje i na szybie zostanie sama woda ktora momentalnie zamarznie :-)
    Gdyby to tak tylko bylo, ze tak latwo odparowac alkohol i zostaje sama woda...za jednym zamachem..latwo by sie bimber pedzilo :-P

Niestety tak nie jest. Zreszta plyn do spryskiwacza zawiera metanol, ktory jest jeszcze lotniejszy od IP i jednak trzeba sie sporo nadestylowac zeby go oddzielic od wody a nie tak sobie odparowac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Gdyby to tak tylko bylo, ze tak latwo odparowac alkohol i zostaje sama woda...za jednym zamachem..latwo by sie bimber pedzilo :-P

Niestety tak nie jest. Zreszta plyn do spryskiwacza zawiera metanol, ktory jest jeszcze lotniejszy od IP i jednak trzeba sie sporo nadestylowac zeby go oddzielic od wody a nie tak sobie odparowac...

uwierz mi, ze w warunkach laboratoryjnych jest bardzo łatwo :-)
    ale to juz na inne forum wiec nie bede OT za kazdym razem robil, bo sie zle skonczy dla mnie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

uwierz mi, ze w warunkach laboratoryjnych jest bardzo łatwo :-)
    Kolega raczyl wspomniec cuda o samej wodzie na szybie samochodu, a teraz nagle przywoluje warunki laboratoryjne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    skoro ja wspomnialem o warunkach labo przy samochodzie , hmmmm no cóż nie każdy tak jak Ty pędzi bimber na masce samochodu

a swoja droga plyn do spryskiwacza zawiera 18 - 36 procent wlasnie izopropanolu, bo sprzedaz i rozpowszechnianie niebezpiecznych trucizn jakim niewatpliwie jest metanol jest jak dotychczas w Polsce zabronione

dyskusja sie robi "akademicka", bierz i rób co chcesz , ja powiedzialem swoje mozna w to wierzyc, ale nie trzeba, nikogo do niczego nie zmuszam i co najciekawsze, jak ja jestem w jakiejs dzidzinie laikiem to staram sie przyswajac wiedze, a nie "mądrować" sie, probując udowadniac, ze sie jest lepszym we wszystkim.

Odpowiadanie na ten post tez nie ma najmniejszego sensu, gdyz to co ja chcialem powiedziec w sprawie czyszczenia szkieł powiedziałem.

Dalsze nieprzemyslane odpowiedzi mające na celu prowokowanie mnie do wypowiadania w kwestiach chemicznych uznam za prowokacje, ktora potem z braku argumentow uznasz za moje trolowanie i ostatecznie nagłośnisz sprawe jaki to nowy trol sie pojawil na forum przez co ucierpie ja.

Miasto
    Żory

Domyślnie

Ja obiektyw czyszczę czym takim:
    LensPen ok. 60 zł
    http://www.sklepfotograficzny.com.pl..._produktu=8536

bardzo dobrze czyści przednie soczewki, filtry i wizjery. Gorąco polecam
    I Love Canon

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów