Nie będę się sprzeczał, przepisałem to co mi powiedział kiedyś znajomy elektronik na co dzień używający izopropanolu, coś tam sprawdziłem w necie i się zgadza.
a to, że reaguje z metalami aktywnymi i kwasami ma taki związek, że powłoki soczewek nie zawierają nic z tych dwóch wymienionych.
Radzę czytać nie pojedynczą wypowiedź ale razem z kontekstem jako odpowiedź na pytanie czy izopropanol będzie reagował z soczewkami obiektywu.
A element zawierający metal aktywny w obiektywie? Hmm Niektóre szkła mają obudowę z kompozytu magnezowego - o to chodzi? (nie pamiętam dobrze bo chemie ostatnio miałem 4lata temu które to są te "aktywne")
Nie napisałem, że się utlenia w powietrzu, prawda?
Wchłonie wodę i odparuje w temp. pokojowej.
Jeżeli obraziłem Twoje uczucia zawodowe i napisałem coś nieprawdziwego to przepraszam.
Jak mi załatwisz metanol to mogę wycierać nim zamiast izopropanolem :P
Izopropanol jest tańszy i ogólnodostępny.
P.S.
Co do metanolu. Znajomego ojciec jest chemikiem i w domku na działce miał kiedyś baniak 5L czystego metanolu. Żule zrobiły mu zimą włam na działkę i oprócz 2 kocy zniknął tylko ten baniak. Jednak nie było w najbliższym czasie z okolicy żadnych doniesień o zgonach żuli z powodu zatrucia metanolem więc ciekawe do czego go użyli :P