Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Dopiero zaczyna Awatar AS-FOTO
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Witam i też się podepnę.
    Jeśli chodzi o płyny to jak najbardziej izopropanol, z tym że nie wiem jak po dłuższym (częstszym) używaniu zareagują na to powłoki szkła. co do szmatek to raczej mikrofibra, choć moja mama kiedyś pracowała w zakładach optycznych i mówi, że najlepiej to ircha się nadaje do takich rzeczy czy to na mokro czy na sucho, coś w tym musi chyba być.
    Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
    worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Z irchą to ostrożnie.IMHO genialnie przechowuje i "trzyma" twarde drobiny.
    Czysta z pudełeczka ,jednorazowo.Ja się jej boję jednak,mimo że doceniam.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Odtluscic izpopropanolem i dobra ircha, a nastepnie wypolerowac lenspenem.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AS-FOTO Zobacz posta
    Witam i też się podepnę.
    Jeśli chodzi o płyny to jak najbardziej izopropanol, z tym że nie wiem jak po dłuższym (częstszym) używaniu zareagują na to powłoki szkła. co do szmatek to raczej mikrofibra, choć moja mama kiedyś pracowała w zakładach optycznych i mówi, że najlepiej to ircha się nadaje do takich rzeczy czy to na mokro czy na sucho, coś w tym musi chyba być.
    Izopropanol jest obojętny wobec powłok.
    Reaguje z metalami aktywnymi i kwasami no i jak każdy alkohol podlega utlenianiu. Jest hydrofilem, silnie wchłania wodę w każdej ilości po czym pięknie odparowuje.
    Poza tym obecnie powłoki są takie, że nie sądzę aby ziarnko piasku na szmatce w parę sekund zarysowało nam powłoki na soczewce...
    Chyba, że jak ktoś będzie tarł tak szybko i mocno jak tylko potrafi...
    No ale myślałem, że mówimy o czyszczeniu a nie polerowaniu soczewek
    Znaczy mi się ta sztuka jeszcze nie udała a nie raz mi się zdarza na szybko przetrzeć przednią soczewkę "na chuch i bawełniany podkoszulek"
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

waciki do uszu uzywam do greubszych spraw a potem mikrofibra pomaga

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Z irchą ostrożnie z jeszcze jednego powodu. Kupiłem irchę nowozelandzką (made in china:-)) Była miękka i delikatna - wydawała się być idealną do czyszczenia obiektywu. Użyłem jej z metanolem i acetonem. Na pierwszy rzut oka było wszystko OK! Zaniepokoiła mnie jednak kolorowa poświata na soczewce gdy świeciło na nią słońce. Po podświetleniu latarką soczewka świeciła na biało. Ircha zostawiała po sobie cieniutki tłusty film. Użyłem więc starego sprawdzonego przy czyszczeniu optyki spektrofotometrów sposobu - chusteczka higieniczna + metanol i jest OK! Stosując irchę warto wcześniej sprawdzić jak się zachowuje na szkle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ircha produkowana jest przez garbowanie owczej lub jagnięcej skóry z użyciem oleju z wątroby ryb morskich, wnikającego w jej strukturę. Cechuje się dobrym wchłanianiem płynów.
    Przetarcie czystą irchą to jedno,użycie jej z płynami różnistymi to co innego.
    Tak jak pisałem.Nie używam,Jednorazowe bibułki lub sprane miękie szmatki .IMHO bezpieczniej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

true

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Reaguje z metalami aktywnymi i kwasami no i jak każdy alkohol podlega utlenianiu.
    Tak sobie czytam tego posta juz chyba ze trzeci raz, z racji ze jestem chemikiem z 20 letnim stazem pracy w laboratorium (nie fotograficznym), a wiadomo ze czlowiek sie uczy zawsze czegos nowego , to chcialem zapytać o kilka rzeczy:

1) mogłbys mi wymienic jakis element na słoiku który zawiera "metale aktywne" , pewnie wymienisz jeden i to wiem który :-) ,

2) Co z tego, ze reaguje z kwasami ?? nie widzę związku pomiędzy czyszczeniem szkła a reakcją z kwasami ?

3) w końcu muszę zapytać, aby poszerzyc swoją wiedzę , z jaką prędkościa się utlenia ? czyli jezeli "zwilżoną" izopropanolem szmatką przetrę szkło na obiektywie to po chwili ścieram już kwas izomasłowy , tak ?

Co by nie było off topa
    do czyszczenia szkieł używam bibułek firmy Whatman przeznaczonych do ... soczewek, czyszcze nimi zarówno moje szkła jak i szkła w labo , ktorych wartość przekracza kilkakrotnie 800mm L (lasery do analiz dyfrakcyjnych Sympatech) , nigdy nie bylo najmnijeszych problemow , numer katalogowy ów "papiórków" podam w sobote , gdyby kogos to interesowało :-) , jako "płyn czeszczący - metanol , niestety bez znajomości, czystego metanolu nie można nigdzie kupić, gdyż jet to śmiertelna trucizna, z powodzeniem można uzywać etanolu, najlepiej zapytać w aptece o etanol farmaceutyczny, jego czystość w zupełności wystarczy :-)

pozdrawiam
    Tserga

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Izopropanol sie owszem utleni, ale do acetonu. Nie w butelce albo na obiektywie, tylko w watrobie. Wiec nie radze pic', chyba, ze w celu dokladnego przeczyszczenia wa,troby acetonem.

Zgadza sie, jak juz kiedys pisalem, w laboratoriach do czyszczenia soczewek itp. szkiel uzywa sie zwykle metanolu.

Izopropanol ma tylko te przewage, ze nie jest trujacy i dlatego latwiej dostepny. Lepiej miec bowiem w wa,trobie aceton niz kwas mro'wkowy.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 07-12-2011 o 10:34

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów