Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Czy przy ostrzeniu AF w S1 może się sama wysuwać lampa błyskowa?

Mieszany widok

raf
    Guest

Red face Czy przy ostrzeniu AF w S1 może się sama wysuwać lampa błyskowa?

Witam i proszę o pomoc.
    Jestem w trakcie zakupu Canon S1 IS. Oglądałem ostatnio celem nabycia sprzęt i... przy nastawie ostrości w niedoświetlone miejsce aparat sam podnosił lampę. Może to normalne ale mnie bardzo to zaskoczyło. Niestety nie było instrukcji PL w formie książki i nie mołem tego sprawdzić. Być może to kwestia ustawień w menu. I jeszcze jedno: jak sprawdzić podczas zakupu czy aparat ma wgrany nowy firmware. Podobno ostatnie modele mają już zmieniony fabrycznie. Proszę zatem o pomoc wszystkich tych, którzy mają ten model i wiedzą coś o tym.
    Pozdrawiam: Rafał

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raf
    Jestem w trakcie zakupu Canon S1 IS. Oglądałem ostatnio celem nabycia sprzęt i... przy nastawie ostrości w niedoświetlone miejsce aparat sam podnosił lampę.
    Tak sie dzieje w programie "zielonym" i tematycznych.

Może to normalne ale mnie bardzo to zaskoczyło.
    Jak najbardziej normalne... ile i jakie aparaty do tej pory miales/uzywales z wysuwana lampa blyskowa?

Niestety nie było instrukcji PL w formie książki i nie mołem tego sprawdzić.
    To sciagnij z internetu i sprawdz zanim zadasz pytanie .

Być może to kwestia ustawień w menu.
    Kwestia ustawienia pokretelka. Przestaw na P/Av/Tv/M i nie bedzie ci sama wyskakiwala.

I jeszcze jedno: jak sprawdzić podczas zakupu czy aparat ma wgrany nowy firmware. Podobno ostatnie modele mają już zmieniony fabrycznie.
    W S1 da sie tylko wg exifu ze zdjecia lub po podlaczeniu go do komputera w ZoomBrowserze (oryginalne oprogramowanie Canona). Czyli jak wezmiesz ze soba laptopa, czytnik kart pamieci i pozwola ci zrobic testowe zdjecie i wgrac na kompa to sprawdzisz wersje firmware w exifie (pod warunkiem ze masz przegladarke plikow np IrfanView z pluginami, ktora czyta Exify).

Dopiero zaczyna Awatar DarekG
    Miasto
    Pisarzowice k/Bielska-Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tak sie dzieje w programie "zeilonym" i tematycznych.
    A nie jest raczej tak, że tryb lampy można przestawiać przyciskiem na górze aparatu z lewej strony EVF i w trybie zdjęć:
    - auto - moża wyłączyć lampę lub włączyć na auto
    - P/A/T - można wyłączyć, włączyć na auto i włączyć wymuszenie
    - M - wyłączyć i włączyć wymuszenie
    (w tematach nie pamiętam ...)

Jeśli włączone wymuszenie lub lampa na auto i jest ciemno, to się otworzy sama w momencie wciśnięcią spustu do połowy.
    I bodajże przy włączeniu aparatu w trybie zdjęć auto lampa domyślnie jest na auto (ale można sobie to przełączyć tym przyciskiem), a przy półmanualnych i pełnym manualu zapamiętuje poprzednie ustawienie.
    Niestety nie mam teraz pod ręką S1, aby to potwierdzić.

Bawiłem się natomiast przez chwilę w MM S5500 i Kyocerą 410R i tam lampa podnosiła się po naciśnięciu przycisku lampy, ale nie zwróciłem na to bardziej uwagi, czy aparat może sam podnieść lampę w trybie auto przy wciśnięciu spustu migawki.
    Pozdrawiam
    Darek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekG
    A nie jest raczej tak, że tryb lampy można przestawiać przyciskiem na górze aparatu z lewej strony EVF
    Jest tak ale poniewaz kolega tylko bawil sie aparatem to mu opisalem standardowe ustawienie a nie wnikanie w menu/przyciski (a moglem odeslac do instrukcji - prawda ).

raf
    Guest

Domyślnie

Dziękuję Vitez za odpowiedź. Wyszedłem chyba na indolenta pytając o tak oczywiste rzeczy. Jeśli chodzi o aparaty to kilka obejrzałem ( oczywiście z załadowanymi AKU ). Żaden się tak nie zachował tylko ten S1. Stąd moje zaskoczenie. Przepraszam i ściągam szybko instrukcje. Mam nadzieję że ta gafa była pierwszą i ostatnią -w każdym razie dzięki.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raf
    Jeśli chodzi o aparaty to kilka obejrzałem ( oczywiście z załadowanymi AKU ). Żaden się tak nie zachował tylko ten S1. Stąd moje zaskoczenie.

Pytalem sie ile ich MIALES a nie ile macales. I czy te ktore macales mialy lampe chowana jak S1 czy na wierzchu jak np A510?
    A moze byly w innym trybie (np P) ?
    A moze to tez zalezy od firmy (niektore oszczedzaja na sprezynkach i kawalku elektroniki ktory by lampki wypychal i kaza "sam sobie podnos albo bedzie niedoswietlone" )

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cześć,
    S1 z nowym (1.02) frimware'm ma po wew. stronie klapki od karty pamięci czarna kropkę.

albo to były pod klapką od baterii ;-) :
    www.canon.co.jp/Imaging/pss1is/firmware-e.html
    Ostatnio edytowane przez mgregor ; 29-05-2005 o 16:33

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgregor
    Cześć,
    S1 z nowym (1.02) frimware'm ma po wew. stronie klapki od karty pamięci czarna kropkę.

albo to były pod klapką od baterii ;-) :
    www.canon.co.jp/Imaging/pss1is/firmware-e.html
    po wew stronie klapki od karty
    ...::Canon S1 IS::...

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PAWKA
    po wew stronie klapki od karty
    też mi sie tak wydawało (kiedyś tak było), ale teraz z tego co widzę na stronie, która podałem wcześniej, to ta kropeczka zmieniła miejsce na klapkę od baterii

Raf, nie ma za co, udanych zakupów.

raf
    Guest

Domyślnie

Witam.
    No cóż - mam aparat Canon A 400. Jak wiadomo tu lampa jest w obudowie na zewnątrz. Zapragnąłem czegoś więcej - i stąd to zainteresowanie Canonem S1, Fuji S 5500, Minoltą Z3. Dwa ostatnie miały pewnie ustawienia na P/Av/Tv/M, więc tu lampa siedziała na swoim miejscu. Jak widzisz nie namacałem się za wiele. Ale do tematu zakupu podejdę jeszcze raz mądrzejszy o doświadczenia z tego forum.
    Acha: instrukcje też ściągnąłem więc mam co czytać ( zresztą link też z tego forum ).
    Vitez dziekuję za zainteresowanie.
    Pawka, mgregor dzięki za info dotyczące firmwaru.
    Pozdrawiam: Rafał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów