Witam wszystkich forumowiczów, mam do was zapytanie jaki papierzane książeczki i inne cuda literacki polecacie z osobistych doświadczeń. Ja czytuję "Szkoła fotografowania national geographic" i jestem zadowolony z opisów autorów. Co o nich sądzicie?
Witam wszystkich forumowiczów, mam do was zapytanie jaki papierzane książeczki i inne cuda literacki polecacie z osobistych doświadczeń. Ja czytuję "Szkoła fotografowania national geographic" i jestem zadowolony z opisów autorów. Co o nich sądzicie?
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
Witam!
Też ją czytałem. Fajna książeczka, potem dokupiłem jeszcze z tej serii "krajobrazy" i "portrety". Także interesująca lektura. Podoba mi się że prawie wszędzie można ją zabrać, a do tego posiada szarą tablice."Szkoła fotografowania national geographic"
Przeczytałem jeszcze "Fotografia" podręcznik autorstwa Ailisy McWhinnie (rodzice mi sprezentowali). Także polecam
Pozdrawiam
Też mam i jeszcze cyfrową, ciekawe. Poszukałbym jakieś książki, która pomagałaby wybrać optymalne szkła do pewnych warunków, jako że mam zamiar się przesiadać z G3 na 300d. Poszperam po książkarniach i dam znać czy coś takiego jest dostępne, czy też każdy sam powinien popróbować <o zgrozo, sklepy nie wypożyczają obiektywów> :wink: POZDRAWIAMpotem dokupiłem jeszcze z tej serii "krajobrazy" i "portrety".
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
Wg mnie juz masz takie... komplet ksiazek National Geographic "Szkola fotografowania" dosc dobrze pokazuje jakie szklo do jakiej sytuacji. Przynajmniej pod wzgledem zakresu i uzytecznosci konkretnych ogniskowych/jasnosci obiektywow oraz wplywu ogniskowej np na perspektywe.Zamieszczone przez mroczny
Nie znajdziesz ksiazki ktora ci poradzi jakie konkretne modele z danego zakresu wybrac - nikt nie pisze az tak szczegolowych ksiazek. Tutaj musisz wybrac sam, ewentualnie pytac o rade.
Polecam trzy archiwa:
- archiwum grupy pl.rec.foto - pytania w stylu "jaki teleobiektyw do Canona" "jaki obiektyw" "jaka portretowka" "jakie szklo do makro"+Canon "jaki szeroki kąt" itp itd
- archiwum grupy pl.rec.foto.cyfrowa - pytania w stylu "jaki obiektyw do 300D" "co zamiast kitowego" i ogolnie wiele watkow o 300D
- archiwum tego forum - w podforum o Obiektywach znajdziesz sporo informacji.
Zawodowcy ci powiedza: tylko zestaw staloogniskowych szkiel.
Fotoamatorzy - zestaw dobrych zoomow pokrywajacych niezle zakres.
Maly skrot kilku ciekawych zestawow do 300D: (to tylko przyklady)
1. najtanszy i najgorszy: kit + 75-300
2. Sredni, znosny - 28-135 IS USM zamiast kitowca (i na dzien dobry wystarczy) + ewentualnie 100-300 4.5-5.6 USM jako jego uzupelnienie i na przyklad stala Sigme 15mm 2.8 EX jako uzupelnienie szerokokatne
3. Sredni, znosny - Tamron 17-35, Canon 50 1.8 , Canon 75-300/Canon 80-200/Canon 100-300/Canon 70-210
4. Dosc dobry zestaw: kit lub Tamron 17-35 jako szeroki, Tamron 28-75 2.8 lub Canon 24-70 2.8 L , Canon 70-210/Canon 100-300
5. Jeszcze lepszy: Canon 17-40 4L, Tamron 28-75 2.8/Canon 24-70 2.8L , Canon 70-200 4L/Sigma 70-200 2.8 EX
Dodatkowo: Canon 20mm 2.8 , Canon 50 1.8 , Canon 100 2.8 macro/Tamron 90 2.8 macro.
Oczywiscie mozesz dobrac inne firmy, inne zestawy lub powyzsze propozycje dowolnie pomieszac ze soba... ale najlepiej to jednak polegac na opinii uzytkownikow i brac sprawdzone obiektywy 8)
Moj prawie docelowy zestaw do 10D bedzie taki jak na razie:
Canon 17-40L, Tamron 28-75 2.8 Xr Di, Sigma 70-200 2.8 EX, Canon 50 1.8, Tamron 90 2.8 macro, TC 2x (do tego lampy 550EX i 2x 420EX, statyw Manfrotto, BG-ED, databank, plecak foto)
a zeby pokazac jak moze sie zmieniac to podam stary prawie docelowy zestaw :> :
Sigma 15-30, Tamron 28-75, Canon 70-200 4L, Canon 50 1.4
Aha bym zapomniał. Bardzo ciekawą propozycją jest też książka "Portret fotograficzny" Romana Burzyńskiego. Ja mam wydanie z 1985r. ale myśle że z powodzeniem można ją wypożyczyć w bibliotece.
Pozdrawiam
Vitez... co ty pier...Zawodowcy ci powiedza: tylko zestaw staloogniskowych szkiel.
Fotoamatorzy - zestaw dobrych zoomow pokrywajacych niezle zakres.Co ma jakosc do zawodostwa? Ponad 80% tzw. zawodowocow to fotoreporterzy.. I co, uwazasz ze oni smigaja ze stałkami?
![]()
W zaleznosci od tego jak sie zdefiniuje "zawodowiec" tak mozna pierd... o zawodowcach :PZamieszczone przez Czacha
Ja mowie o ludziach ktorzy znaja sie na tym co robia i to na tyle ze na tym potrafia zarabiac. A nie o tych co fotoreporterka proboja nazbierac na oplaty
W skrocie: tutaj dla mnie zawodowiec - doswiadczony fotograf ktory wie co dla niego najlepsze, a nie "zawod: fotograf" .
Znam nawet dosc sporo fotoamatorow ktorzy tak twierdza ze "tylko komplet stalek"![]()
No przeciez napisalem, iz duza czesc zawodowocow to fotoreporterzy... Nie wazna jest deficnicja twoja czy moja.. wazne jak wyglada rynek... ;-)
Stalek uzywac mozna w fotografii statycznej, portretowej... a to nie sa dziedziny gdzie fotografuje wiekszosc zawodowcow i profi ;-)
Wazne... MOJA definicja jest mojsza niz twojszaZamieszczone przez Czacha
Ty ciagle o rynku a ja ciagle o doswiadczeniu. Zmien faze bo tak to sie nigdy nie dogadamy :Pwazne jak wyglada rynek... ;-)
Znow powraca niesmiertelny spor-zoom vs. stalka. Vitez okresl o jakich zawodowcow Ci chodzi bo mowiac "Zawodowcy ci powiedza: tylko zestaw staloogniskowych szkiel"
szerzysz jakies dziwne poglady. Profesjonalni fotografowie studyjni rzeczywiscie uzywaja konstrukcji staloogniskowych ale to raczej z powodu praktycznie braku zoomow do aparatow srednioformatowych, fotografowie sportowi/przrody tez stalek ale tez raczej z braku zoomow majacych parametry rzedu 400/2.8. A zdecydowana wiekszosc ludzi zyjaca z fotografii to fotoreporterzy uzywajacy zestawu typu 16-35/2.8 i 70-200/2.8. Poza tym to dosc archaiczne podejscie gdy sie z gory zaklada ze "stalka zawsze lepsza". Jakosc pierwszych zoomow byla fatalna ale byly to czasy 40, 30 lat temu. Teraz glowna zaleta jest raczej minimalizacja wymiarow i masy.