Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Procent "udanych" zdjęć.

Bywalec

Domyślnie Procent "udanych" zdjęć.

Witam

Swoją zabawę z fotografią zacząłem dosyć niedawno, ale porobiłem już trochę zdjęć na imprezach takich jak koncerty czy komunie. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok 300 zdjęć jednak po przejrzeniu okazało się że spora część nadaje się tylko do usunięcia lub nie jest zbyt udana. Zastanawia mnie z jakiej części waszych zdjęć wykonanych na koncertach, ślubach czy innych uroczystościach jesteście naprawdę zadowoleni? Robicie np 800 zdjęć z czego wybieracie 200 czy jesteście na tyle dobrzy że np. 95% waszych zdjęć jest udanych?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Ja liczę rolkami więc robię 36 zdjęć z czego 2 góra 3 wg mnie są ok, można przemnożyć na 800 zdjęc to wychodzi że te 6% to tylko 48 zdjęć ...cienko ze mną ale ja jestem amatorką kompletną też jestem ciekawa jak to wygląda w przypadku bardziej osadzonych w fotografii osób
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Jak pierwszy raz pomacalem aparat i po momencie poszedlem na dwoch popstrykac fajerwerki itd. (sylwester) to na ~500 wyszlo mi 0 dobrych. Teraz licze 0/x zaj*****ych, a akceptowalnych 20%.
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Bywalec

Domyślnie

Jeszcze kwestia tego co kto rozumie przez udane zdjęcie Więc może pytanie powinno brzmieć np ile zdjęć robicie na ślubie a ile przekazujcie klientowi?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

nie do końca bo czasami można zrobić kilka jednego ujęcia i każde będzie dobre ale to jedno będzie miało to coś

Domyślnie

Moze inaczej udanych 20%, dobrych 2%, genialne 1 sztuka (na cale zycie xD:d:P)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Witam

Swoją zabawę z fotografią zacząłem dosyć niedawno, ale porobiłem już trochę zdjęć na imprezach takich jak koncerty czy komunie. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok 300 zdjęć jednak po przejrzeniu okazało się że spora część nadaje się tylko do usunięcia lub nie jest zbyt udana. Zastanawia mnie z jakiej części waszych zdjęć wykonanych na koncertach, ślubach czy innych uroczystościach jesteście naprawdę zadowoleni? Robicie np 800 zdjęć z czego wybieracie 200 czy jesteście na tyle dobrzy że np. 95% waszych zdjęć jest udanych?

To zależy również od tematyki. Ostatnio robiłem ptaszki i wiewiórki i miałem ca 3% udanych fotek.
    Jeśli strzelasz serią, to masz duże szanse, że coś ustrzelisz, ale liczba odpadów rośnie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bywa różnie.
    W pracy kiedy fotografuję produkty (sztuczne rośliny i art. ozdobne) mam czas, statyw i widzę od razu jeżeli jest coś nie tak i nieudane kasuję, więc de facto akceptowalnych i użytych później jest 99%.
    Kiedy fotografuję prywatnie, z ręki i poza studiem na 100 zrobionych jest jakieś 90 poprawnych, udanych ze 30, a zadowolony jestem z kilku albo w ogóle.
    C-F-K - forever

Coś już napisał Awatar balta
    Miasto
    Dumne Opolskie

Domyślnie

u mnie jest tak ze jesli "robie" ślub to ujęc takich ze we mnie budzą zachwyt mam w porywach od 1-4, nie wiecej. natomiast klienci maja odwrotną tendencję
    Balta
    --------------
    5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja wyslalajac zdjecia do portalu z ktorym wspolpracuje mam odrzut na poziomie 60-80% czyli jakies 20-40 % jestem zadowolony i sa wmiare dobre a z takich ze naprawde b fajnie to moze z 3-4
    zdjec dla przykladu z takiego koncertu przyniose do domu okolo 150
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów