Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Procent "udanych" zdjęć.

Mieszany widok

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Powiem tak, poprawnych pod względem jakości i ostrości mam z 80% lub więcej. Dobrych ujęć które nadają się do publikacji i jestem zadowolony wyjdzie z 15-25%. Bardzo dobrych zdjęć może z 10-15%. A radość z ujęcia powoduje jakieś 5-10%, choć i zdarza się że i mniej. Wszystko zależne od warunków do fotografowania.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

hmm- nie wiem- nie liczyłem takich % jeszcze, ale z analoga bywał większy uzysk fotek zadowalających - nawet jeśli były technicznie słabe-to miały klimat i coś pokazywały (zwłaszcza po latach to się ceni).
    Cyfra jest szybsza, niby prostsza, ale spłyca jakby- ta łatwość kasowania, przed "wywołaniem filmu" itd - natomiast ma plusy też- można machnąć serię i wybrać to lepsze zdjęcie-przy analogu za szybko film się kończył.
    Hmm- w sumie ilośc fotek zadowalających z wypadu w teren (cokolwiek to jest) jest zbliżona, ilość fotek zrobionych zdecydowanie cyfra (z 6-8 razy tyle cyknięć)
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A to ciekawe.
    Mi się zdarza robić cyfrą takie tematy, kiedy wracam np z 20 klatkami do domu.
    I wszystkie dokładnie takie jak chciałem.
    Oczywiście, to są ujęcia statyczne, a nie dynamiczne..
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

hmm....nie wiem....jak tak patrze jak walicie foty 800 i więcej za jednym zamachem to mi włosy dęba stają....ja przez 3 lata machnąłem niecałe 8000zdjęć, z czego na początku większość nie była zadowalająca, ale teraz jak robie zdjęcia to większość mam takich jak chciałem.....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale chyba jest różnica w fotografowaniu nocnych skoków narciarskich lub F1 a makro czy landszaftu? Takie statystyki nie mają sensu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Ale chyba jest różnica w fotografowaniu nocnych skoków narciarskich lub F1 a makro czy landszaftu? Takie statystyki nie mają sensu
    Tu sie zgadzam, od jakiegoś czasu robie zdjęcia tańca i efekt jest taki, ze z 150 zrobionych przezemnie zdjęć na koncercie zespół dostaje około 80 a potem na ich strone trafia góra 20 (bo tu noga nie tak, a tu nierówno itp)
    Takze teraz moje wypociny przechodzą podwujną selekcje.
    Ale jak sie wybiore porobić jakieś widoczki to 80% zdjęć mozna było pokazać ludziom bez wstydzenia sie. Ja myśle zeby skonkretyzować temat przez zawężenie do jakiejś konkretnej dziedziny fotografii.
    A jeszcze pytanie do robiących śluby: jaki wy macie odsetek zdjęć takich do pokazania a ile idzie w kosz?
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

ja nieskromnie się przyznam że "terapia analogowa" bardzo mi pomogła z ostatniej sesji portretowej wróciłem z miejscem na karcie CF zrobiłem zaledwie 300 fot zwykle robiłem przynajmniej 2X więcej ...
    w przypadku filmu jest dużo lepiej świadomość posiadania 36 klatek w zapasie i kosztów wywoływania podniosła moją skuteczność do 40-50% z czego co najmniej 30 na 36 jest bez zarzutów technicznych ...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów