Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
ARN, też byłem ostatnio na Teneryfie z 40D i 17-55 2,8 Zdjęcia z samego wulkanu wyszły tak sobie - światło pionowo z góry to nie jest to ;-) Jak chcesz to moge Ci dać dla porównania

PS: Co do samego wątku to jak na razie wniosek jest jeden - najlepiej mieć 5D i L-ki. Jeśli mamy 40D to lepsze są obiektywy dedykowane do cropa.

Szkoda że nie ma żadnego dobrego tele dedykowanego do cropa (jest chyba tylko tani 55-250 IS) - taki odpowiednik 70-200 2,8 wielkości 70-200 4,0 pod cropa to by było to
Trzeba sie trzymać podstawowych zasad: dobre zdjęcia robimy TYLKO o świcie i o zmierzchu.

Zgadzam sie też co do 5D i Lki (w tym zestawie brakuje mi tylko 1 elementu: 5D :grin: ), ale czekam na nową wersję. Z drugiej strony, jak pisałem, zbliża się fajna eskapada i muszę coś mieć za 1,5 miesiąca, a premiery 5D mkII (czy jak go nazwać) możemy się spodziewać najwcześniej jesienią.
Stoję więc przed wyborem wymiany szkieł na szerokim kącie, a kupnem 5D w "starej" wersji.

Żeby nie było tak całkiem OT: mam 70-200 i jestem w zupełności zadowolony (używam wymiennie z 24-105)