Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 91

Wątek: zestaw IDEALNY - ale też i z głową - WASZE TYPY

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Wielkie, ciężkie, za wąskie na UWA, za krótkie na uniwersalny zoom, z olbrzymimi filtrami (wersja II),
    ja bym jeszcze dodał, że do wersji II na cropie to nawet osłony przeciwsłonecznej nie zaadoptujesz z czegoś węższego. (w przeciwienstwie do 17-40 i pierwotnego 16-35, do których dają się używać osłony z 24L, 24-105L, 17-55 IS oraz 28-300L)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

a co proponujecie dla kogoś kto smiga po Tatrach z 400D ? ( fotograf: początkujący, pasjonat, informatyk )
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    a co proponujecie dla kogoś kto smiga po Tatrach z 400D ?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=31432
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sarewok Zobacz posta
    chodzi o oiektyw a nie o to gdzie sie go wsadza, porownalem dwa obiektywy, czytaj uwaznie, a tak swoja droga to chyba CI sie cos pomylilo z 16-35 do 40D , bo to idealny zestaw

wlasnie to ma byc alternatywa dla amatora.....i nie jest gruba przesada nazywanie go zamienikiem. Obejrzyj w necie zdjecia z koncertu ich troje, koles robil 350D i 18-55 a zdjecia sa rewelka
    Sarewok
    ja od ponad pół roku mam taki zestaw (16-35II i 40D). Oprócz tego coś tam jeszcze leży w plecakach (24-105 i 70-200, mówiąc tylko o zoomach). I uwierz mi, stwierdzam zdecydowanie, że ten tandem nie jest idealnym rozwiązaniem.
    McGyver ma rację - wiem, że nie wykorzystuję tego szkła w pełni (choć jakościowo szkło jest rewelacyjne!). Byłem ostatnio na wyjeździe (na trącącym Cepelią wulkanie na Teneryfie) i wściekłość mnie brała, że czasami było za wąsko.
    I od kilku tygodni/miesięcy miotam się z decyzją jakiejś zmiany, bo za 1,5 miesiąca znowu szykuje mi się fajny wyjazd (20 dni w poprzek zachodnich Stanów - Góry Skaliste, Wielki Kanion, Dolina Śmierci, Arizona itd), i wiem, że MUSZE się do tego czasu zdecydować: albo na C10-22 albo na 5D. Gdyby następca tego drugiego był dostępny miałbym dylemat z głowy...

A co do Ich Troje (oprócz "dziękuję , postoję"), to nie jest żadna wykładnia. Zdjęcia tej kapeli są takie, jaka ich tfurczość . Sam, z racji zawodu, organizowałem im kilka sesji foto i wiem co mówię.

Uzależniony

Domyślnie

ARN, też byłem ostatnio na Teneryfie z 40D i 17-55 2,8 Zdjęcia z samego wulkanu wyszły tak sobie - światło pionowo z góry to nie jest to ;-) Jak chcesz to moge Ci dać dla porównania

PS: Co do samego wątku to jak na razie wniosek jest jeden - najlepiej mieć 5D i L-ki. Jeśli mamy 40D to lepsze są obiektywy dedykowane do cropa.

Szkoda że nie ma żadnego dobrego tele dedykowanego do cropa (jest chyba tylko tani 55-250 IS) - taki odpowiednik 70-200 2,8 wielkości 70-200 4,0 pod cropa to by było to

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jeśli mamy 40D to lepsze są obiektywy dedykowane do cropa.
    Moze nie wszystkie, ale nie ma nic, co by zastąpiło 10-22 USM oraz 17-55/2.8 IS. (oczywiscie oprócz produktów niezależnych)

Szkoda że nie ma żadnego dobrego tele dedykowanego do cropa (jest chyba tylko tani 55-250 IS) - taki odpowiednik 70-200 2,8 wielkości 70-200 4,0 pod cropa to by było to
    tele to jest akurat najmniejszy problem, właściwie crop działa tu korzystnie (powiedzmy TCx1.6 gratis ;-))

notabene, sigma zrobiła coś w ten deseń (50-150/2.8 ) o rozmiarach i eqv. ogniskowych 70-200/4L, lecz wg dostępnych testów trochę im to szkło nie wyszło....
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

ARN, też byłem ostatnio na Teneryfie z 40D i 17-55 2,8 Zdjęcia z samego wulkanu wyszły tak sobie - światło pionowo z góry to nie jest to ;-) Jak chcesz to moge Ci dać dla porównania

PS: Co do samego wątku to jak na razie wniosek jest jeden - najlepiej mieć 5D i L-ki. Jeśli mamy 40D to lepsze są obiektywy dedykowane do cropa.

Trzeba sie trzymać podstawowych zasad: dobre zdjęcia robimy TYLKO o świcie i o zmierzchu.

Zgadzam sie też co do 5D i Lki (w tym zestawie brakuje mi tylko 1 elementu: 5D :grin: ), ale czekam na nową wersję. Z drugiej strony, jak pisałem, zbliża się fajna eskapada i muszę coś mieć za 1,5 miesiąca, a premiery 5D mkII (czy jak go nazwać) możemy się spodziewać najwcześniej jesienią.
    Stoję więc przed wyborem wymiany szkieł na szerokim kącie, a kupnem 5D w "starej" wersji.

Żeby nie było tak całkiem OT: mam 70-200 i jestem w zupełności zadowolony (używam wymiennie z 24-105)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    notabene, sigma zrobiła coś w ten deseń (50-150/2.8 ) o rozmiarach i eqv. ogniskowych 70-200/4L, lecz wg dostępnych testów trochę im to szkło nie wyszło....
    Tokina też zrobiła, AF 50-135mm f/2.8 AT-X Pro DX, wg photozone.de całkiem niezły. Tyle że cena, wyższa niż 70-200/4 L, raczej nie zachęca do zakupu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

jesli jedziesz na taka wyprawe to kupilebym 5D, bo na pewno potem bys zalowal ze mogles piatka robic tam fotki
    Ja mam taka sama sytuacje, kupilem 5D bo jade na podroz poslubna (chce miec dobre fotki )ale przy okazji na inne okazje tez
    NIe widze sensu ograniczac sie waskimi szklami typu 17-55 czy nawet 16-35 na cropie, kupic 10-22 i nie gadac, to jest dopieroszeroko, 17mm jest za wasko na wiele sytuacji. Jesli bedzie 5D to 10-22 sie sprzeda i kupi ewentalnie 17-40 lub 16-35. Prosta filozofia. Nie ma sensu kupowac szkiel pod FF tylko maja cropa marzac ze za 5 lat kupi sie FF. To kompletnie bez sensu
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    jesli jedziesz na taka wyprawe to kupilebym 5D, bo na pewno potem bys zalowal ze mogles piatka robic tam fotki
    Ja mam taka sama sytuacje, kupilem 5D bo jade na podroz poslubna (chce miec dobre fotki )ale przy okazji na inne okazje tez
    NIe widze sensu ograniczac sie waskimi szklami typu 17-55 czy nawet 16-35 na cropie, kupic 10-22 i nie gadac, to jest dopieroszeroko, 17mm jest za wasko na wiele sytuacji. Jesli bedzie 5D to 10-22 sie sprzeda i kupi ewentalnie 17-40 lub 16-35. Prosta filozofia. Nie ma sensu kupowac szkiel pod FF tylko maja cropa marzac ze za 5 lat kupi sie FF. To kompletnie bez sensu
    to ja może słówko wyjaśnienia, bo faktycznie wyglądam na błądzącego - otóż używam jeszcze sporadycznie analoga 50E i ta wymienność szkieł jest mi potrzebna. Teraz , z perspektywy czasu, pluję sobie w brodę, że wymieniłem mój backup w postaci 350D na 40D, a ten stał się głównym aparatem. Trzeba było wziąć 5D i mieć spokój z cropami i szkłami. Sam sobie zgotowałem ten los i muszę z niego wybrnąć Ale chyba w tej sytuacji- zostawię sobie 40D jako backup, bo szkła, które mam chciałbym raczej zostawić.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów