Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Grecja - Chalkidiki, czego sie spodziewać?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Z tego co pamiętam: Athos jest zamknięty dla turystów i jest traktowany jak państwo w państwie. Kobiety nie mogą tam wejść (podobno zwierzęta płci żeńskiej także) a mężczyźni, jak piszesz, po uzyskaniu specjalnego zezwolenia. Uzyskanie wizy jest podobno b. trudne i nie sądzę by dali dlatego, że chcesz sobie porobić fotki.
    Przewodnik opowiadał, że ktoś dostał zawału na statku płynącym obok i chcieli dobić do brzegu, by udzielić pomocy, ale mnisi stanowczo odmówili...
    Na tym półwyspie monastyrów jest sporo, ale największy jest na samym końcu. To ten, w którym był wielki pożar 2-3 lata temu i który prawie całkiem spłonął, bo NIE WOLNO było go ratować ludziom z zewnątrz - bez wiz...
    Okolice piękne, ale chyba raczej przyda ci się długie i jasne tele :-)

Za to koniecznie wybierz się do Meteorów! Wspaniałe miejsce - klasztory na niedostępnych skałach (kręcili tam jeden z odcinków Bonda z Moorem)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki RNz, ostatnio na TVP2 widziałem dokument o tym właśnie miejscu. Oprócz ekipy telewizyjnej kręciło się tam paru turystów, więc może z tą wizą nie jest tak do końca źle jak piszesz. Pojedziemy, zobaczymy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niedawno wrocilem z Santorini - powiem mialem Sigme 12-24 (cudo), Canona 24-105/4 IS do tego B+W 77mm MRC - powiem tak Sigma sie "nadala" canon tez (wiecej go uzywalem - znacznie). Brakowalo mi cos kolo 70-200 lub tez 100-400. Z oddatkowych rzeczy to (nawet jesli nie lubisz): czapeczka z daszkiem - nie da rady bez. Polar jak najbardziej - piekne niebieskie niebo wychodzi

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No fajny zestaw masz. Ja niestety tylko Sigma 18-200 OS. Z chęcią bym popełnił Canona 10-20 ale jakos mi kaski szkoda. Natomiast polara to kupię na 100% i to specjalnie na tą wycieczkę. Nie wiem jeszcze tylko jaki dokładnie. B&W troche drogie, nie mówiąc juz o heliopanie. Chyba na Marumi stanie ale nie bede tu o polarach bu mi zaraz moderatorzy kartki wlepią. A jeszcze pytanko do Ciebie morfeusz: nie poniszczył Ci sie sprzęt od tych wypraw? Żadnego piachu w obietywie? Może masz jakies tips&tricks jak sie wystrzec tego rodzaju historii?
    Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Teraz zwiedzający Republikę Mnichów na Świętej Górze Atos nie muszą już starać się o zgodę władz greckich.
    dobrze jest jednak wcześniejsze skontaktowanie się z Biurem Pielgrzymstwa /Office for Pilgrimsto Mount Athos/ tel. (031) 833-733 celem uzgodnienia terminu wizyty. Ubiór istotnie wszędzie jest wymagany (w meteorach też) czyli dlugie spodnie i zakryte ramiona.
    Z Paliouri to do starych uznanych zabytków masz trochę daleko ale do tych co polecali poprzednicy śmiało mogę polecić Dion, fajną panoramę z zamku w Platamonas, jak znajdziesz czas to Delfy (wyjeżdżając z Delf można podjechać do Galaksidi stare portowe miasteczko), Ateny, Korynt, Zante wspaniała linia brzegowa z zatoką wraku i generalnie wyspy.
    W paśmie Olimpu tez jest przyjemnie ale w tym okresie wędrówki piesze to męka ( przynajmniej dla mnie )
    Wspaniałych fotek życzę.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie Kreta

Witam kolegów obieganych widzę po wyspach greckich.
    W środę 03.09.2008 wybieram sie na Krete do Heraklionu.
    Może powiecie co warto czego nie warto oglądać(wycieczki itd)
    Jeśli auto to gdzie najlepiej się wybrać na wypadzik - planuję wziąć jakiś pojazd coby przemierzyć wyspę.
    Z góry wielkie dzięki za wskazówki.
    Odnośnie Mnichów to Mnie sie nie uda raczej - za daleko będę do nich miał ;-)
    5D + L

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów