Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Grecja - Chalkidiki, czego sie spodziewać?

Mieszany widok

awakening
    Guest

Domyślnie Grecja - Chalkidiki, czego sie spodziewać?

Witam!

Za miesiąc planuje wyjazd do Grecji na płw Chalkidiki, dokładnie do miejscowości Paliouri i powoli zaczynam planować co muszę zabrać (oczywiście chodzi o sprzęt foto).

Może ktoś był i jest w stanie powiedzieć mi jakie warunki tam zastane? Nastawiać się głównie na fotografowanie ludzi, budynków, zabytków itp. Czy są może jakieś ciekawe miejsca na poranny plener o wschodzie słońca, przyznam, że scenerie są moją ulubioną dziedziną fotografii i dlatego ubolewam, że prawdopodobnie nie uda mi się zabrać statywu ze względu na jego wagę (Manfrotto 055xproB + 808RC4). Nie wiem czy niezbędny jest polar, dysponuję w tej chwili dwoma neutralnie szarymi filtrami połówkowymi Hitecha (0.6 soft i 0.9 soft), planuje zakup fotobanku, jak na razie na pewno zabiorę body 350D, Tamrona 17-50, Tamrona 70-300 (badziewie, ale zawsze się może przydać chociażby do zabawy, albo zamiast lornetki), rozważam także zapakowanie do plecaka analogowego body eos-a 300v z pentaconem 29 f/2.8.

Najbardziej zastanawia mnie czy będzie mi potrzebny monopod, chciałbym uniknąć kolejnego wydatku, gdyż w Polsce pewnie i tak nie będę go używał, ale z drugiej strony nie byłoby miło gdyby okazało się, że Grecja ma do zaoferowania świetne scenerie wieczorowe/poranne.

Dzięki za pomoc i wszelkie informacje na temat warunków fotograficznych z jakimi przyjdzie mi sie zmierzyć

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Z tego co pamiętam cały półwysep to w większości miejscowości wypoczynkowe, więc jeżeli chcesz zobaczyć "surową" Grecję, to najlepiej samochodem i... byle dalej... Pogoda jest praktycznie codziennie, ale nawet w pełnym słońcu wydaje się, że niebo jest pokryte lekką mgiełką. Myślę, że UV i polar powinny się znaleźć w bagażu. Statyw - jeżeli chcesz fotografować o poranku (a warto) lub wieczorem, to bez niego będzie kiepsko... Może pozycz od kogos jakis lżejszy? A jak nie to monopod
    Fotografia podwodna raczej odpada - ciemno i jakoś tak szaro-buro, nie to co Egipt :-)
    Przygotuj się także na ew. rejs statkiem wzdłuz brzegu.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Jeśli samolot - to uwaga na statyw, znajomy ostatnio musiał zostawić na lotnisku, fakt, że tani i kiepski (więc nie było mu żal), ale nie mógł wnieść go na pokład (przy przesiadce, mimo, że z polski wywiózł bez problemu)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

awakening
    Guest

Domyślnie

Niestety chyba nie mam szans na zabranie statywu, a szkoda, pomijając już to, że mogą mi go zabrać na lotnisku mam ograniczenie bagażu zasadniczego do 18kg, a sam statyw waży 4kg... Zastanawiam się nad monopodem, tylko nie wiem czy to coś da przy porannych zdjęciach, w grę wchodzi jeszcze opcja zakupu na miejscu statywu "jednorazowego", gorzej jak nie będzie gdzie kupić, albo będzie drogo. Sam fotobank i polar to wydatek ok. 600zł a jeszcze monopod, będzie ciężko...

Coś już napisał Awatar rob76
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez awakening Zobacz posta
    ... Sam fotobank i polar to wydatek ok. 600zł ...
    w tesco polary są tańsze lub poszukaj w sklepach z używaną odzieżą

Sorry, włączyła mi się szydera bo właśnie stoje przed podobnym wyzwaniem :-) za miesiąc lecę na Kretę i rozglądałem za tym i owym. Jestem świeżo po zakupie filtra polaryzacyjnego B+W Cir-Pol MRC 77mmm...więc budżet 600 PLN na te dwie rzeczy prawie zrealizowałem polarem ;-)
    Rozważałem zakup fotobanku ale czytając opinię o tandetności tych dobrych bo tanich, wybrałem opcję dokupienia kart CF oraz dysku zew. na USB. Prawie każdy hotel udostępnia gościom komputer więc przerzucić z CF na dysk nie będzie problemem i w razie czego są jeszcze kafejki internetowe oferujące także wypalenie płyty.
    Zrezygnowałem z brania ze sobą notebooka właśnie na korzyść dysku zew. i palenia płyt na miejscu.

Statywu też nie biorę, będę szukał oparcia w okolicznościach przyrody lub kupie jakieś badziewie na miejscu i porzucę.

Na razie mam problem z doborem właściwego plecaka jako bagaż podręczny...czytałem już w archiwum ale mam niedosyt bo szukam czegoś, gdzie zmieści mi się sprzęt i będie oddzielna przestrzeń "użytkowa" na inne drobiazgi - jakby ktoś miał coś do polecenia byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam i udanej 'sesji'

PS. czy czepiają się na lotniskach do płynów do czyszczenia optyki?
    "nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Niestety chyba nie mam szans na zabranie statywu, a szkoda, pomijając już to, że mogą mi go zabrać na lotnisku mam ograniczenie bagażu zasadniczego do 18kg, a sam statyw waży 4kg...
    Ja tam wolałbym zostawić ciuchy a zabrać statyw (oczywiście nie w podręcznym)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Witam!

Za miesiąc planuje wyjazd do Grecji na płw Chalkidiki, dokładnie do miejscowości Paliouri i powoli zaczynam planować co muszę zabrać (oczywiście chodzi o sprzęt foto).

Może ktoś był i jest w stanie powiedzieć mi jakie warunki tam zastane? Nastawiać się głównie na fotografowanie ludzi, budynków, zabytków itp. Czy są może jakieś ciekawe miejsca na poranny plener o wschodzie słońca, przyznam, że scenerie są moją ulubioną dziedziną fotografii i dlatego ubolewam, że prawdopodobnie nie uda mi się zabrać statywu ze względu na jego wagę (Manfrotto 055xproB + 808RC4). Nie wiem czy niezbędny jest polar, dysponuję w tej chwili dwoma neutralnie szarymi filtrami połówkowymi Hitecha (0.6 soft i 0.9 soft), planuje zakup fotobanku, jak na razie na pewno zabiorę body 350D, Tamrona 17-50, Tamrona 70-300 (badziewie, ale zawsze się może przydać chociażby do zabawy, albo zamiast lornetki), rozważam także zapakowanie do plecaka analogowego body eos-a 300v z pentaconem 29 f/2.8.

Najbardziej zastanawia mnie czy będzie mi potrzebny monopod, chciałbym uniknąć kolejnego wydatku, gdyż w Polsce pewnie i tak nie będę go używał, ale z drugiej strony nie byłoby miło gdyby okazało się, że Grecja ma do zaoferowania świetne scenerie wieczorowe/poranne.

Dzięki za pomoc i wszelkie informacje na temat warunków fotograficznych z jakimi przyjdzie mi sie zmierzyć

Pozdrawiam

Halkidiki, czyli półwysep Halcedoński, to w rzeczywistości 3 półwyspy, jak trzy palce rozpostarte w morzu, z których najciekawszy - Athos - jest republiką mnichów i dostęp do niego jest bardzo utrudniony. Większość turystów ogląda go z pokładu motorówki, co i tak jest warte grzechu, bo z dosyć bliska można fotografować niezwykłe monastyry, w tym najciekawszy na samym końcu cypla.
    Jest bardzo wiele wspaniałych krajobrazów i zapierających dech widoków.
    Najbliższe duże miasto, do którego pewno przylecisz samolotem - Thessaloniki - niezbyt interesujące, ale nie przegap wycieczki do Meteory !!!
    Koniecznie zabierz szkło UWA, polara, szarą połówkę i - jeśli to możliwe - statyw.
    Poza tym nie zapomnij o kremach do opalania z porządnym filtrem, bo słoneczko zdrowo daje popalić.
    Życzę wspaniałych fotek !!!
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

awakening
    Guest

Domyślnie

Jednak okazało się, że wyjazd nie wypali W ramach pocieszenia chyba kupie sobie Canona 10-22

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Jednak okazało się, że wyjazd nie wypali W ramach pocieszenia chyba kupie sobie Canona 10-22
    C10-22, to bardzo zacne pocieszenie, ale takich plenerów jak na Halkidiki, łatwo nie znajdziesz.
    :-(((
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Właśnie w połowie lipca jadę na półwysep Chalkidiki nieopodal miejscowości Athos. m_o_B_y możesz coś więcej mi powiedzieć na temat tego zakonu mnichów? Słyszałem że tam wizę trzba sobie załatwieć i wstęp mają tylko mężczyźni z długich spodniach i zakrytych ramionach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów