Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Dlaczego warto kupić lustrzankę cyfrową?

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie Dlaczego warto kupić lustrzankę cyfrową?

Czołem Szanowni Forumowicze.
    Od kilku lat amatorsko pstrykam zdjęcia Canonem 300. Ostatnio myślę o zakupie lustrzanki cyfrowej (EOS 300D lub 350 D. Głównym powodem chęci zmiany sprzętu jest moja niecierpliwość - chciałbym oglądać efekty mojej pracy natychmiast, bez czekania na wywołanie zdjęć. Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym się dowiedzieć, co Wy zyskaliście , a co straciliście po przejściu z analoga na cyfrę ( oczywiście oprócz kasy na koncie :grin: ) .Jakie są plusy a jakie minusy cyfrówek w porównaniu do analogów?

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zwierzeń

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

najwieksze minusy to CROP i wieczne problemy z obiektywami czyli L'ki jak KIT'y i kity jak L'ki kiedys wszystko bylo dobre ateraz foto dekielka, gazety 100 przyslon 200 czasow i juz obiektyw nadaja sie do kosza... jak robisz zdjecia kup cyfre jak zaczniesz testowac cyfre to kup analoga

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    jak robisz zdjecia kup cyfre jak zaczniesz testowac cyfre to kup analoga
    Dobry tekst

Zalety jak i analog...
    Nieco szybciej widac ze zdjecia nedzne
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dlaczego nie warto kupić lustrzanki cyfrowej??? Wydasz kupę kasy i nabawisz się stresa na wirusy typu BF i FF Zaczniesz robić zdjęcia tabelom testowym i zobaczysz ile kosztują L-ki jeżeli oczywiście chcesz robić najlepsze zdjęcia Jak stukasz nie więcej niż 2 fimy w m-cu - zostań przy analogu- będziesz zdrowszy

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Utrwalacza sie nawachales?
    ...

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat
    "Wydasz kupę kasy i nabawisz się stresa na wirusy typu BF i FF "

No właśnie na ile te beefy i efefy są widoczne przy robieniu zdjęć?Po przeczytaniu kilku wątków na ten temat wydaje mi się, że dla amatora mogą one być odczuwalne tylko w makrofotografii oraz testtabelofotografii ( ta druga mnie raczej nie interesuje)
    Poza tym ostatnio bawiłem się 350D. Fociłem Kasię Kowalską na koncercie , więc światło było raczej ubogie, ale aparat łapał ostrość prawidłowo. Przy każdym zdjęciu miałem wrażenie, że zwłoka czasowa pomiędzy naciśnięciem spustu migawki a zrobieniem przez aparat zdjęcia trwała dużo dłużej niż w analogowej 300. Było oto trochę deprymujące, bo mi w tym czasie Kasia z kadru zwiewała. Czy to normalne zjawisko w cyfrakach?

Pozdrawiam

P.S Jak się wkleja te cytaty z innych postów bo nijak mi nie wychodzi

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    No właśnie na ile te beefy i efefy są widoczne przy robieniu zdjęć?
    Inaczej - jesli przy robieniu zwyklych fotek zauwazasz ze cos nie tak z ostroscia - to dopiero mozesz powiedziec cos o BF/FF . Jesli zauwazasz to na specjalnie robionych fotkach testowych to:
    - albo zle robisz te fotki (poruszone, nietrafione, bez statywu itp) - 90%
    - albo naprawde masz BF/FF - 10%

Po przeczytaniu kilku wątków na ten temat wydaje mi się, że dla amatora mogą one być odczuwalne tylko w makrofotografii oraz testtabelofotografii
    Oraz w portretach (jasne i/lub dlugie szkla przy maks otwartej przyslonie).
    Ale ogolnie to dobrze ci sie wydaje 8)

Było oto trochę deprymujące, bo mi w tym czasie Kasia z kadru zwiewała. Czy to normalne zjawisko w cyfrakach?
    A pokaz przykladowe zdjecia albo chociaz podaj parametry naswietlania. 350D powinien miec krotsze opoznienie migawki niz 300D . W kompaktach to normalne zjawisko, w dSLR nie. Podejrzewam ze to co odczuwales to uderzenia migawki, czyli zbyt dlugi czas naswietlania.

P.S Jak się wkleja te cytaty z innych postów bo nijak mi nie wychodzi
    W prawym dolnym rogu czyjejs wypowiedzi masz przycisk 'quote'

A jak chcesz szatkowac wypowiedzi tak jak ja ta wlasnie to musisz recznie przed cytatami wpisywac znaczniki 'quote' i '/quote' po cytacie - zamiast ' nawiasy kwadratowe.

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Dzięki Vitez

- Cytowanie poćwiczyłem i opanowałem

- Co do opóźnienia migawki to porównywałem to do zwykłego, analogowego EOS 300 i miałem wrażenie, 350 D dość długo zbiera się w sobie przed klapnięciem migawką ( może aktywuje matrycę albo coś), jednak mogło to też być spowodowane słabym oświetleniem i kłopotami ze złapaniem ostrości.
    - Niestety w tej chwili nie mam zdjęć, które zrobiłem, bo powędrowały wraz z właścicielem aparatu. Ma mi przesłać je mailem, wyciągnę też od niego parametry. Zdjęcia robiłem przy różnych ustawieniach, bo chciałem się troszkę pobawić i przetestować aparat. Bardzo fajna sprawa to możliwość zmiany czułości, tak, że dla porównania pstrykałem z lampą i bez lampy na czułości, która dałaby czasy krótsze od 1/90. Jak dostanę zdjęcia porównam efekty i zobaczę, przy okazji, jak wyglądają szumy przy wysokich ISO i czy w związku z tym da się w praktyce korzystać z ISO>800.

Na koniec jeszcze jedno pytanie
    -Odnośnie zakresu tonalnego matrycy ( nie jestem pewien czy to się tak nazywa chodzi mi o rozpiętość tonalną między najjaśniejszym i najciemniejszym miejscem na zdjęciu w którym widać szczegóły). Słyszałem że matryce cyfrowe mają zakres tonalny mniejszy niż filmy. Z mojego doświadczenia wynika jednak że to co że przy robieniu zdjęć metodą tradycyjną prawdziwym ograniczeniem jest zakres tonalny papieru ( tzn. na negatywie widać szczegóły a na odbitce nie) Czy wiecie jak wypada matryca w stosunku do papieru fotograficznego?

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O zakresie tonalnym wielu szczegolow technicznych nie znam, ale moze te cyfry cos ci podpowiedza (cyfry zaokraglone do uzytecznego zakresu a nie 'co czasem da sie max wyciagnac' ):
    matryca: -2 do +2 EV
    negatyw: -5 do +5 EV

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

chyba strzeliłeś literówkę.

Negatyw bynajmniej nie daje ruchu 10EV.
    Gdyby tak było, to Ansel Adams by nie wymyślił systemu strefowego, a światłomierze punktowe by nie istniały.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów