ale nie jest droższe, albo mi się dziwnie ceny wyświetlają...Zamieszczone przez snowboarder
ale nie jest droższe, albo mi się dziwnie ceny wyświetlają...Zamieszczone przez snowboarder
gra i buczy bebop
Osoby bardziej doswiadczone czekaja na sample, opinie, mozliwosc pozyczenia od osob mniej doswiadczonych ale bardziej napalonych... wiec troszke sobie poczekaszZamieszczone przez mmsza
![]()
4100 netto (bez rachunku) czy brutto na fakturę? bo to duża różnica...Zamieszczone przez mmsza
foto-it znam, kupowałem u nich parę rzeczy... z tym że oni ciągną sprzęt z Austrii, więc czasami są pustki jak chcesz wymienić.
gra i buczy bebop
patrz, ja też wymieniałem 24-70L :-) widocznie te same trzy ciągle leżą. 20D też mam od nich ale jakiś bez problemów. 17-40L też od nich - jestem zadowolony, tym bardziej, że nie kupując 24-70L kupiłem tańsze szkło, które u mnie działa zadowalająco.Zamieszczone przez mmsza
tak się cały czas bije z myślami względem zakupu - 17-40 daje mi efektywnie x1.6 = 27-64. czyli praktycznie to co 24-70. 24-70L @2_8 mnie nie powaliło czy raczej tak zamydliło, że się przestraszyłem (niestety jako porównanie miałem tylko stałki, więc siłą rzeczy...) teraz myślę o zakupie jakiegoś zooma z większą ogniskową (mając tylko 17-40L), najchętniej czegoś właśnie w zakresie 24-105 :-) na kropie 38-168 to jest taki fajny chyba zakres (na spacer), dodatkowo miałbym 17-40L do czegoś szerszego, chociaż ostatnio przekonuje się też do 10-22, skutkiem statystyki (ja miałem w ręku jeden i był trefny, widziałem już zdjęcia z kilku nietrefnych). no i nie zmienia to planów względem 85L :-) i 35L :-) wszystko przez te 135L, człowiek nabiera apetytu i ciężko szkło odpiąć od puszki...
gra i buczy bebop
też mi się ten obiektyw podoba. ale za tą cenę takie zooma bym nie kupił. wolałbym ciut dołożyć i mieć 24-70.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Il fouco, litości - cena 24-70 to jest dopiero chora sprawa. tym bardziej patrząc na rozrzut jakościowy tego 'PRO' szkła. 4k versus ponad 5k. tak to wygląda za nową sztukę. 24-70 jest jaśniejsze. 24-105 ma większy zakres i ma stabilizację (ale ją chyba można wyłączyć???). patrząc na cenę 24-105, która moim zdaniem za miesiąc-dwa unormuje się i ustabilizuje moim zdaniem poniżej 4k brutto to w stosunku do ceny 17-40L nie jest to daleko. poza tym Il fouco, kupując za tyle każdy ma inny priorytet zakupu.Zamieszczone przez Il fuoco
po co Ci te 2.8? co zmienisz tym w robieniu zdjęć? ja takiej przesłony nie używam zbyt często. przydaje się*napewno w warunkach kiedy potrzebujesz odseparować obiekt od tła, pod warunkiem, że relacje odległościowe na to pozwalają.
te drugie szkło czyli główny temat - 24-105/f4 ma jakieś wady? można je sprecyzować, wyartykułować? poza tym że parę razy pstrtykający testerzy się*nie popisali? póki co widziałem tyle samo dobrych zdjęć co złych. co jeszcze nic nie przesądza o szkle. czekam na test organoleptyczny. żeby znowu nie było że trzy elki wracają do sprzedawcy, bo żadna nie robi zdjęcia powyżej jakości KIT'a.
ceny e'L'ek dla porównania (jeden sprzedawca):
16-35/2_8 = 6839
17-40/4 = 3319
24-105/4 = 4369
24-70/2.8 = 5489
no i cena roku
17-85 IS (nie Lka tylko kit) = 2859
to są*ceny brutto i wcale nie rewelacyjne poziomem, chciałem tylko pozakać relację poziomów tych cen. 24-105 jeżeli zejdzie poniżej 4k brutto (w praktyce jakieś 3400-3500 netto bez faktury) nie będzie wcale już taki drogi. tym bardziej, że coraz więcej osób sprowadza obiektywy z USA. oczywiście żaden zoom nie będzie jakością stałki, ale o tym na tym forum już*było.
tak na marginesie - miałem w ręku tanie szkło sigmy (28-105/2_8-4) - z 20D działało przyzwoicie. oczywiście nie ta prędkość co L'ki, nie ta prędkość co USM, ale bólu oczu nie miałem (jak przy 10-22 które już*prawie kupiłem i 24-70L, które trzy razy wymieniałem). za 600-800 zł to nie jest taki zły wydatek.
gra i buczy bebop
zastanawiam się nad 17-85 ale minimalnie dołożę i mam 17-40... a to chyba inna klasa.
to zawsze zależy od tego kto porównuje i co ma takie porównanie wykazać...Zamieszczone przez Il fuoco
![]()
gra i buczy bebop
przynajmniej to nie są testy Canon vs Nikon, i kto zapłaci więcej ten wygra w testach.nie powiesz mi że 17-85 jest optycznie lepszy od 17-40.
nie powiem, choć już takie rzeczy czytałem. nawet chyba tutaj ktoś podobne rewelacje głosił.Zamieszczone przez Il fuoco
komuśtam kit od trabanta robi lepsze zdjęcia niż 17-40L - człowiek zawsze się czegoś nowego dowie. generalnie chyba dobrze zapłacić za sprzęt, którym się cokolwiek robi i widzi się*postęp wraz z wymianą sprzętu na lepszy (czyli zwykle droższy). jeżeli droższe szkło robi gorsze zdjęcia niż tańsze to powinien się*pojawić znak zapytania. w wielu kwestiach.
gra i buczy bebop