Cytat Zamieszczone przez Vitez
Przed mnoznikiem czy po?
Zdecydowanie lepsze to tylko Sigma 18-50 2.8 EX , oraz Canon 17-40 4L . Ceny sprawdz sobie sam ale raczej nie mieszcza sie w twoim zakresie.

Bo robisz na automacie .
Aparat ma program automatyczny ustawiony tak by nie poruszyc, i gdy przy maksymalnie otwartej przyslonie i podbitym iso czas zejdzie mu ponizej jakiegos zadanego (chyba 1/60). Dodatkowo masz ograniczenie podbijania iso w automacie (by niby nie bylo szumow - do 400 chyba).
A gdybys z automatu przeszedl na P, ustawil iso800 i wiedzial ze utrzymasz np 1/30 - to bez obaw moglbys robic bez lampy.
Ewentualnie - kup 50 1.8 .

Kwestia doboru pomiaru swiatla, parametrow, kwestia nauki fotografowania, automat nie jest doskonaly... w zadnym aparacie.

Dzięki
Już jutro wypróbuję na działce jak robi na iso800 a za naukę fotografowania już się wziąłem. Cóż nie od razu Rzym zbudowano ale dobre rady są jak najbardziej wskazane i za wszystkie bardzo dziękuję.
Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??