Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Obiektyw do 300d???

pegaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przed mnoznikiem czy po?
    Zdecydowanie lepsze to tylko Sigma 18-50 2.8 EX , oraz Canon 17-40 4L . Ceny sprawdz sobie sam ale raczej nie mieszcza sie w twoim zakresie.

Bo robisz na automacie .
    Aparat ma program automatyczny ustawiony tak by nie poruszyc, i gdy przy maksymalnie otwartej przyslonie i podbitym iso czas zejdzie mu ponizej jakiegos zadanego (chyba 1/60). Dodatkowo masz ograniczenie podbijania iso w automacie (by niby nie bylo szumow - do 400 chyba).
    A gdybys z automatu przeszedl na P, ustawil iso800 i wiedzial ze utrzymasz np 1/30 - to bez obaw moglbys robic bez lampy.
    Ewentualnie - kup 50 1.8 .

Kwestia doboru pomiaru swiatla, parametrow, kwestia nauki fotografowania, automat nie jest doskonaly... w zadnym aparacie.

Dzięki
    Już jutro wypróbuję na działce jak robi na iso800 a za naukę fotografowania już się wziąłem. Cóż nie od razu Rzym zbudowano ale dobre rady są jak najbardziej wskazane i za wszystkie bardzo dziękuję.
    Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
    Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
    Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
    Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pegaz
    Dzięki
    Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
    Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
    Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
    Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??
    Pozdrawiam
    Do makro jak zwykle polece KITa na początek + soczewka +4d lub
    Raynox-DCR250, przykład z kita poniżej z soczewką:

Zestaw nisko budżetowy, pokrywający mniej więcej potrzeby w ogniskowych + makro to:
    KIT – szeroki kąt,
    Tamron 28-75mm/2.8 dobra jakość za rozsądną cenę (~1300zł)
    Sigma 70-300mm APO II MACRO – przyzwoite tele z makro (1:2) (~900zł)
    do makro: soczewka +4D (~50zł), lub Raynox-DCR250 (~230 zł) – lepsza jakość
    dodatkowo jeszcze: EF 50mm/1.8 – oddałem szwagrowi ( miałem od niego odkupić), zbieram na Tamrona.

pegaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Do makro jak zwykle polece KITa na początek + soczewka +4d lub
    Raynox-DCR250, przykład z kita poniżej z soczewką:

Zestaw nisko budżetowy, pokrywający mniej więcej potrzeby w ogniskowych + makro to:
    KIT – szeroki kąt,
    Tamron 28-75mm/2.8 dobra jakość za rozsądną cenę (~1300zł)
    Sigma 70-300mm APO II MACRO – przyzwoite tele z makro (1:2) (~900zł)
    do makro: soczewka +4D (~50zł), lub Raynox-DCR250 (~230 zł) – lepsza jakość
    dodatkowo jeszcze: EF 50mm/1.8 – oddałem szwagrowi ( miałem od niego odkupić), zbieram na Tamrona.

Dziękuję
    Niezłe zdjęcia))

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jacam piękne masz te zdjęcia - chyba kupię sobie tego Raynoxa tylko nie mam już KIT-a ale może pod tamrona 28-75 podejdzie. 225 pln na allegro to nie jakiś kosmos
    pozdr
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jacam, fotki bardzo dobre, pełne uznanie. Chyba się skuszę na Twoje sugestie co do rozwiązań technicznych.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Dzięki za uznanie .

Niestety nie ma róży bez kolców, używając Raynoxa lub soczewki, otrzymujemy dużo mniejszą odległość ostrzenia i trzeba mocno zbliżyć się do obiektu.
    IMHO jest to dobry dodatek, żeby zwiększyć skalę odwzorowania, ale dedykowanego
    obiektywu do makro nie zastąpi.

I jeszcze jedno, jakością Raynoxa jestem mocno zaskoczony, działa nawet z sigmą przy 300mm, gdzie z soczewki powyżej 100mm obraz był już nie do zaakceptowania,

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy mógłbyś nam podpowiedzieć jakiej ogniskowej i jakiego obiektywu używałeś przy tych zdjęciach np. biedronka ? z góry thanks
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Dzięki za uznanie .

Niestety nie ma róży bez kolców, używając Raynoxa lub soczewki, otrzymujemy dużo mniejszą odległość ostrzenia i trzeba mocno zbliżyć się do obiektu.
    Sorry za OT ale a propos Raynoxa DCR-250 to widzieliście, że można go dokręcić do 100-400 i focić z odległości 5-6 cm? W lekkim szoku byłem jak przeczytałem tę aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52238807

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    Czy mógłbyś nam podpowiedzieć jakiej ogniskowej i jakiego obiektywu używałeś przy tych zdjęciach np. biedronka ? z góry thanks
    Biedronki robiłem jeszcze kompaktem G5, używałem dwóch soczewek +4D, +10D, po zakupie lustrzanki pozbyłem się +10D, bo była nieprzydatna, a +4D zamieniłem na Raynoxa,

Z reguły jak używam kita to jest to największa ogniskowa, z sigma jest trochę zabawy bo trzeba ostrzyć ręcznie, AF za dobrze nie działa, za to przednia soczewka w sigmie przy zmianie rozdzielczości się wysuwa i tak ustawiam ostrość

trochę informacji też napisałem w wątku z moimi zdjęciami :rolleyes:
    http://www.canon-board.info/showthre...6133#post46133

pegaz
    Guest

Domyślnie Następne pytanie

Faktycznie świetne zdjęcia. Dużo czasu (heh i pieniędzy) trzeba będzie poświęcić aby ten poziom osiągnąć ale jak widać warto.
    Mam pytanie o zgrywanie zdjęć z karty bo gry robię to bezpośrednio z aparatu to można usnąć (1GB karta). Czy te czytniki kart podłączane jako urządzenia zewnętrzne robią to szybciej?? Jeśli tak to jaki jest warty polecenia???

Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów