Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: W jaki sposób konwerter zwiększa ogniskową?

Bywalec

Domyślnie W jaki sposób konwerter zwiększa ogniskową?

Niedługo chcę kupić Sigme 70-200 2.8 a później jakiś konwerter x1.4 zastanawia mnie to w jaki sposób konwerter zwiększa ogniskową?

Np przy 200mm na obiektywie x1.4 daje nam 280mm to znaczy że mamy teraz obiektyw z ogniskowej do 280mm i odpowiadającą temu głębie ostrości?
    Czy nadal mamy 200mm ale po prostu ze zmniejszonym kontem widzenia obiektywu tak jak jest to przy cropie?

się rozpisałem i nie wiem czy zrozumiałe.. chodzi mi o to czy jak podepnę konwerter do szkła to głębia ostrości się zmniejszy tak jak przy zastosowaniu obiektywu przy dłuższej ogniskowej czy nie?

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

soczewki w telekonwerterze powoduja dodatkowe przesuniecie wzgledem plaszczyzny obrazu (oraz korekcje), co w efekcie daje ci konstrukcje jakbys mial wlasnie odpowiadajacy obiektyw. niestety kazdy element optyczny w tym torze moze spowodowac spadek jakosci obrazu, w wiekszosci przypadkow widzoczny jako obnizenie jasnosci
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    niestety kazdy element optyczny w tym torze moze spowodowac spadek jakosci obrazu, w wiekszosci przypadkow widzoczny jako obnizenie jasnosci
    Spadek jasności akurat wynika z praw optyki i nie nic wspólnego ze spadkiem jakości

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jest przez wielu tak postrzegany, ale zgadza sie z praw optyki wynika spadek jasnosci.

jezyk przystepny dla osob poczatkujacych nie zawsze jest precyzyjny
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec

Domyślnie

czyli efekt jest taki jak bym fizycznie zwiększył ogniskową, no ale oczywiście tracę trochę na jakości i jasności
    dzięki za pomoc, temat można zamknąć

Uprawnienia umieszczania postów