Więc: wiecie już kiedy będziecie? Ja mam wciąż swobodę wyboru i może to być sobota, skoro Vitez ma taką propozycję.
ja jesl bede to tez bym sie sklanial ku sobocie....
Ja potwierdzam ze na 99% sobota , na 1% niedziela 8)
Krotkie pytanie techniczne - jaki czas naswietlania na smiglowce w locie by zamazac lopaty wirnika a nie poruszyc smiglowca jednoczesnie?
1/500 to za krotko na pewno, innych czasow nie mialem okazji probowac.
prędkość końcówki łopaty/śmigła nie może przekroczyć prędkości dzwięku bo opór gwałtownie maleje i wirnik/śmigło zaczął by się gwałtownie rozkręcać i by się wszystko rozwaliło tak więc prędkość zależy [nie tylko] od wielkość łopaty/śmigła przy śmigłowcach prędkość mniej więcej jest stała zmienia się skok i pochylenie wirnika ale też nie zawsze... generalnie chyba najprośiej bedzie empirycznie :-)
Ja robilem smiglowiec z odleglosci okolo 300 metrow zoomem 300 przy czasie 1/640 i ledwo zamazany wszedl tylny wirnik. Takze mysle ze czas ok 1/250 bardziej bylby na miejscu, tylku wtedy ciezko nieporuszyc :-(
Odpowiedź tyleż prosta, co niewiele dająca: najdłuższy czas jaki potrafisz utrzymać z ręki dla tak ruchomego obiektu (ignorując łopaty). Ja przy lądujących jetach momentami schodziłem do 1/30s a 1/60 to raczej regularnie (IS mode 2).Zamieszczone przez Vitez
tylny jest szybszy - mniejsza srednica... teraz patrzylem po swoichfotkach i przy 400 glowny wirnik stoi tylny lekki ruch tak jak smiglo w samolocie, tez z lekkim ruchem (lekki oznacza ruch grubosci lopaty czyli grubosc loapty/smigla x2) .... czay napewno ponizej 1/400 dla samolotu i penie ponizej 1/320 dla heli co przy ogniskowej 300 jest watpliwe... chyba ze heli jest w zawisie... moze sie wtedy udac.... moze na www.airliners.net sa exify
BTW: kilka maszyn przyjedzie http://www.airliners.net/open.file?i...&TopOfYest=yes
To ile ja nie porusze to jedna sprawa ale trzeba do tego dolozyc parametr ruchu samego smiglowca. Ja moge nie poruszyc ale on sam moze sie w takim czasie 1/30 czy 1/60 przemiescic i juz zdjecie nieostreZamieszczone przez muflon
.
Z prostych wyliczen i ufajac ISowi wynika ze moge spokojnie probowac na 1/125 i chyba przy tym pozostane 8) , samoloty dzialke krocej czyli 1/250 bo nie maja wirnikow![]()
sie okarze :-)