Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 166

Wątek: [Góraszka]Piknik samolotowy 4 i 5 czerwca

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Więc: wiecie już kiedy będziecie? Ja mam wciąż swobodę wyboru i może to być sobota, skoro Vitez ma taką propozycję.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja jesl bede to tez bym sie sklanial ku sobocie....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja potwierdzam ze na 99% sobota , na 1% niedziela 8)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krotkie pytanie techniczne - jaki czas naswietlania na smiglowce w locie by zamazac lopaty wirnika a nie poruszyc smiglowca jednoczesnie?
    1/500 to za krotko na pewno, innych czasow nie mialem okazji probowac.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

prędkość końcówki łopaty/śmigła nie może przekroczyć prędkości dzwięku bo opór gwałtownie maleje i wirnik/śmigło zaczął by się gwałtownie rozkręcać i by się wszystko rozwaliło tak więc prędkość zależy [nie tylko] od wielkość łopaty/śmigła przy śmigłowcach prędkość mniej więcej jest stała zmienia się skok i pochylenie wirnika ale też nie zawsze... generalnie chyba najprośiej bedzie empirycznie :-)

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ja robilem smiglowiec z odleglosci okolo 300 metrow zoomem 300 przy czasie 1/640 i ledwo zamazany wszedl tylny wirnik. Takze mysle ze czas ok 1/250 bardziej bylby na miejscu, tylku wtedy ciezko nieporuszyc :-(

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Krotkie pytanie teczhniczne - jaki czas naswietlania na smiglowce w locie by zamazac lopaty wirnika a nie poruszyc smiglowca jednoczesnie?
    1/500 to za krotko na pewno, innych czasow nie mialem okazji probowac.
    Odpowiedź tyleż prosta, co niewiele dająca: najdłuższy czas jaki potrafisz utrzymać z ręki dla tak ruchomego obiektu (ignorując łopaty). Ja przy lądujących jetach momentami schodziłem do 1/30s a 1/60 to raczej regularnie (IS mode 2).

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tylny jest szybszy - mniejsza srednica... teraz patrzylem po swoichfotkach i przy 400 glowny wirnik stoi tylny lekki ruch tak jak smiglo w samolocie, tez z lekkim ruchem (lekki oznacza ruch grubosci lopaty czyli grubosc loapty/smigla x2) .... czay napewno ponizej 1/400 dla samolotu i penie ponizej 1/320 dla heli co przy ogniskowej 300 jest watpliwe... chyba ze heli jest w zawisie... moze sie wtedy udac.... moze na www.airliners.net sa exify

BTW: kilka maszyn przyjedzie http://www.airliners.net/open.file?i...&TopOfYest=yes

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Odpowiedź tyleż prosta, co niewiele dająca: najdłuższy czas jaki potrafisz utrzymać z ręki dla tak ruchomego obiektu (ignorując łopaty). Ja przy lądujących jetach momentami schodziłem do 1/30s a 1/60 to raczej regularnie (IS mode 2).
    To ile ja nie porusze to jedna sprawa ale trzeba do tego dolozyc parametr ruchu samego smiglowca. Ja moge nie poruszyc ale on sam moze sie w takim czasie 1/30 czy 1/60 przemiescic i juz zdjecie nieostre .

Z prostych wyliczen i ufajac ISowi wynika ze moge spokojnie probowac na 1/125 i chyba przy tym pozostane 8) , samoloty dzialke krocej czyli 1/250 bo nie maja wirnikow

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

sie okarze :-)

Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów