Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 166

Wątek: [Góraszka]Piknik samolotowy 4 i 5 czerwca

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Da się - można całkiem przyjemnie pisać skrypty. No, powiedzmy że względnie przyjemnie ;-) bo Lisp nie jest szczytem intuicyjności Ale można się przyzwyczaić...
    No nie wiem, dla przeciętnej inteligencji to troche abstakcja... Na przykład, contrast blending http://www.erik-krause.de/index.htm?./blending/ albo contrast masking http://www.erik-krause.de/index.htm?...rast/index.htm -- to by było super, dwie IMO najcenniejsze akcje PSa...

Tryb 16bitowy... jakoś w codziennym uzytkowaniu nie widzę zastosowania

Pozdr | Piotr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr.23
    Tryb 16bitowy... jakoś w codziennym uzytkowaniu nie widzę zastosowania
    Zrób kilka(naście) różnych ruchów na levelach, krzywych itp i zobacz histogram... Grzebyczek murowany.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zrób kilka(naście) różnych ruchów na levelach, krzywych itp i zobacz histogram... Grzebyczek murowany.
    Potwierdze. Swego czasu gluuugo jechalem na 8bitach JPG i ledwie kilka ruchow levelami, curvesami, contrast itp a histogram sie rozbiegal jak stadko kurczakow.
    16bitowy TIFF daje sporo lepszy komfort pracy i efekty koncowe

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Może dlatego tak nieczęsto używam leveli (które, BTW, są chyba bardziej do obrazków B&W niż kolorowych) i krzywych. Jeśli zdjęcie z RAW nie jest OK, to stosuję tylko raz curve (upps!) i to na masce!, ale najczęściej nawet to nie jest konieczne. IMO sztuka polega raczej na dobrym przetworzeniu RAWa niż na grzebaniu w levelach i krzywych.

Tomku, a jakiego używasz konwertera RAW -- do GIMPa pojawiło się sporo nowego... Sorry za off-topic, ale wymieniamy doświadczenia

Pozdr | Piotr

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tomku, a jakiego używasz konwertera RAW -- do GIMPa pojawiło się sporo nowego...
    Nie używam... jeszcze dobrze nie umiem, więc robie jpgi. Najbardziej pasował mi UFRaw lub PTJ Rawphoto.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Probowalem. Nie dalo sie bez sporej straty jakosci (kropeczki, pikselki, szumiki mimo iso100). Czyli - skopalem naswietlanie na nich
    Nie pocieszyles mnie tym, ale w takim razie mozna powiedziec ze to zdjecie jest raczej nie wykonalne, bo jakbys zwiekszyl ekspozycje o 1 to bys przepalil niebo

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    F-16 przelatywaly szybko i dosc wysoko... ich predkosc oraz wyciecie fragmentu spowodowalo kiepska ostrosc.
    Przypuszczam ze USM uzywales i nadal efekty kiepskie...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli zdjęcie z RAW nie jest OK, to stosuję tylko raz curve (upps!) i to na masce!, ale najczęściej nawet to nie jest konieczne. IMO sztuka polega raczej na dobrym przetworzeniu RAWa niż na grzebaniu w levelach i krzywych.
    To jest zdecydowanie prawda ale głównie właśnie dlatego, że Gimp nie ma tych 16bit Ja też staram się jak najwięcej zrobić w konwerterze RAW - głównie z tego powodu.

Tomku, a jakiego używasz konwertera RAW -- do GIMPa pojawiło się sporo nowego...
    (ja nie Tomek, ale też używam )
    Eee sporo.. raptem dwa nadające się do czegoś ;-) Natomiast jest Bibble - i to chyba jest to o co chodzi. Chyba zastanowię się nad zakupem, kosmiczne pieniądze to nie są, a wygoda nieporównywalna. Tak naprawdę, to do pełni szczęścia w Bibble brakuje mi tylko przycinania do fixed aspect ratio (mam taki kaprys żeby zachowywać 3:2 ) i lepszego wyostrzania. Gdyby nie te dwie rzeczy, to właściwie nie musiałbym już w większości przypadków używać Gimpa.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Eee sporo.. raptem dwa nadające się do czegoś ;-) Natomiast jest Bibble - i to chyba jest to o co chodzi. Chyba zastanowię się nad zakupem, kosmiczne pieniądze to nie są, a wygoda nieporównywalna. Tak naprawdę, to do pełni szczęścia w Bibble brakuje mi tylko przycinania do fixed aspect ratio (mam taki kaprys żeby zachowywać 3:2 ) i lepszego wyostrzania. Gdyby nie te dwie rzeczy, to właściwie nie musiałbym już w większości przypadków używać Gimpa.
    Też bym używał być może, ale niestety bibble jest wobec mnie niekulturalne i mówi, że powinienem wydać parę tys. na nowy sprzęt (brak SSE).

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Do Rawów polecam Capture Pro 3.7.

Tak apropo jak można wrzucić na forum kilka fotek ?
    Canon;

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Nie pocieszyles mnie tym, ale w takim razie mozna powiedziec ze to zdjecie jest raczej nie wykonalne, bo jakbys zwiekszyl ekspozycje o 1 to bys przepalil niebo
    Dobry grafik by cos wiecej z tego zdjecia wyciagnal... ja nad nim siedzialem krocej niz 2 minuty .

Przypuszczam ze USM uzywales i nadal efekty kiepskie...
    USM nie jest remedium na kazda nieostrosc - zalezy od tego jaka ta nieostrosc jest. Tu wynika z leciutkiego poruszenia (predkosc samolotow) + wyciecia fragmentu - USM nie daje rady.

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów