Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 166

Wątek: [Góraszka]Piknik samolotowy 4 i 5 czerwca

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    To są najlepsze z prezentowanych tu zdjęć. Gdyby można było dołożyć jakieś informacje o sprzęcie i ustawieniach to z całą pewnością pomogło by to w nauce jak robić takie zdjęcia. Gratulacje :-)
    Odnośnie parametrów to chyba exify nie zostały zamazane? (przynajmniej tak mi się wydaje, nie sprawdzałem). Sprzęt?
    350D + 70-200/2,8 + odrobina praktyki

Część z tych fotek była przekadrowana i cropowana ale nie więcej jak na oko 10%.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

350D + 70-200/2,8 + odrobina praktyki
    a gdzie mozna kupic trzeci element zestawu ;-)
    ale biegaliscie z aparatami po calym lotnisku i chyba nie tylko pare kadrow jest jak by z powietrza... to moze troche podpowiedzi jak sie poruszac po lotnisku :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr.23
    Wszystkie bardzo mi się podobają... Masz "czuja" i oko. Szkoda że helikopter na tak maskującym tle http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...lv-cr.jpg.html
    Takie maskujące tło wydawało mi się zabawne, gdyż oddaje istotę działania tego helikoptera. Może rzeczywiście troche za mało jest to wyraziste...

Prev/Next nie działają; może warto zerkąć na http://jalbum.net/?skin=ExhibitPlus
    Wiem, ale to dlatego, że chwilowo przerabiam skrypt. Takie automaty jak jalbum to nie dla mnie.

Napisałbyś więcej o technice: statyw? jakie nastawy? workflow?
    Nastawy są pod zdjęciami, ale w miare dowolne i do tego źle ustawiane czasami z mojej winy. Bez statywu, obiektyw 100-300 USM. Obróbka w gimpie, troche cropowania, levele i curvy (niebo bylo bure).

BTW. Ja stałem prawie cały czas w jednym miejscu. Pilnowałem miejscówki pod barierką.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nastawy są pod zdjęciami, ale w miare dowolne i do tego źle ustawiane czasami z mojej winy. Bez statywu, obiektyw 100-300 USM. Obróbka w gimpie, troche cropowania, levele i curvy (niebo bylo bure).
    Chyba dostaniesz bana za obsceniczny język?

A w jakim trybie -- rozumiem, że continuous? Łapałeś ostrość na single AF czy wszystkie, czy A-DEP?

Czy ekspozycja na niebo i AE lock?

Podziel się, w końcu to było trudne technicznie a wyszło Ci przefajnie! To wszystko jest w EXIFie...

Ps. Gimp - cudo. Żeby tak jeszcze były fajne "akcje" - ale znalazłem jedynie LAB sharpen...

Pozdr | Piotr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chyba dostaniesz bana za obsceniczny język?
    Sam sobie zdejmę wtedy

A w jakim trybie -- rozumiem, że continuous? Łapałeś ostrość na single AF czy wszystkie, czy A-DEP? Czy ekspozycja na niebo i AE lock?
    JPG, Tv, AF centralny w trybie AI (bo nie ma servo). Drive continuous, serie często do bólu a nawet dalej. Ekspozycja jak wyjdzie, ogólnie na niebie +1 a na trawie 0, ale czasami inaczej, bo nie zmieniłem. Zresztą niewielkie błędy w ekspozycji gimpowałem. Efekt mniej przez dobre ustawienia, co przez późniejszą selekcję (czytaj: wywalenie 99,99% zdjęć)

Ps. Gimp - cudo. Żeby tak jeszcze były fajne "akcje" - ale znalazłem jedynie LAB sharpen...
    True, ale najbardziej chyba brak 16bitów na czas obróbki...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    EDIT: ale jakie perspektywy w zdjeciach! szczegolnie to pierwsze z wilga! chyba musialo byc zrobione z innego samolotu
    Te które wyglądają jak z powietrza były robione z wieży kontrolnej (na kilka minut pozwolono mi wejść na taras).

pzdr

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a gdzie mozna kupic trzeci element zestawu ;-)
    ale biegaliscie z aparatami po calym lotnisku i chyba nie tylko pare kadrow jest jak by z powietrza... to moze troche podpowiedzi jak sie poruszac po lotnisku :-)
    Robię tego typu fotki od ładnych paru lat i generalna zasada jest taka (moja zasada) " ... idź tam gdzie jest jak najmniej fotografów!". Można korzystać z niej do woli nie będę rościł prawa do własności ...

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Gimp - cudo. Żeby tak jeszcze były fajne "akcje" - ale znalazłem jedynie LAB sharpen...
    Da się - można całkiem przyjemnie pisać skrypty. No, powiedzmy że względnie przyjemnie ;-) bo Lisp nie jest szczytem intuicyjności Ale można się przyzwyczaić...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    - IMG_2005.jpg: Nie daloby sie wyciagnac z RAW'a szczegoly samolotow ??
    Probowalem. Nie dalo sie bez sporej straty jakosci (kropeczki, pikselki, szumiki mimo iso100). Czyli - skopalem naswietlanie na nich

- Pierwsze 3 zdjecia (F-16), dlaczego takie nieostre ?? szczegolnie 2 i 3-cie.
    F-16 przelatywaly szybko i dosc wysoko... ich predkosc oraz wyciecie fragmentu spowodowalo kiepska ostrosc.

Ps.: Teraz zobaczylem, zdjecie IMG_2005.jpg czy samolot po lewej nie ma hot pixela ?? (zielona kropka).
    Na pewno nie jest to hot piksel skoro pojawil sie tylko na jednym zdjeciu z ponad 600 . Wg mnie to jakas lampka.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nawiasem mówiąc, Andrzej Mroczek w wielokrotnie tutaj polecanej książce o fotografowaniu pisze o tym, jak fotografować obiekty ze śmigłami tak, aby nie sprawiały wrażenia, że zatrzymał im się silnik... Oraz, że najlepszy plan dla śmigłowca to tak powiem, "w mordę"... Mam wrażenie, że udało Ci się to pefekcyjnie, gratulacje!

A mi? A mi? (dziecieca zawisc mode ON ): http://vitez.ceron.pl/goraszka/helik...s/IMG_2080.htm

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów