Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Jak to jest z używkami...?

Domyślnie Jak to jest z używkami...?

Witam...

Otóż słyszałem parę opinii od znajomych w tym jednego profesjonalnego fotografa, że używanych aparatów należy się wystrzegać bo coś tam, bo mogą być problemy... No różne cuda na kiju... Jak to jest? Przymierzam się do kupna lustrzanki i teraz mam niemały kłopot ponieważ 30D chodzą czasami w podobnych cenach jak nowe 400D (chociaż po cashbacku 400D jest 200-300 zł tańsze ale przebolałbym to... chyba...)
    Polować na używanego 30D czy kupić nowy 400D? Wiem, że jest nie mała przepaść między tymi dwoma no ale niestety to są głupie ograniczenia finansowe jakie nas w tym świecie dopadają :/

Pozwolę sobie jeszcze zapytać... Jaki obiektyw kupić tak do 600 zł max :/ (to ile wydam na aparat nie ma wpływu ile wydam na obiektyw ;P bo ten pewnie wezmę na raty) Jeśli naprawdę się nie da nic wyszarpnąć za 600 zł to ile minimum trzeba wydać żeby kupić coś lepszego niż te kitowe obiektywy? Interesowałby mnie jakiś zoomik do takiego standardowego codziennego pstrykania

Pozdrawiam serdecznie!

Zablokowany

Domyślnie

Musisz mieć świadomość, że używka pogwarancyjna, bo to ważne, jest zawsze pewną zagadką. W przypadku aparatów serii 1d poza nową mkIII jest możliwośc odczytu przebiegu migawki. To daje jakiś obraz sytuacji. W przypadku pozostałych puszek taki przebieg może ustalić wyłącznie serwis. Zajechana 30 tka oczywiście może się trafić choć to nie są raczej, zaznaczam raczej, puszki używane w redakcjach. Oczywiście może ci się trafić ,,ślubna'' i tu przebieg może być rekordowy. Wymiana migawki to jednak w xxd okolo 700 pln więc nie jest strasznie. Znajomy dziś zapewniał mnie, że jego backupowe body 20d przekroczyło 120 tysięcy cykli i działa.

Uzależniony

Domyślnie

Wchodzę zainteresowany tytułem wątku, a tu znowu o sprzęcie...:rolleyes:

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

moja backup-owa 20d padła po 96 tys więc myślę że całkiem nieźle biorąc pod uwagę ze była dużo używana przy czasach 1/500 i krótszych (sport.. dużo sportu)
    ps. lempl ... tez miałem takie pierwsze skojarzenie
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 01-06-2008 o 20:05
    Eos system

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Przy zakupie używanego body największym ryzykiem jest stan migawki czyli jej żywotność w przyszłości. Jeśli trafi się Tobie mocno przechodzona migawka to kwota, którą wydasz na jej wymianę wyrówna Twój zysk. Poza tym żywotność migawek jest różna od 47 kklapnięć do ponad 100 kklapnięć.
    Ryzyko jest mniejszej jeśli kupujesz puszkę używaną ale jeszcze z gwarancją lub jeśli kupujesz od osoby, do której masz zaufanie.
    Poza tym używane puszki mogą cechować się jeszcze innego usterkami choć te są rzadsze.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja bym się zdecydował na używane 30D. Do tego Tamron 17-50/2.8, ale to wydatek ok. 1200zł. Do 600zł sensowne jest tylko 24-85/3.5-4.5.
    EN57D DIGITAL.

Zablokowany

Domyślnie

Używany tamron jeszcze na gwarancji jest tańszy, na początek lepiej 28-75. Ładnie się zachowuje na 30d i tańszy oraz bardziej uniwersalny jak to mówią.

Początki nałogu

Domyślnie

30D + T 28-75. 30D kupiłem używane od uczciwego amatora z małym przebiegiem. Tamrona to nówkę ze względu na gwarancję. Parę osób pisało tu na forum, że po dwóch latach i końcu gwarancji bywa z tym szkłem różnie. Ja używałem pół roku i nie miałem żadnych zastrzeżeń.
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

Tańszych a nie dużo gorszych już nie będzie szkiełek? Bo tak liczę i wyjdzie cholibka 2400 przy najlepszych wiatrach a takie dość rzadko... Chyba, że ktoś mi sprzeda 30D za 1500peelenów

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    Jaki obiektyw kupić tak do 600 zł max ...
    Możesz zainteresować się także 28-105 f/3.5-4.5 USM.
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów