zeby mozna bylo mocowac prostokatne polowkiZamieszczone przez Czacha
zenujaco proste pytanie
wymysl cos trudniejszego
![]()
![]()
![]()
a wcale ze bo nie - zeby mozna bylo wkrecac skladane, gumowe oslony :razz:![]()
polowki to sie mocuje ale w holderze.. a tego mozna przyczepic na sline albo gume do zucia![]()
![]()
krótszy czas o dwie działki co powoduje, że przy 300mm większość zdjęć z reki będzie poruszona - to taki sposób dla wtajemniczonych "jak sp...lić zdjęcie"Zamieszczone przez Czacha
![]()
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
zaloz gume na instrument?Zamieszczone przez Czacha
![]()
![]()
czym sie mocuje, to juz kwestia drugorzedna ;-) wazne ze z przodu. bo zeby polowke prostokatna ulozyc w szufladce z tylu obiektywu, to trzeba duzo sily fizycznej wzgl. niewysokiego IQ (tak, powiedzmy, na poziomie makaka - nie umniejszajac tym sympatycznym malpkomZamieszczone przez Czacha
)
mysle, ze szara polowka poprawilaby to nieboZamieszczone przez akustyk
a ja juz nie jestem w 100% przekonany do tej metody. specjalnie sie ostatnio pokusilem o przyciemnienie nieba polowka zamiast polarem i przyznam, ze efekt do mnie nie przemawia. problemem sa chmury, ktore w przypadku polara nabieraja przyjemnego kontrastu na tle nieba. natomiast szara polowka pozostawia ich normalny, niski kontrast i przyciemnia rowno z niebem. efekt wyglada ni w piec ni w dziewiec.Zamieszczone przez sven
przy jednolitym niebie tak. ale przy chmurkach.... sam zobacz kiedys to ocenisz. wg mnie mozna w ten sposob popelnic kaszane
jak chcesz to wrzuce pogladowe zdjecie
szara polowke zawsze mozna w szopie dorobic - z polarem jest juz problem..oczywiscie uogolniam.. bo niektorych rzeczy softowa polowka nie poprawi...
skoro jestesmy przy polarach...
jeszcze jeden taki przyklad ciekawego polara:
kolory naturalne. to po prostu Varicolor Y-B czyli polar wycinajacy fragment spektrum (w tym przypadku zielony, obcinajacy zolcienie lub blekity - nie wiem dokladnie). wlasnie siedze i wywoluje fotki z pleneru w Niemczy i mi jakos ta przypasowala do watku![]()
oczojebnieniebo za to bezplciowe..