Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: jak zrobic taki efekt

Domyślnie

popatrz na oryginalna fotkę Mellana ( 1 czarno - białe) też nie było nieba, w przerobionej po podciągnęciu filtrami już jest, nie chce tutaj być fachowcem ale zrobienie takiego efektu na zdjęciu to Picassa robi 2 ruchami suwaków, fakt ze tracimy na jakości, ale po co do tego adobe PS, lepiej gimpem już. Darmowo i legalnie do tego.
    Canon FF i słoików kilka

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wydaje mi sie, że tracimy z horyzontu temat tego watku. Pytanie brzmi : jak uzyskac taki efekt ? Efekt wydaje się być zbliżony do zamierzonego, pomińmy niuanse miękkości obrazu (zastosowanie USM 20/50/0 na tak małym pliku musi pociągać za sobą takie efekty) i szczegółów w światłach (tak naprawdę poszedłem na skróty i do przeróbki wykorzystałem zdjęcie BW nr 1, tam juz nieba nie było). Kolega VanMurder jako doświadczony użytkownik PS'a powninien wiedzieć, że obrabianie małego 8 bit jpeg'a nie może przynieść zbyt spektakularnych efektów, a czynienie z tego zarzutu jest niepoważne. Nie zmienia to faktu, że zastosowanie opisanej metody do Tiff'a 16 bit może przynieść oczekiwany rezultat. Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.
    Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 26-06-2008 o 11:18
    ArtMag

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.
    jako zadość uczynienie możesz pobawić się moją fotką i przerobić ją tak żeby wyglądała jak zdjęcie na początku wątku bardzo jestem ciekaw efektu koncowego

fotka

pozdrawiam

ps po otwarciu 8-bit jpg w PSie przestawienie w Mode na 16-bit działa tak jakbyś pracował na 16bit tiff'ie, przetestowałem - działa !

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    ... Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora...
    Ależ nie ma nad czym ubolewać. To ja sam ją wplątałem i do nikogo nie mam pretensji. Nie jest zresztą specjalnie jakaś nadzwyczajna
    Pozdrawiam
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna Awatar missgruszka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mogłam się oprzeć i pobawiłam się tym zdjęciem... mam nadzieję że nie zniszczyłam go doszczętnie

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin
    ArtMag

Domyślnie

obie wersje mają coś w sobie choć przyznam że wersja Missgruszki jest bliższa memu sercu, - bardziej przypomina negatyw BW, tak z ciekawości w jaki sposób konwersowałaś to zdjęcie ?

ideałem byłoby coś po środku na zdjęciu Art Mag pasemka na włosach mojej córy wyszły ciekawie
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 26-06-2008 o 20:19

Dopiero zaczyna Awatar missgruszka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm.. starałam sie to zrobić tak jak wcześniej pisałeś: konwersja do BW poprzez Gradient Map + trochę zabawy channel mixer +winieta
    Winietę dodałam w lightroomie na końcu. Poza tym dużo bawiłam się w PSie krzywymi, tak na wyczucie... sporo dogde & burn na różnych maskach... USM na twarzy i chyba nawet później na całości - z wycieraniem gumką za jasnych miejsc...
    Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.

Cieszę się ze przypadło Ci do gustu
    Tak myślałam czy by nie rozjaśnić tych włosów, ale w końcu nie zrobiłam tego. Za to w innej wersji już tak: (a zrobiłam z pięć)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crix Zobacz posta
    a tu coś nie wyszło :0 stół przepalony i ostrość poszła gdzieś na spacer
    to cudo to za pomocą jakiegoś plugin'a?

Cytat Zamieszczone przez missgruszka Zobacz posta
    Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.
    to zupełnie tak samo jak ja

nawiasem to co napisałaś wcale nie brzmi chaotycznie - przynajmniej dla mnie
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 27-06-2008 o 03:50

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów