mz gradient a potem lekka korekta channel mixer, sprawdza sie b.dobrze;
dzieki jeszcze raz VanMurder
mz gradient a potem lekka korekta channel mixer, sprawdza sie b.dobrze;
dzieki jeszcze raz VanMurder
O co chodzi dokładnie z tym gradientem?
Z ChannelMixer nie mam problemów, ale nie mogę sobie poradzić z gradientem. Jak należy go nałożyć?
No tak, tworzę nową warstwę, ale channel mixer działa na całym zdjęciu. A w warstwie z gradientem mam do wyboru różne gradienty np. czarny-biały. Ale gdy to wybiorę pokrywa mi zdjęcie od góry biało-czarno. Nie bardzo mogę zrozumieć jaką funkcję ma tu spełnić zastosowanie gradientu. Przecież już przy pomocy samego channel mixera mogę uzyskać czarno białą fotkę??
Widzę, że wątek się odświeżył w związku z czym muszę wstawić coś od siebie.
Autor wątku poprosił o receptę na efekt zawarty na fotce:
W związku z czym na chybcika wziąłem pierwszą z brzegu fotkę i doprowadziłem do podobnego wyglądu.
VanMurder popełnił pewne nadużycie nazywając to moją metodą.
Sebag Nie musisz tworzyć nowej warstwy. Wybierz jako aktualny kolor powiedzmy czarny, jako podkład biały. Z prawego dolnego rogu w shopie wybierz to czarno-białe kółeczko a z menu jakie ci się pojawi - gradient map. Potem scalić obrazek i już. Wybacz, że mówię tak obrazowo, ale używam Ps CS3 w wersji językowej szwedzkiej i nie znam wszystkich detali po angielsku.
Nie chcę tego nazywać metodą VanMurdera, ale taki sposób konwersji mi nie do końca odpowiada. Na mojej fotografii dałby taki efekt:
Ja stosuję konwersję do b&w poprzez chanel mixer z użyciem któregoś z filtrów, w tym wypadku pomarańczowego:
Do tego korekta w krzywych. Czasem dodaję fotofilter w wybranym kolorze.
O ile w fotografii czuję respekt przed bardziej doświadczonymi fotografami,o tyle w shopie jestem gotów do rozmowy.
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 20-06-2008 o 23:21
C-F-K - forever
Wielkie dzięki!
Już załapałem.
Cały czas sugerowałem się gradientem, a nie mapą gradientu.
Aby uzyskac podobny efekt, użyłem :
- BW Pro
- filtr Lucis Art
- podniosłem kontast lokalny za pomocą Unsharpmask 20/50/0
- utworzyłem nowa warstwę rozjasniłem za pomoca krzywych
- zmieszałem dwie warstwy za pomocą FM DRI
- winieta z pomocą zniekształcenie/ korekcja obiektywu
- tonowanie z pomoca krzywych
Aby zaprezentować efekt pozwoliłem sobie użyć zdjęcia Mellana, mam nadzieje że autor nie bedzie miał tego za złe.
Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 25-06-2008 o 11:38
ArtMag
spoko...przy następnych próbach prosiłbym jednak o użycie czegoś własnego lub wystempelkowanie podpisu.
C-F-K - forever
popieram ! to już nie Mellanmz Art Mag zrujnowałeś fotkę Mellana
fota jest prze-ostrzona, BW PRO mz nieudolnie operowany, masa detali zginęła (np chmury), plastyka również ucierpiała, generalnie nie ma się czym chwalić ...
pozdrawiam