Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Informacje o IS w exifie

Domyślnie Informacje o IS w exifie

Zrobiłem obie parę zdjęć żeby zobaczyć jak działa IS w 24-105 i kurcze nie pamiętam teraz, które były z włączonym IS a które bez. Czy ta informacja jest zapisywana w exifie? Sprawdziłem w PS, DPP i nie mogę znaleźć.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

IS jest przeżroczysty, stad tez nie jest zapisywany
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    IS jest przeżroczysty, stad tez nie jest zapisywany
    O ile pamiętam to w niektórych body któraś CF powoduje, że * można włączać i wyłączać IS. Więc informacja o IS powinna być przekazywana również z obiektywu do aparatu.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moim zdaniem przenoszenie i zapisywanie takich informacji jest możliwe, nawet bez wiedzy aparatu o czymś takim jak IS. Kwestia tego, jak to zostało zaprojektowane.

Taki wycinek z pewnej strony internetowej (http://www.exiv2.org/tags-canon.html):

0x0022 34 Makernote Exif.CanonCs.ImageStabilization Short Image stabilization

Sugeruje, że jednak takie info gdzieś się pojawia/będzie pojawiało. Pytanie, czy to dotyczy kompaktów, czy luster, a jeśli tak, to jakich, etc. Jako, że ta pozycja mieści się w tabelce "Camera settings", może to sugerować, że tyczy się tylko ustawień aparatu (a więc raczej kompakty z IS), z drugie strony w tej tabeli jest też pole "Lens", które zawiera informację uzyskiwaną od obiektywu.

Taka informacja o IS byłaby przydatna również dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 04-06-2008 o 11:56

Uprawnienia umieszczania postów