Drodzy Forumowicze, help! Spójrzcie na poniższe 4 ujęcia (wybitnie testowe i w miniaturkach, żeby nie rozwalać forum) i powiedzcie mi, na co, Waszym zdaniem, były ostrzone. Wszystkie z EF 85 @1.8:

1.

...i crop...

2.

3.

4.

Odpowiedzi brzmią:
1 - wózek
2 - kratka
3 - opona
4 - opona

Pytam, bo 2 dni temu zakupiłem EF 50 1.4. W testach u sprzedawcy wypadł naprawdę ok, ale niestety, w normalnych sytuacjach okazało się, że ma ewidentny front focus. Pytanie tylko, czy aby na pewno szkło, bo powyższe przykłady, moim zdaniem, dowodzą, że EF 85 1.8 też ma podobny problem. Dotychczas przedstawione sytuacje tłumaczyłem sobie moim błędem (choć nie wiem jakim) lub "że takie są właściwości tego szkła". Dodam, że w sytuacjach standardowych (portret) nie jest aż tak tragicznie (przy domknięciu do 2.0-2.8, oczywiście mówie o EF 85), ale praktycznie w 90% przypadków nos jest jednak dużo ostrzejszy od oka, przy 1.8 oko często jest już zauważalnie rozmyte (czyt. fotka do kosza w 50%).

W 50-tce widać to jeszcze bardziej. Przykład niżej (tak naprawdę było ostrzone na styku koszulki i spodni):

Kalibracja raczej niezbędna, ale cały czas zastanawiam się czego - szkła, czy raczej jednak body (400D)?