Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Co tu jest ostro?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    U mnie manualnie jest to samo. Z bliska lux, daleko już kiszka:/
    No to moim zdaniem na 100% problem leży po stronie puszki. Ostrząc ręcznie eliminujesz wpływ działania serwa od AF w obiektywie na ostrość zdjęcia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Tylko, że ja nawet do 5d podpinałem 85tke, nawet 2gą, inną, i jest podobnie, chociaż ten BF jest bardziej akceptowalny:/
    Nie chce kalibrować puszki bo mi Tami przestanie ostrzyć w punkt, shit. Wole już kontrolowany FF:/
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jestem po wizycie w serwisie w Berlinie. Pojechałem tam z body, 85-tka i 50-tka. Wyjustowali mi AF w body, w 85 naprawili silnik AF (!!!!), a 50 została i będzie odesłana do serwisu centralnego, bo sami nie dadzą rady. Szok! Ja to mam naprawdę pecha do sprzętu :-(
    85-tką zdążyłem tylko porobić parę strzałów lecąc z serwisu na pociąg, ale z tego co widzę, jest duuużo lepiej, a zdaje się, że wręcz d*b**e (nie piszę, żeby nie zapeszać zanim nie pofocę więcej) :-) Serwis jak najbardziej polecam, sympatyczna i profesjonalna obsługa.
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potwierdzam - jest ok!!! 85mm ostrzy poprawnie na małe i duże odległości. Zastanawiałem się, jak na kalibrację body zareaguje 17-55 2.8, ale nadal jest dobrze, a chyba nawet ciut lepiej niż było. Czekam teraz na 50tkę (a widząc obraz z reszty sprzętu wprost nie mogę się jej doczekać) :-)
    Jeśli macie problemy z ostrzeniem serdecznie polecam wycieczkę!!!
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Czyli to wina silnika AF (naprawili? wyregulowali?), hmm... ciekawe ile by taka naprawa kosztowała u Nas a ile w Berlinie.
    Ja niestety spróbuje na Żytniej z samą kalibracją/naprawą AF, bo na Tamrona nie mam już gwarancji a będzie mi teraz bardzo potrzebny. Może w body wyjustowali Ci tylko profilaktycznie, dla pewności że jest z nim wszystko ok.

Jakby ktoś się wybierał do Berlina niech da znać
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie znam niestety detali dotyczących 85-tki. Z serwisantem nie miałem okazji bezpośrednio rozmawiać, a panie obsługujące, mimo iż starały się naprawdę mocno, miały chyba ograniczenia językowe.
    Na paragonie jest w każdym razie: "Naprawa silnika AF. Ostro." Być może oznacza to zwykłą kalibrację, choć na świstku od body jak byk stało, że zrobili justowanie.
    Czy regulacja body coś dała? Moim zdaniem tak. 17-55 naprawdę lepiej łapie teraz na 2.8 i z bliskiej odległości. Podobnie 85mm. Na bocznych punktach (których często używam) zdarzają się lekkie pudła, ale na centralnym jest bardzo pewnie. Zgaduję, że ta naprawiona przypadłość silnika mogła dotyczyć tego ostrzenia na dalsze dystanse.
    Body, stałki, zoomik

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów