Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Pokrowiec ochronny na obiektyw

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    Pszczola z tego co wiem, a wiem bo nurkuje troche. To neopren przepuszcza wode na 1000%. Nie wiem czy widziałeś neporen, to wygląda tak jak gumowa gąbka.

Sorry ale to bzdura niestety zresztą. Neopren stosuje się m.in w:
    - ubraniach morskich termoizolacyjnych
    - spodniobutach (spiochach) wędkarskich
    - jako skarpete w obydwu w/w ubraniach szytych z goretex'u

właśnie ze względu na termoizolacyjność i wodoszczelność

Inny problem to szycie neoprenu. Musi być dobrze uszczelnione - są specjalne kleje - te dostępne w handlu można znaleźć w sklepach wędkarskich np. "Aquasure".

Z racji zawodu używam ubrań neoprenowych od lat i jescze neopren mi nie przemókł. Zdarzyły się zamoknięcia na szwach. Po długotrwałym używaniu skarpeta w bucie też może przemakać w miejscach poddanych dużemu "wear & tear" ale sam materiał jako taki jest nieprzemakalny

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pszczola z tego co wiem, a wiem bo nurkuje troche. To neopren przepuszcza wode na 1000%. Nie wiem czy widziałeś neporen, to wygląda tak jak gumowa gąbka.
    Ja bym co prawda glowy nie dal za twierdzenie o przepuszczalnosci czy nieprzepuszczalnosci neoprenu. Pisalem wczesniej, ze "z tego co pamietam" jest wodoszczelny. pamietam, bo tak mi mowily osoby, ktore go stosuja. Inna sprawa, ze pod neopren niekiedy dolaczane sa dodatkowe membrany wodoszczelne. Moze sa rozne 'klasy' czy rodzaje neoprenu? W kazdym razie najmomi przekonywali mnie kiedys o calkowitej wiatro i wodoszczelnosci 'ubran' z neoprenu, ktore posiadali.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    właśnie ze względu na termoizolacyjność i wodoszczelność
    Takie wlasnie opinie slyszalem. ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

to chyba o różnych rodzajach neoprenu myślimy. Neopren to pianka wypełniona pęcherzykami azotu. Ten neopren który jest stosowany do kombinezonów płetownurkowych pokryty jest tkaniną zabezpieczającą kombinezon przed uszkodzeniami mechanicznymi, moze to właśnie przez ten materiał i specyficzność tego rodzaju neoprenu sprawia że on nasiąka.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

to chyba o różnych rodzajach neoprenu myślimy. Neopren to pianka wypełniona pęcherzykami azotu. Ten neopren który jest stosowany do kombinezonów płetownurkowych pokryty jest tkaniną zabezpieczającą kombinezon przed uszkodzeniami mechanicznymi, moze to właśnie przez ten materiał i specyficzność tego rodzaju neoprenu sprawia że on nasiąka.
    Neopren jest praktycznie jeden. Nazywa sie Neopren ;-) może występować w różnych grubościach. Na europejskim rynku najczęściej jest 3 do 5mm. Rzadziej można spotkać cieńsze do 1mm. Neopren może sprawiać wrażenie, że nasiąka. To "wina" porowatej powierzchni która nieco pije wodę. Ale nasiąka nie znaczy przesiąka.

Żaden znany mi neopren nie przesiąka (poza tymi mocno zużytymi czyli uszkodzonymi). Nie stosuje się też "podszywania" membranami. To byłoby zupełnie bez sensu. Zadaniem membrany jest odprowadzanie wody. Membramy odprowadzają wodę (np. pot) na zewnątrz nawet wtedy gdy druga strona jest pod wodą. Czyli np. w spodniobutach wędkarskich pot z jajeczek jest wydalany na zewnątrz nawet wówczas gdy wędkarz stoi po piersi w wodzie. Neopren jest "nieoddychający" - całkowicie nieprzepuszczalny. W obie strony.

Rękaw z neoprenu na obiektyw może mieć dwojakie "zastosowanie". Raz chroni obiektyw przed wilgocią, kurzem itp. a dwa nieźle zabezpiecza przed drobnymi uderzeniami.

Janusz

PS. W kombinezonach do nurkowania obecność wody "po drugiej stronie" jest zwykle w tzw. "mokrych" piankach. Woda ma być pomiędzy ciałem a pianką bo tworzy dodatkową warstewkę termoizolacyjną ale nie ma to nic wspólnego z przepuszczalnością neoprenu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów