Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: S5 IS problem z wideo

jarhead
    Guest

Domyślnie S5 IS problem z wideo

Witam.

Od miesiąca mam Canona S5 IS. Wczoraj wybrałem sięz nim na festyn i nagrałem kilka plików wideo. Ale tu pojawia się problem. Bo o ile po podłączeniu do telewizora przez kabel one normalnie są odtwarzane z aparatu o tyle po przerzuceniu ich na dysk nie odtwarza się ani jeden z nich.

W moim odtwarzaczu wyskakuje mi okienko BRAK CODEKA MJPEG. Pobrałem i zainstalowałem ten MOTION JPEG CODEK, ale to nic nie pomogło.

Może przydatna będzie informacja, że nie nagrywałem w trybie film, a w trybie AUTO. Plik zapisany na dysku ma rozszerzenie AVI.

Proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy mógłbyś mi podesłać próbkę filmu na maila? Formatami filmowymi interesowałem się przed lusterkami adres na PW wysyłam
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Zainstaluj sobie jakiś pakiet kodeków, przykładowo:
    http://www.download.net.pl/105/K-Lite-Codec-Pack-Full/
    powinno z całą pewnością pomóc.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

jarhead
    Guest

Domyślnie

Z tym wysłaniem na maila to nie pójdzie, bo film ma ponad 370 Mb. Zaraz spróbuje z tymi codekami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i niestety z codekami nie wypaliło. Nadal nie działa. Filmik niby się odtworzył, ale trwał 41 sekund, a w rzeczywistości trwa 6 minut
    Ostatnio edytowane przez jarhead ; 31-05-2008 o 09:04 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Wrzuć plik do virtualdub'a, zobaczysz co i jak. Poza tym można nim edytować i niektóre błędy też naprawia. Warunek to zainstalowany kodek m-jpeg w systemie, jako że sam virtualdub nie dysponuje kodekami.

jarhead
    Guest

Domyślnie

Pomogło ale nie do końca.
    Po wrzuceniu do virtualdaba i drobnym przesunięciu dźwięku czas na zapis.

I tu kolejna niespodzianka: Plik AVI o długości 5:56 minut zajmuje...... 5GB Co z tym zrobić?????????

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Użyć kodeków do obrazu (DivX, XviD) i dzwięku (mp2 na przykład). Od ustawień jakości kodeków (bitrate) zależy docelowa wielkość pliku końcowego. Zrób plik jednominutowy z jakimiś ustawieniami i sprawdz, czy odpowiada ci jakość, a następnie przekalkuluj ile miejsca na dysku zabierze ci docelowa długość filmu. Warto zrobić taką próbkę.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 31-05-2008 o 22:41
    C-F-K - forever

jarhead
    Guest

Domyślnie

gdzie wybiera sięcodeka?? Bo po kilku próbach nie mogę nic znaleźć. Proszę o jakieś wskazówki gdzie znaleźć te opcje. Mam program po angielsku, więc wszystko trochęsię komplikuje

Znalazłem: to chyba compressed. Ale problem jest teraz taki, że po zmianie codeka nie mogę zapisać pliku
    Ostatnio edytowane przez jarhead ; 31-05-2008 o 23:04

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Po wrzuceniu do virtualdaba i drobnym przesunięciu dźwięku czas na zapis.
    Jak to rozumieć, Ty przesunąłeś dźwięk?
    Jeśli nic nie edytowałeś, to możesz zapisać plik bez rekompresji, pozostanie wówczas w formacie m-jpeg. Żeby tak się stało, ustaw w zakładce video i audio opcję "Direct stream copy". Zapisujesz File-save as avi i nadaj plikowi nazwę, inną od oryginału.
    Jeśli chcesz skompresować do np. divX/a, to musisz zainstalować do sytemu pełny kodek divX. Nie wystarczy filtr tylko do odczytu.
    Mając ju żkodek, wybierasz w zakładce video-compression, z lewej strony masz kodeki, mówimy o divX, to poszukaj go, z prawej strony kliknij na configure i ustaw bitrate. Mając klatki w rozdzielczości 640x480 lepiej nie schodzić poniżej 2000 kbps.
    Dźwięk póki co możesz zostawić bez zmian. W tej konfiguracji ustaw w zakładce audio "Direct stream copy", a w zakładce video "Full compression".
    Na począek proponuję kodeka DivX3.1 alpha, nie jest wymagający i zawiera kodeka mp3 frauhoffera pro.
    Chcąc skompresować audio trzeba najpierw zmienić próbkowanie z 11024 Hz na 44100Hz najlepiej stereo i 16 bit. Dopiero po tym można kompresować do mp3.
    Tyle na początek, w razie problemów, pytaj.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 01-06-2008 o 01:42

jarhead
    Guest

Domyślnie

Pobrałbym tego codeka ale nie mogę znaleźć, a szukałem już chyba wszędzie. Narazie wychodzi mi obraz do ****- nic nie widać. Ale dźwięk jest spoko. Jest na to jakaś rada?? Po konwertowaniu plik zajmuje 300Mb, ale obraz jest totalnie do kitu. A filmik trwa tylko 6 minut. Co mogę z tym zrobić??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów