Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Nasze drogie hobby

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Nasze drogie hobby

Zrobiłem ostatnio szczegółową inwentaryzację swego sprzętu (czego na razie jeszcze nie ma zbyt wiele) i po podliczeniu poniesionych wydatków dosłownie "oko mi zbielało"
    Nie sądziłem, że nasze drogie hobby jest aż tak bardzo drogie.
    W odróżnieniu od posiadaczy kompaktów, posiadacz lustrzanki co chwila wydaje jakieś pieniądze: tu szkiełko, tam filterek, ówdzie pierścionek, albo dodatkowa karta, czy zapasowy akumulatorek, lub nowa torba, bo w starej już się nie można zmieścić, a licznik bije i bije...
    Wyobrażam sobie, jakie pieniądze mieszczą w swych torbach zaawansowani fotoamatorzy, że już o profesjonalistach nie wspomnę.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Lepiej, żeb y oko Ci nie bielało bo zdjęć nie zrobisz.
    Każde hobby kosztuje i to sporo jak sam zauważyłeś. Tyle, że amatora zawsze kosztuje a profi na tym zarabiają i dla nich to narzędzia pracy.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no niby tak, ale przeciez na cos trzeba kupki w dochodach wydawac. jedni puszczaja na wode ognista, inni na dziwki, a my raptem na troche elektroniki, paliwo, albumy... nie umniejszajac dwom innym wymienionym hobby, to jest jakby nieco bardziej "trwale"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Zrobiłem ostatnio szczegółową inwentaryzację swego sprzętu (czego na razie jeszcze nie ma zbyt wiele) i po podliczeniu poniesionych wydatków dosłownie "oko mi zbielało"
    Nie sądziłem, że nasze drogie hobby jest aż tak bardzo drogie.
    W odróżnieniu od posiadaczy kompaktów, posiadacz lustrzanki co chwila wydaje jakieś pieniądze: tu szkiełko, tam filterek, ówdzie pierścionek, albo dodatkowa karta, czy zapasowy akumulatorek, lub nowa torba, bo w starej już się nie można zmieścić, a licznik bije i bije...
    Wyobrażam sobie, jakie pieniądze mieszczą w swych torbach zaawansowani fotoamatorzy, że już o profesjonam...listach nie wspomnę.
    Ale, że tak nieśmiało zapytam "chwalisz się czy się żalisz" ?
    Bo nie wiem w którą stronę pociągnąć dyskusję
    Ja też sobie czasem tak podliczam, i w sumie nie szkoda mi nawet złotówki z ciężko zarobionej kasy (a nawet tych złotówek które "straciłem" na body - np. 350d kupiłem za 3300 a 40d za 4000) że o inych nie wspomnę... chociaż tyle że żona też tego nie żałuje a dokładnie wie ile to kosztuje , jedynie teściowa nie może jakoś tego przeboleć.. ale zawsze mówię że zmiast fotografii mogę przerzucić się na rejdy samochodami terenowymi po lesie itp. co jest jeszcze droższe - bo w sumie za ca.. 50-70 tysięcy mamy już wypasiony sprzęt i tyle.. pozostaje tylko jeszcze go wykorzystywać właściwie.. a w tych przytoczonych tu rajdach trzeba jeszcze lać paliwo i naprawiać co rusz auta.. więc ciesz się że masz takie tanie hobby
    Albo takie strzelectwo sportowe.. kolega to uprawia.. z każdym strzałem 1,5 zł w tarczę (jak trafi ).. nie mówiąc o broni.. tu chociaż zdjęcia zostają

Podrawiam..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 30-05-2008 o 22:57
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobrze powiedziane - drogie hobby
    ... czekam właśnie na 70-200 2.8 IS...
    C-F-K - forever

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no niby tak, ale przeciez na cos trzeba kupki w dochodach wydawac. jedni puszczaja na wode ognista, inni na dziwki, a my raptem na troche elektroniki, paliwo, albumy... nie umniejszajac dwom innym wymienionym hobby, to jest jakby nieco bardziej "trwale"

Z pewnością to zdrowsze hobby od w/w
    No i uczy i rozwija, a to się najbardziej liczy.
    Tylko te koszty...
    Kiedyś miałem (i mam do dzisiaj) Zenita z Heliosem 44 M 58 f 2 i wystarczyło, a teraz pełna torba sprzętu... i ciągle czegoś jeszcze brak.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Z pewnością to zdrowsze hobby od w/w
    No i uczy i rozwija, a to się najbardziej liczy.
    Tylko te koszty...
    Kiedyś miałem (i mam do dzisiaj) Zenita z Heliosem 44 M 58 f 2 i wystarczyło, a teraz pełna torba sprzętu... i ciągle czegoś jeszcze brak.
    Pozdrówka
    no to u mnie akurat parcie ustalo, jak skompletowalem zestaw minimalny, ale pokrywajacy moje sytuacje zdjeciowe. 4 lensy, korpus, w cholere filtrow i voila. wszystko miesci sie spokojnie w plecaku, ma swoje miejsce, wiec jak ide w plener to po omacku moge robic...

po latach wachlowania klamotami doszedlem do tego, ze plecy sa nie mniej wazne niz ostre piksele. zwlaszcza, ze nad jakoscia podsylanych JPEG-ow jeszcze mi sie zaden wydawca nie modlil, a zdarzalo sie wysylac zdjecia ze szkiel niegodnych onanizmu sprzetowego.

na chwile obecna marzy mi sie lekki karbonowy statyw i w weekendy moge robic calodniowe wycieczki rowerowe na zdjecia.

moze sobie kiedys kupie jakiegos trabanta z jasna standardowa stalka do "wrzucenia w torebke", ale doraznie mnie nie prze...

koniec koncow, to jest tylko srodek do celu
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-05-2008 o 23:14
    www albo tez flickr

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale, że tak nieśmiało zapytam "chwalisz się czy się żalisz" ?
    Bo nie wiem w którą stronę pociągnąć dyskusję
    Podrawiam..

Czy koniecznie muszę zaraz się chwalić, albo żalić ?
    Po prostu zaskoczyły mnie poniesione koszty i o tym chciałem porozmawiać z tymi, którzy wydali jeszcze dużo więcej.
    Jakiś czas temu ludzie miewali aparat w komplecie z obiektywem, a niektórzy jeszcze dodatkowo tele, a teraz powstał gigantyczny przemysł drążący nasze kieszenie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

u mnie za trabanta robi dwudziestka z korkową 50-tką, a po zoomie brakowało będzie mi jasnych stałek 85 i 24, ale to juz na spokojnie....z czasem
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy koniecznie muszę zaraz się chwalić, albo żalić ?
    Po prostu zaskoczyły mnie poniesione koszty i o tym chciałem porozmawiać z tymi, którzy wydali jeszcze dużo więcej.
    Jakiś czas temu ludzie miewali aparat w komplecie z obiektywem, a niektórzy jeszcze dodatkowo tele, a teraz powstał gigantyczny przemysł drążący nasze kieszenie.
    Pozdrówka
    Hm...
    No nie, ale zgaduję że kierujesz się w stronę "żalu"
    No niestety tak to już jest nie tylko z fotografią że wszystkie dziedziny gdzie wchodzi w grę tzw. hobby, to powstaje przemysł który ma za zadanie wyprodukować i sprzedać ludziom to czego "chcą" (oczywiście uprzednio im wmawiająć że koniecznie muszą coś mieć ) - btw. ostatnio przeczytałem gdzieś że roczne przychody zeszłoroczne przemysłu wędkarskiego na świecie wyniosły 14mld dolarów.. Teraz za pomocą różnych "sztuczek" producenci wmawiają że każde nowe jest lepsze i trzeba koniecznie to mieć.. nie mówiąc o tym przyjemnym dreszczyku jak czekamy na nową "zabawkę"
    Podejrzewam że wydaliśmy podobne pieniądze, nie widzę w Twojej stopce wersji 50ki czy 70-200:
    "30D; 12-24; 24-105; 50; 100; 70-200; 190XPROB + 460MG"
    ale co najmiej paręnaście tysięcy wydałeś, ale w sumie po coś te pieniądze zarabiamy i trzeba tylko się cieszyć że potrafimy je wydawać na coś związanego z szeroko pojętą kulturą/sztuką (może to za duże słowa) a nie na przytoczone tu dziwki i wódę choć pewnie i to drugie potrafi cieszyć "użytkowników"

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    u mnie za trabanta robi dwudziestka z korkową 50-tką, a po zoomie brakowało będzie mi jasnych stałek 85 i 24, ale to juz na spokojnie....z czasem
    U mnie robi 350d z kitem..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów