Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Nasze drogie hobby

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Nasze drogie hobby

Zrobiłem ostatnio szczegółową inwentaryzację swego sprzętu (czego na razie jeszcze nie ma zbyt wiele) i po podliczeniu poniesionych wydatków dosłownie "oko mi zbielało"
    Nie sądziłem, że nasze drogie hobby jest aż tak bardzo drogie.
    W odróżnieniu od posiadaczy kompaktów, posiadacz lustrzanki co chwila wydaje jakieś pieniądze: tu szkiełko, tam filterek, ówdzie pierścionek, albo dodatkowa karta, czy zapasowy akumulatorek, lub nowa torba, bo w starej już się nie można zmieścić, a licznik bije i bije...
    Wyobrażam sobie, jakie pieniądze mieszczą w swych torbach zaawansowani fotoamatorzy, że już o profesjonalistach nie wspomnę.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Lepiej, żeb y oko Ci nie bielało bo zdjęć nie zrobisz.
    Każde hobby kosztuje i to sporo jak sam zauważyłeś. Tyle, że amatora zawsze kosztuje a profi na tym zarabiają i dla nich to narzędzia pracy.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no niby tak, ale przeciez na cos trzeba kupki w dochodach wydawac. jedni puszczaja na wode ognista, inni na dziwki, a my raptem na troche elektroniki, paliwo, albumy... nie umniejszajac dwom innym wymienionym hobby, to jest jakby nieco bardziej "trwale"
    www albo tez flickr

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no niby tak, ale przeciez na cos trzeba kupki w dochodach wydawac. jedni puszczaja na wode ognista, inni na dziwki, a my raptem na troche elektroniki, paliwo, albumy... nie umniejszajac dwom innym wymienionym hobby, to jest jakby nieco bardziej "trwale"

Z pewnością to zdrowsze hobby od w/w
    No i uczy i rozwija, a to się najbardziej liczy.
    Tylko te koszty...
    Kiedyś miałem (i mam do dzisiaj) Zenita z Heliosem 44 M 58 f 2 i wystarczyło, a teraz pełna torba sprzętu... i ciągle czegoś jeszcze brak.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Z pewnością to zdrowsze hobby od w/w
    No i uczy i rozwija, a to się najbardziej liczy.
    Tylko te koszty...
    Kiedyś miałem (i mam do dzisiaj) Zenita z Heliosem 44 M 58 f 2 i wystarczyło, a teraz pełna torba sprzętu... i ciągle czegoś jeszcze brak.
    Pozdrówka
    no to u mnie akurat parcie ustalo, jak skompletowalem zestaw minimalny, ale pokrywajacy moje sytuacje zdjeciowe. 4 lensy, korpus, w cholere filtrow i voila. wszystko miesci sie spokojnie w plecaku, ma swoje miejsce, wiec jak ide w plener to po omacku moge robic...

po latach wachlowania klamotami doszedlem do tego, ze plecy sa nie mniej wazne niz ostre piksele. zwlaszcza, ze nad jakoscia podsylanych JPEG-ow jeszcze mi sie zaden wydawca nie modlil, a zdarzalo sie wysylac zdjecia ze szkiel niegodnych onanizmu sprzetowego.

na chwile obecna marzy mi sie lekki karbonowy statyw i w weekendy moge robic calodniowe wycieczki rowerowe na zdjecia.

moze sobie kiedys kupie jakiegos trabanta z jasna standardowa stalka do "wrzucenia w torebke", ale doraznie mnie nie prze...

koniec koncow, to jest tylko srodek do celu
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-05-2008 o 23:14
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Zrobiłem ostatnio szczegółową inwentaryzację swego sprzętu (czego na razie jeszcze nie ma zbyt wiele) i po podliczeniu poniesionych wydatków dosłownie "oko mi zbielało"
    Nie sądziłem, że nasze drogie hobby jest aż tak bardzo drogie.
    W odróżnieniu od posiadaczy kompaktów, posiadacz lustrzanki co chwila wydaje jakieś pieniądze: tu szkiełko, tam filterek, ówdzie pierścionek, albo dodatkowa karta, czy zapasowy akumulatorek, lub nowa torba, bo w starej już się nie można zmieścić, a licznik bije i bije...
    Wyobrażam sobie, jakie pieniądze mieszczą w swych torbach zaawansowani fotoamatorzy, że już o profesjonam...listach nie wspomnę.
    Ale, że tak nieśmiało zapytam "chwalisz się czy się żalisz" ?
    Bo nie wiem w którą stronę pociągnąć dyskusję
    Ja też sobie czasem tak podliczam, i w sumie nie szkoda mi nawet złotówki z ciężko zarobionej kasy (a nawet tych złotówek które "straciłem" na body - np. 350d kupiłem za 3300 a 40d za 4000) że o inych nie wspomnę... chociaż tyle że żona też tego nie żałuje a dokładnie wie ile to kosztuje , jedynie teściowa nie może jakoś tego przeboleć.. ale zawsze mówię że zmiast fotografii mogę przerzucić się na rejdy samochodami terenowymi po lesie itp. co jest jeszcze droższe - bo w sumie za ca.. 50-70 tysięcy mamy już wypasiony sprzęt i tyle.. pozostaje tylko jeszcze go wykorzystywać właściwie.. a w tych przytoczonych tu rajdach trzeba jeszcze lać paliwo i naprawiać co rusz auta.. więc ciesz się że masz takie tanie hobby
    Albo takie strzelectwo sportowe.. kolega to uprawia.. z każdym strzałem 1,5 zł w tarczę (jak trafi ).. nie mówiąc o broni.. tu chociaż zdjęcia zostają

Podrawiam..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 30-05-2008 o 22:57
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale, że tak nieśmiało zapytam "chwalisz się czy się żalisz" ?
    Bo nie wiem w którą stronę pociągnąć dyskusję
    Podrawiam..

Czy koniecznie muszę zaraz się chwalić, albo żalić ?
    Po prostu zaskoczyły mnie poniesione koszty i o tym chciałem porozmawiać z tymi, którzy wydali jeszcze dużo więcej.
    Jakiś czas temu ludzie miewali aparat w komplecie z obiektywem, a niektórzy jeszcze dodatkowo tele, a teraz powstał gigantyczny przemysł drążący nasze kieszenie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... chociaż tyle że żona też tego nie żałuje a dokładnie wie ile to kosztuje , jedynie teściowa nie może jakoś tego przeboleć....
    No to zazdroszczę. U mnie niestety trzeba nieżle kombinować, przepraszam za mały OT, np. Do 350D dokupiłem gripa żeby był większy, potem przesiadka na 5D, już bez gripa, rozmiary myślę sobie nie wzbudzą niepokoju racjonalnej i twardo na ziemi stojącej mojej drugiej połowy. Niedoceniłem spostrzegawczości dzieci - "tato a tam z tyłu zmieniłeś sobie te pstryki na kółko - fajne i doczepiłeś drugi ekranik, wogóle wygląda jakoś inaczej ten twój aparat", no i zostałem zdemaskowany. Ja już też skompletowałem co mi potrzeba, szkła, nawet gripa do piątki dokupiłem, bo lubię mieć dobry uchwyt, ale mam parcie w innym kierunku. Chcę zrobić trochę zdjęć na analogu i slajdach. Bije się z myślami ale chyba NIE MACHNĘ się na profi skaner, bo to mogło by się źle skończyć EOS 5 z allegro już w drodze.
    Obecnie mało które hobby nie wiąże się z dużymi wydatkami, nie rozumieją tego ci którzy nie mają żadnych zainteresowań, lub szkoda im życia by się angażować w coś co nie przynosi dochodu ale jest tylko przyjemnością. To przykre.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romko Zobacz posta
    Obecnie mało które hobby nie wiąże się z dużymi wydatkami, nie rozumieją tego ci którzy nie mają żadnych zainteresowań, lub szkoda im życia by się angażować w coś co nie przynosi dochodu ale jest tylko przyjemnością. To przykre.
    czytanie ksiazek jest tanie. ze wzgledu na nieludzka niepopularnosc slowa drukowanego w dzisiejszych czasach
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czytanie ksiazek jest tanie. ze wzgledu na nieludzka niepopularnosc slowa drukowanego w dzisiejszych czasach
    i tu się nie zgodzę czytanie książek wcale nie jest tanie znam osoby posiadające kilkudziesięciometrowe pomieszczenia wypełnione po brzegi książkami, czytanymi z pasją, stosy księgozbioru z wszelkich dziedzin - cena dobrej książki (w sensie oprawy i wydania) to taki nasz filterek (100-200) i więcej tak więc śmię twierdzić że każde hobby jest kosztowne jeśli oddamy się mu w całości,
    ja nie żałuję ani jednego wydanego pieniążka na fotografię i dodam że jeśli komuś sprawia coś frajdę to nie ważne co to jest - ważne że raduje ducha i ciało - bez przytaczania przykładów.
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów