Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
Tutaj testujemy wagi mechaniczne.
mea culpa
Całej reszty wywodu nie rozumiem. Co z tego jak się wszystko powygina? I tak do platformy musi być przyłożona sumarycznie ta sama siła.
no jakby Ci to powiedzieć.. Nie masz racji
Zmienia ci się układ i dystrybucja sił. Gdybyś miał rację, to cała mechanika budowli nie miałaby sensu, bo każdy chłopek roztropek mógłby na palcach policzyć siły w konstrukcji. Ugięcie platformy będzie zależało od odpowiedzi podłoża. Tutaj w stopniu minimalnym, ale jak się bawimy w detektywów to warto zauważyć Zależnie od zrealizowanego mechanizmu pomiarowego to (wartość ugięcia) może lub nie mieć wpływu na wynik. Dla wagi elektronicznej ma na pewno.

Siła nacisku ma zawsze tylko składową pionową, bo mówimy o grawitacji. Sprężyny krzywo ustawionej wagi właśnie będą mierzyć nie składową pionową, a jakąś ukośną - ale taka składowa jest mniejsza od ciężaru - a waga wskazuje więcej na dywanie.
to prawda w przypadku wagi mechanicznej, bo w przypadku elektronicznej, o której pomyłkowo pisałem, czujniki zachowują się inaczej (są anizotropowe). A a propos wagi mechanicznej, to również można się sprzeczać. Swobodna idealna sprężyna - ok, ale podatna sprężyna pozycjonowana (czyli z blokadą skręcania). To już niekoniecznie. Będzie przenosić siły skrętne, wypaczać się i powodować tarcie chociażby na prowadnicach. Nie wiesz przecież, kto i jak ją kalibrował i czy waga faktycznie pokazuje czyściutką siłę ciężkości, czy może jakąś skomplikowaną mieszankę oddziaływań. To jest mechanizm, a nie model teoretyczny.

Myślałem wcześniej o tej składowej, i też mi wychodziło że na dywanie powinno być lżej

PS. Zaraz się wybieram nad Biebrzę
a ja się własnie pakuję na Runde