Tak samo myślę. Choć to mimo wszystko tylko gdybanieZamieszczone przez Czacha
![]()
Tak samo myślę. Choć to mimo wszystko tylko gdybanieZamieszczone przez Czacha
![]()
W makro przyslony sie licza, ale 'przymykanie' spowodowane jest nie tyle dbaniem o jakosc optyczna, co o zwiekszenie GO.Zamieszczone przez maciekw
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
do dobra to niech ktoś mi powie dlaczego ponizej f8 jest coraz gorsza jakość teoretycznie patrząć na tabelke powyżej powinno być lepiejZamieszczone przez Azazel
Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000
Bo po przekroczeniu pewnej granicy wielkości (małościZamieszczone przez srad
) otworu zaczyna odgrywać rolę dyfrakcja. Ta granica może być różna w zależności od konstrukcji szkła.
Muflon, pytanie było odwrotne
Wiesz, czy domyślasz się? Masz jakis link?Zamieszczone przez Muflon
Srad, przy dużych dziurach pojawia się spadek jakości spowodowany niedoskonałością optyki (np. nieoptymalny kształt soczewek). Ogólnie otwór nie może być ani za mały ani za duży :>
Tak mi się wydaje. Nie sądzę, żeby można było powiedzieć "f/8 jest the best i basta" - np. 400/5.6 z konwerterem 1.4x raczej będzie lepsze po lekkim przymknięciu ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A pytanie Srada rzeczywiście zrozumiałem opacznie![]()
Ja bym to tak zrozumiał: dyfrakcja nie zależy (albo mało zależy od szkła), a poprawa jakości przy domykaniu zależy. Ponieważ chcemy te elementy zoptymalizować razem, to najlepsza ogniskowa też zależy od szkła.
Tyle, że ja podałbym przykład przeciwny: bardzo kiepskie szkło mogłoby być lepsze mocno domknięte, a świetne byłoby najlepsze na pełnej dziurze.
Jeden punkt jest dla mnie niejasny, kwestia ogniskowej. Bo na rozum, dyfrakcja zależy od rozmiaru otworu, a nie od liczby f. Czyli być może iloczyn ogniskowa x przyslona musi być stały.