Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: profesjonalne zdjęcie kompaktem ?

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćkowiec Zobacz posta
    definicja?

chodzi mi o zdjęcia artystyczne, efektowne, atrakcyjne, po prostu świetne,
    takie, które wygrywają w konkursach fotograficznych, które każdemu się podobają.
    A znasz definicje gry na fortepianie? Trzeba naciskać odpowiednie klawisze w odpowiednim czasie z odpowiednią siłą. Proste, prawda? Ale czy ta wiedza powoduje, że umiem grać na fortepianie i wygram konkurs chopinowski? Nie sądzę...

Jeśli chcesz być efektowny, to kup lustro, jakiś duży obiektyw, a dziewczyny na to polecą ;-) To, że zdjęcie wygrywa konkurs fotograficzny wcale nie znaczy, że jest dobre, są różne konkursy. Jeżeli naprawdę zależy Ci na robieniu dobrych zdjęć, to nie zadawaj takich pytań, tylko spróbuj sam sobie na nie odpowiedzieć. No i POCZYTAJ TROCHĘ zanim zaczniesz pytać.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawbab Zobacz posta
    robieniem zdjec zaraziłem sie od kolegi z pracy. zawsze mi powtarzał ze zdjecie mozna zrobic pudełkiem z dziurka. wybijał z głowy zakupy coraz nowszego aparatu z nowym wodotryskiem. mówił ze z kazdego aparatu beda dobra zdjecia jesli poswiece troszke czasu na jego zrobienie a nie na pstrykanie.
    tyle że często aparat ogranicza możliwość zrobienia fotografii. Nie wyobrażam sobie spottera z pudełkiem z dziurką
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    tyle że często aparat ogranicza możliwość zrobienia fotografii. Nie wyobrażam sobie spottera z pudełkiem z dziurką
    i dlatego lustrzanka wygrywa swoja funkcjonalnoscia ze wzgled na mozliwosc dostosowania do warunkow.

ale nie zmienia to faktu ze dobre zdjecie (technicznie i kompozycyjnie) mozna zrobic prawie dowolnym aparatem, to fotograf wykorzystje aparat z reszta sprzetu jako narzedzie do zatrzymania pewnej wizji którą posiada a przygotowujac to zdjecie do prezentacji moze nadrobic ew. niedomagania swoich narzedzi.

nie traktjmy obrobki jako zlo konieczne, w dzej czesci przypadkow to wlasnie obrobka przystosowjaca otrzymany material do wizji fotografa tchnie ten element zachwyt w zdjecie.

jak ktos sie mnie pyta jakie zdjecie uwazam za profesjonalne, odpowiadam ze to ktore sprawi ze powiem ŁAŁ (ang. WOW ) na jego widok. Nie zastanawiam się nad tym jak zostało zrobione albo jakiego obiektywu użył fotografujący (o to można się zawsze zapytać).

mając wiedze nt. zagadnien technicznych i zasad kompozycji mozna samemu ocenic czy fotograf wykonal dobre zdjecie, dla kazdego innego "szarego" zjadacza chleba odczucia jakie ma po obejrzeniu zrobionego zdjecia bedą wystarczającym wyznacznikiem profesjonalizmu. Mało jest w społeczeństwie purystów którzy będą analizować każde zdjęcie.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu

Domyślnie

a tego gościa znacie?:

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-6468-7844

robi kompaktami a do Magnum go wzięli

slawbab
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    kazdy aparat ma swoje ograniczenia i wydaje mi sie ze profesjonalizm polega własnie na ich znajomosci i odpowiednim wykorzystaniu sprzetu.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Dooobre, pokaż chociaż jednego, np takiego co robi close-up'y lewkom i tygryskom na safari kompaktem, chce zobaczyć jak wyciska ostatnie poty z tego olka z 15x optycznym

A tak poważniej, kto Cie tak okłamał?
    jak juz sie posmiales z chlopaka to.. nie pametam nazwiska a nie chce zmyslac, ale w jednej z edycji WPF koles chcac zakpic z kolegow "onanistow sprzetowyc" zrobil zdjecia nawet nie kompaktem ale jednorazowka... co najciekawsze... dostal nagrode...
    wbrew twoim wyobrazeniom zdjecia w NG to nie tylko lwy na sawannie ale czesciej fotografie ludzi mieszkajacych np w slumsach gdzie nie wejdziesz z "dzialem" jakim potrafi byc lustro z jasnym obiektywem, a co najwyzej z malenkim kompaktem o ile w ogole uda ci sie przemycic aparat... czego sam wielokrotnie podczas podrozy po swiecie doswiadczylem..
    wiec nim zaczneisz z kogos drwic to pomysl najpierw co ma na mysli a dopiero pozniej sie wypowiadaj bo sam sie najbardziej narazasz na smiesznosc...
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 01-01-2009 o 18:34
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie

Domyślnie

praktycznie każdym sprzętem można zrobić dobre zdjęcie, co do kompaktów to używanie ich niesie dość istotne ograniczenia ale jeśli nie przeszkadza ci brak szerokiego kąta (takiego szerokiego szerokiego a nie prawie szerokiego), najczęściej dość wolny af (to mi akurat nie przeszkadza), brak długich czasów naświetlania, dość słaba jakość optyki, brak możliwości uzyskania małej głębi ostrości (takie rzeczywiście małej) żeby wymienić tylko kilka (pewnie inni wymienią inne braki) to właściwie możesz używać - oczywiście można pewnie kupić kilka kompaktów i każdy z nich będzie miał coś z w/w listy.

Co do aparatu Bressona to jednak przy najszczerszych chęciach bardzo trudno byłoby mi nazwać go kompaktem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

slawbab
    Guest

Domyślnie

prosze, przez przypadek zajrzałem do konkurencji canona i obejrzałem wywiad z fotografem zawodowym. Facet daje tam odpowiedz czy mozna compaktem zrobic zdjecie profesjonalne:
    http://www.szerokikadr.pl/inspiracje/leszek_szurkowski
    polecem na uwazne przesłuchanie wywiadu i zwrócenie bacznej uwagi na temat sprzetu ktory uzywa w pracy zawodowej. mysle ze ten wywiad jakby zamyka jałowa dyskusje i wrecz osmiesza twierdzacych ze tylko lustro i nic innego sie nie nadaje. chociaz pewnie i tak znajdzie sie ktos kto wie lepiej.... pewnie jest lepszym fotografem tylko go jeszcze nie odkryto

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

slawbab zwróc jednak uwagę, ze ów "facet" 80% czasu fotografuje lustrem :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

slawbab
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    slawbab zwróc jednak uwagę, ze ów "facet" 80% czasu fotografuje lustrem :-)
    a jak to ma sie do pytania w temacie postu? bardzo przepraszam lecz twoja uwaga jest nie na temat. link ktory podałem jest dobrym przykładem fotografa zawodowego ktory swoj sprzet uzupełnia o compakt i na razie nie mam sklerozy wiec pamietam jeszcze ze kilka razy czytałem wywiady z fotografami ktorzy tez mieli compakty jako uzupełnienie lustrzanek.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów